
El conseller inaugurà, aquesta tarda, la XIX edició de la Fira de l’Oli, dels Cítrics i del Comerç de Santa Barbarà, i posteriorment es desplaçarà a Amposta per a visitar la seu de la Comunitat de Regants del Canal de la Dreta de l’Ebre, amb qui es reunirà
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general de d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha visitat aquest matí de divendres, 20 de novembre, els Cellers Raimat.
La història dels Cellers Raimat es remunta a 1914, quan el senyor Manuel Raventós i Domènech, propietari de Codorniu, va adquirir unes terres àrides i infèrtils al terme de Lleida per a convertir-les en el que avui és la major finca d’Europa en mans d’una mateixa família. Raimat és una finca amb el 100% de les seves vinyes certificades com a sostenibles pel Consell Català de la Producció Integrada (CCPI), pionera en tecnologies de cultiu i enològiques, que l’han portat a classificar 2.245 hectàrees en parcel·les individuals que es tracten una per una d’acord amb les seves característiques particulars. Raimat és avui un dels centres d’investigació i desenvolupament vitivinícola líders i estendard de programes de sostenibilitat i medi ambient.

Cooperativa Agroindustrial Catalana i Secció de Crèdit Sant Antoni Abad de La Granadella i obres del futur Museu de l'Oli
Un cop finalitzada la visita als Cellers Raimat, el conseller s’ha desplaçat a La Granadella per a visitar la Cooperativa Agroindustrial Catalana i Secció de Crèdit Sant Antoni Abad i les obres del futur Museu de l’Oli, que formarà part de la xarxa territorial del MNACTEC (Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya), on serà l’únic dedicat a l’oli.
La inversió en aquest equipament és complementària al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC), inaugurat el 20 de març, i que es vol consolidar com ‘el quilòmetre 0 de l’oleoturisme a la zona, té per finalitat promoure la cultura de l’oli posant especial èmfasi en la ‘gastronomia’, les experiències sensorials i el turisme vivencial al voltant de les rutes de l’oli, les cabanes de volta i els paisatges de la pedra seca.
El CCOC comptarà amb diferents i singulars ‘Espais d’experiències gastronòmiques’, on es realitzarà tot tipus de maridatges gastronòmics, presentacions, tastos d’oli, de vi i d’altres productes del territori, i amb un espai específic dedicat a les sensacions, ‘l’oli i els sentits’, on es podrà olorar i tastar els diferents tipus d’oli verge extra que és produeixen a la zona.
Aquestes dues actuacions, entre altres, tenen per finalitat convertir La Granadella, i per tant, la comarca de les Garrigues en referents catalans de l’oli i de l’oleoturisme.
L’execució d’aquestes accions s’emmarca dins del Pla de Desenvolupament Local Oleoturisme i Economia del Coneixement de les Garrigues Altes. L’Ajuntament de la Granadella ha acordat destinar-hi part dels ingressos procedents de les centrals eòliques al seu municipi amb la finalitat el crear activitat econòmica i ocupació per a frenar l’envelliment de la població i l’emigració de la població jove de les Garrigues.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
2