Drets Socials

El Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya anima als ajuntaments a donar veu a la infància i l'adolescència

Els seus membres han elaborat un manifest amb motiu del Dia Universal de la Infància, coincidint amb el seu primer aniversari

query_builder   19 novembre 2015 15:57

event_note Nota de premsa

El Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya anima als ajuntaments a donar veu a la infància i l'adolescència

Els seus membres han elaborat un manifest amb motiu del Dia Universal de la Infància, coincidint amb el seu primer aniversari

El Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC) compleix aquest divendres el seu primer any de recorregut. Amb motiu del Dia Universal de la Infància, que coincideix amb el seu primer aniversari, els infants i adolescents que formen part del CNIAC han redactat un manifest en el qual animen als ajuntaments a crear consells perquè la infància i l’adolescència pugui donar la seva veu i ser escoltada.
 
En aquest manifest (vegeu document adjunt) el CNIAC també demana que s’escolti la preocupació d’aquests infants i adolescents pel que estan passant molts nens i nenes tant al nostre país com arreu del món. Concretament, el manifest demana protegir els nens i nenes que als seus països no són respectats  i han de treballar des de petits o anar a la guerra. En aquest sentit, el text afirma que “mereixen tenir una infància on poder jugar, estudiar, alimentar-se bé, créixer i ser feliços”.
 
Primer aniversari del CNIAC
 
Demà farà un any que el CNIAC va ser constituït en un acte institucional que va presidir el President Artur Mas, després d’un procés participatiu territorialitzat que va culminar amb el reconeixement dels primers 43 infants d’entre 8 i 17 anys que van conformar l’assemblea.
 
Un any després, el CNIAC compta amb 54 membres –en pot tenir fins a un màxim de 100– de 29 municipis diferents. Al mes de març es va celebrar la primera assemblea, on es va aprovar el Pla de Treball per a l’any 2015. El CNIAC té entre les seves funcions representar els interessos dels infants i adolescents de Catalunya; fer propostes als organismes competents; opinar sobre aquelles actuacions que els afecten; afavorir la imatge positiva dels infants i joves; sensibilitzar la societat sobre el dret a ser escoltats i a participar; proposar informes i estudis sobre temes relacionats amb aquest col·lectiu, i fer projectes d’interès nacional relacionats amb les polítiques d’infància.
 
Els membres de l’Assemblea del CNIAC són escollits pel seu consell territorial per un període de 2 anys, renovable només una vegada. L’Assemblea ha de celebrar, com a mínim, dues sessions a l’any.
 
Els consells territorials
 
El Decret 200/2013, que regula el funcionament del CNIAC, també preveu la creació d’òrgans de participació territorial, tal i com estableix la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència.
 
Aquests consells territorials s’han de constituir preferentment en l’àmbit comarcal, però també n’hi poden haver de municipals o supramunicipals. El seu funcionament ha de ser establert per l’ens local corresponent, garantint que els seus membres siguin escollits pels infants i adolescents domiciliats en aquell territori.

1  

Fitxers adjunts

Manifest del CNIAC

Manifest del CNIAC
PDF | 130