· El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, presenta en el marc de l’Smart City Expo el projecte Collaborative Design for Smart Pupils, en què hi intervenen tres socis catalans i tres francesos
El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró, ha presidit aquest migdia la presentació del projecte Collaborative Design for Smart Pupils, un disseny col·laboratiu finançat per la UE a través del programa Erasmus+ per imaginar i reinventar l'escola europea del futur (smart school) mitjançant eines digitals que permetin pensar en nous mètodes pedagògics col·laboratius i creatius. La presentació ha tingut lloc a l’estand Smart Catalonia de la Generalitat de Catalunya en el marc de la cinquena edició de l’Smart City Expo World Congress, que se celebra des d’avui i fins al 19 novembre a Fira de Barcelona Gran Via.
El projecte Collaborative Design for Smart Pupils reuneix tres socis del sud de França (el col·legi André Saint-Paul, el Centre Regional de Cultura Científica i Tècnica-Animació i Ciència, i la Communauté des Communes de la Lèze) i tres socis catalans: l’escola Virolai de Barcelona, l'empresa Everis i la Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació, que és qui coordina l’aplicació del projecte.
Durant la seva intervenció, Jordi Puigneró ha emmarcat la participació de la Generalitat en aquest projecte dins de l’estratègia smart del Govern català, SmartCAT, “que posa un especial focus d’atenció en l’àmbit de l’educació i les smart schools”. En aquest sentit, Puigneró ha afegit: “Els alumnes d’avui tenen molt a dir en la societat del futur que els tocarà viure, on el món digital serà la normalitat, i per això cal que els dotem de tecnologies avançades i noves metodologies de treball per donar resposta als reptes que planteja la revolució digital que estem vivint”.
La presentació ha comptat també amb la intervenció de la responsable de projectes europeus de la Communauté des Communes de la Lèze, Anne-Paule Béis, que ha volgut destacar “el valor afegit que suposa la dimensió europea d’aquest projecte, ja que posa en contacte diferents territoris i diferents realitats per desenvolupar accions comunes dins d’un model de col·laboració 3.0”.
Per la seva banda, la directora de l’escola Virolai, Coral Regi, ha assegurat que “l’escola d’avui ha de ser capaç de llegir el futur, plantejar-se nous reptes i preguntes i donar-los resposta”. En aquest sentit, els alumnes d’aquesta escola, que també han participat a la presentació, aportaran al projecte europeu el coneixement i experiències de treball interdisciplinar i col·laboratiu adquirits amb el projecte smart city en què van estar treballant el curs passat sota el títol “La ciutat on vull viure”.
Innovació, creativitat digital i nous mètodes de col·laboració
Durant dos anys (des del setembre de 2015 fins al setembre de 2017), aquest projecte experimental convidarà la comunitat educativa (alumnes, docents i famílies) de les dues escoles participants a imaginar innovacions tècniques, educatives i funcionals per a l'escola, amb l’objectiu d'adaptar els espais als usos realment viscuts o desitjats.
Així, al llarg del projecte es plantejaran i s’intentarà donar resposta a qüestions com ara: Com transformar una sala d'estudi en un espai de treball col·laboratiu? ¿Quin és i com ha de ser l'espai a l'aire lliure per a l'oci, la convivència o descans dels alumnes? ¿Quines innovacions poden aportar-nos els estudiants d'un altre país europeu en el disseny de la nostra escola? ¿Com involucrar tothom en la presa de decisions? Com prendre decisions col·lectives?
Per fer-ho, el projecte parteix del món digital i dels usos de la tecnologia digital entre els adolescents, de manera que la tecnologia serà l’eina utilitzada per ensenyar els alumnes a cooperar entre ells i utilitzar mètodes de col·laboració, i per promoure l'aprenentatge d'igual a igual, l'autogestió del grup, el treball interdisciplinari i l'intercanvi d'experiències.
En aquest projecte, els estudiants analitzen la seva escola i fan propostes de millora tot utilitzant el mètode de treball cooperatiu amb una important component d’autoaprenentatge, i amb la programació, la robòtica educativa i el serious game com a eina narrativa d’aquesta reflexió. Tot el projecte serà documentat pels estudiants, els mestres, les famílies i els socis en una plataforma d'intercanvi per compartir el coneixement, crear una confiança entre tots i establir nous hàbits de treball entre professors i alumnes de les dues escoles participants.
La metodologia emprada també pretén avaluar i valorar la predisposició dels estudiants a estudiar carreres científico-tècniques després de la participació en aquest projecte Erasmus+.
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twiiter: @sapscom
Al canal de Youtube: SapsCom
1