• La Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística organitza la conferència, en què es debatrà sobre multilingüisme,  fluxos migratoris, integració d'immigrants, mobilitat i l’economia
 
  • Durant la sessió, es presentarà el Pla de treball per a la diversitat lingüística a Europa, que s’emmarca en el projecte NPLD2020
Diversitat lingüística
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, participarà demà, 18 de novembre, en la Conferència d’Alt Nivell sobre Multilingüisme, Migració i Economia, que organitza la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD, sigles en anglès). L’acte tindrà lloc a l'Agència d'Enllaç Flandes-Europa Kortenberglaan de Brussel·les. La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura és membre fundador de la Xarxa, que té per objectiu influir en les polítiques lingüístiques de la Unió Europea relatives al reconeixement de totes les llengües d’Europa i a la gestió de la diversitat lingüística en el context europeu.
 
L’objectiu de la conferència és debatre sobre el multilingüisme, els fluxos migratoris, la integració d'immigrants, la mobilitat i l'economia en un escenari canviant, temes de gran rellevància en el context de l'Europa actual. Hi participaran membres de la Comissió Europea, del Parlament Europeu, del món acadèmic, dels governs estatals i regionals, i associacions de la societat civil, i s’hi debatran els desafiaments actuals per a les llengües d'Europa, amb especial èmfasi en llengües no hegemòniques, de demografia mitjana i llengües regionals o minoritàries.
 
La directora general de Política Lingüística hi exposarà la política lingüística per a la integració dels immigrants que s’ha portat a terme des de la Generalitat de Catalunya en els darrers 10 anys. En aquest període, en què la taxa de immigració ha passat del 9,3% al 17,5%, s’ha treballat per afavorir el coneixement i l’ús de la llengua catalana per part de la nova immigració amb polítiques i accions adreçades a les escoles i a la població adulta, amb el consens dels partits polítics catalans. Aquest consens ha produït bons resultats en termes de cohesió social i d’integració dels immigrants.
 
Al llarg de la sessió, també es presentarà el Pla de treball per a la diversitat lingüística a Europa, una proposta a la institució europea per fomentar la promoció de totes les llengües d'Europa per tal de garantir la cohesió social, el sentit de pertinença al projecte europeu i l'intercanvi dels valors, cultures i llengües en un món globalitzat.  El Pla forma part del projecte NPLD2020, finançat per la Comissió Europea sota l'antic programa d'aprenentatge permanent.
El Govern Basc també participarà en la conferència amb la presentació d’un estudi acabat de publicar sobre el vincle entre llengua i economia.
 
Enguany, la NPLD ha presentat el Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística, que té com a objectiu principal assegurar que les llengües d’Europa, independentment del nombre de parlants o del seu pes polític o econòmic, es considerin valors comuns que necessiten suport i promoció. La Direcció General de Política Lingüística ha participat activament en l'elaboració del Full i n’ha fet la versió catalana.
 
Full de ruta per a la diversitat lingüística a Europa http://www.npld.eu/uploads/publications/317.pdf