El conseller Puig rebent la certificació
El conseller Puig rebent la certificació
                               
·         Catalunya impulsa amb aquest segell un model de turisme responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible.
 
 
Catalunya s’ha convertit en la primera destinació integral a nivell mundial en rebre la certificació BIOSPHERE  RESPONSIBLE TOURISM de l’Institut de Turisme Responsable (ITR), membre de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i adscrit al Consell Global de Turisme Sostenible (GSTC). 
 
El Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona ha acollit avui el lliurament de la certificació en un acte en què han participat el conseller d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig; el director de l’Agència Catalana de Turisme, Xavier Espasa; Luigi Cabrini, president del Global Sustainable Tourism Council (GSTC); i el president de l’Institut de Turisme Responsable, Tomás Azcárate.
 
Tal com es descriu al Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2012-2016, Catalunya impulsa un model de turisme responsable, ambientalment sostenible, socialment inclusiu i universalment accessible.
 
El conseller Felip Puig ha destacat que “aquesta certificació suposa per a nosaltres un motiu d’orgull, de reconeixement internacional a la tasca que està duent a terme el Govern en col·laboració amb les diferents institucions i amb una bona concertació amb el sector privat. En definitiva, un reconeixement al nostre model de turisme compromès amb valors com  ara el respecte al medi ambient, al nostre patrimoni tangible i intangible i a treballar per un desenvolupament econòmic harmònic ”. Puig ha assegurat que “l’aposta per la sostenibilitat ja no és només una obligació, una necessitat i una oportunitat de negoci, ara per a Catalunya, la sostenibilitat ja és una convicció i un valor ètic que hem interioritzat. Després d’un procés i d’un treball intens, aquesta certificació no és un punt i final sinó un al·licient més per continuar millorant i mantenir-nos com a una destinació turística líder al món”.
 
Luigi Cabrini, president del Global Sustainable Tourism Council (GSTC), ha destacat que “les destinacions juguen un rol fonamental en el desenvolupament del turisme sostenible ja que hi ha accions que només una destinació pot emprendre. És una destinació la que ha de motivar els diferents actors del sector públic i privat cap el camí de la sostenibilitat. Catalunya històricament ha treballat molt pel turisme sostenible i és un orgull per nosaltres que una destinació tan reconeguda internacionalment rebi aquesta certificació ja que nosaltres també en sortim reforçats.“
 
El president de l’ITR, Tomás Azcárate, ha volgut emfatitzar que la certificació Biosphere és un instrument d’anàlisi de la sostenibilitat i que Catalunya destaca de forma molt positiva especialment en tres eixos: “el compromís de tots els departaments de la Generalitat en la sostenibilitat; el compromís adquirit també pel sector privat envers aquest model de turisme sostenible; i la informació que rep el turista sobre sostenibilitat quan arriba a Catalunya”. El Sr. Azcárate ha assenyalat també que “Catalunya ha assumit la responsabilitat cap a un model de turisme sostenible” i que aquest rol es veurà reflectit en la propera Cimera Mundial del Turisme Sostenible que tindrà lloc els propers 26 i 27 de novembre a Vitòria.
 
Catalunya, amb 31 milions de turistes anuals, es converteix així en la primera gran destinació turística integral que, més enllà de ciutats o destinacions més concretes, assoleix aquesta certificació transversal que garanteix al viatger gaudir d’una experiència sostenible, protegint la cultura, millorant l’economia local i disminuint l’impacte en el medi ambient.
 
El passat mes de gener, el conseller Felip Puig signava els tràmits per iniciar el procés per obtenir la certificació, fent visible l’aposta ferma del Govern per aquest model de turisme. La certificació Biosphère és un segell que acredita la responsabilitat de les destinacions turístiques que atorga l'Instituto de Turismo Responsable (ITR), membre de l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i adscrit al GSTC, després de dur a terme un procés de definició, validació, auditoria i certificació.
 
L’obtenció d’aquest reconeixement per part de l’ITR, organisme vinculat a la UNESCO, servirà per estimular la certificació d’altres destinacions i productes turístics del territori que, gràcies a la cobertura Biosphere-Catalunya, poden seguir les passes de Barcelona i la Val d’Aran, que ja disposen d’aquest segell.
 
Des de Catalunya, per tal d’aconseguir la certificació BIOSPHERE RESPONSIBLE TOURISM, s’han destacat aspectes del país que ja s’estaven treballant dintre del Pla Estratègic 2012-2016 i que eren requisits o necessitats que tota destinació necessita per obtenir aquest segell. Entre elles, la conscienciació sobre l’ús racional de l’aigua; la consciència per l’estalvi energètic que es va traduir en la celebració del primer congrés d’eficiència energètica en una destinació turística; les polítiques de compensació de les petges de CO2; o la sostenibilitat social, que aposta per un turisme integralment accessible.
 
L’ITR per la seva banda ha destacat també els punts forts que han fet que Catalunya obtingui la certificació. Entre ells, i en primer lloc, la forta implicació en el Turisme Responsable de la Generalitat de Catalunya i el seu personal; també la Gestió de Residus, la qual té segons l’ITR “una planificació eficient i innovadora des dels orígens”; el fet de comptar amb un distintiu de qualitat ambiental propi; i el cànon social de l’aigua, que encara que no és exclusivament turístic, “és un exemple d’acció social significatiu”.
 
Cal recordar que, entre d’altres moltes iniciatives, l’organització de la fira Fitur va distingir fa 3 anys l’estand català per la utilització de material sostenible, fusta procedent de boscos gestionats de manera sostenible que compta amb el certificat PEFC - Programa de Reconeixement de Sistemes de Certificació Forestal. I aquest mateix mes de novembre, per quart any consecutiu, en el marc de la fira WTM, l’Agència Catalana de Turisme ha rebut el distintiu WRTD (World Responsible Tourisme Day) que avala la tasca de Catalunya en la implementació i la promoció del turisme accessible.
 
Sobre la certificació BIOSPHERE RESPONSIBLE TOURISM
 
La certificació BIOSPHERE RESPONSIBLE TOURISM és un sistema de certificació que no només estableix criteris de qualitat o sobre medi ambient, sinó que inclou requeriments de sostenibilitat, com són la responsabilitat social, la conservació dels béns culturals, la satisfacció de les expectatives dels turistes sobre la destinació o la millora de la qualitat de vida de la població acollidora. 
 
Biosphere Responsible Tourism és la marca que reconeix les certificacions que compleixen amb els requisits del Sistema de Turisme Responsable que atorga l’Institut de Turisme Responsable (ITR), entitat que va néixer després de la Conferència Mundial del Turisme Sostenible (1995) patrocinada per la UNESCO.
 
L’ITR va crear BIOSPHERE RESPONSIBLE TOURISM com a resposta a establir els criteris per obtenir un comportament sostenible en el negoci turístic internacional.
 
 

Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twiter:  @sapscom
Al canal Youtube: SapsCom

1  

Fitxers adjunts

El conseller Puig rebent la certificació

El conseller Puig rebent la certificació
JPG | 1306