• A Catalunya, el nombre estimat actualment de persones amb diabetis està al voltant de 550.000, i afecta aproximadament el 7,4% de la població de Catalunya
  • Un esmorzar saludable amb cereals integrals, fruita fresca, làctics i proteïnes redueix el risc de diabetis
  • El control del pes és la millor mesura terapèutica juntament amb el tractament amb hipoglucemiants orals I amb la insulina quan és necessari
  • La Marató de TV3 de 2015 es dedicarà a la diabetis i l’obesitat, les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya
La diabetis entesa com  una malaltia crònica
La diabetis és una malaltia crònica ocasionada per la dificultat que té l’organisme per utilitzar el sucre que s’ingereix amb els aliments. Aquesta situació es produeix perquè l’organisme fabrica poca o gens d’insulina que és la hormona necessària per afavorir el pas de la glucosa de la sang als teixits (músculs, cervell...).
Classificació de la diabetis:
  • Diabetis mellitus 1 (DM1), dita també juvenil, tipus 1 o insulinodependent. Apareix en persones menors de 30 anys aproximadament. La manca d’insulina acostuma a ser important  i  per tant cal administrar la insulina injectada des del moment del diagnòstic. L’inici o debut és brusc i els símptomes són: set intensa, excés de gana, orina amb molta freqüència, pèrdua de pes, cansament...
  • Diabetis mellitus 2 (DM2), dita també de l’adult, tipus 2 o no insulinodependent. Apareix normalment en persones majors de 40 anys. L’inici és lent i gradual els símptomes són menys evidents per realitzar el diagnòstic. La causa va normalment lligada a l’obesitat i a l’estil de vida. En aquests casos el control del pes és la millor mesura terapèutica juntament amb el tractament amb hipoglucemiants orals i amb la insulina quan és necessari.
 Altres tipus de diabetis:
  • Diabetis gestacional apareix en algunes dones en el moment de l’embaràs.
  • Diabetis secundària, deguda a diverses causes, per exemple la presa de medicaments a dosis altes, com passa en aquelles persones que per altres motius de salut han de prendre fàrmacs com corticoides;  persones a les que se’ls  ha extirpat total o parcialment el pàncrees, síndromes genètics o altres malalties.
 
Situació actual de la diabetis a Catalunya
La diabetis mellitus és un problema creixent de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament.
Tant és així que l’Organització Mundial de la Salut ha considerat que la diabetis de tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis, com són l’obesitat i el sedentarisme i, de l’altra, a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat.
  • El nombre estimat actualment de persones amb diabetis està al voltant de 550.000 (segons dades de l’Enquesta de salut de 2014).
  • La prevalença de diabetis a Catalunya en persones de 15 o més anys és del 7,4% (el 7,9% en els homes i el 6,9% en les dones).
  • Augmenta amb l’edat, de manera que en el grup de més de 65 anys és del 21,1% (el 24,8% en els homes i el 18,3% en les dones).
 
Accions i mesures per a la sensibilització i prevenció de la diabetis
S’estan impulsant multiplicitat d’accions i mesures per fer front i prevenir la diabetis:
  • La diabetis de tipus 2, la més freqüent, es pot prevenir si les persones en situació de risc mantenen un pes adequat, segueixen alimentació equilibrada i practiquen activitat física amb regularitat. És important que les persones prenguin el control de la seva salut, amb estils de vidasaludables, per prevenir la malaltia i evitar-ne les complicacions.
  • S’ha posat en marxa un nou web temàtic del Departament de Salut, Canal Diabetis, que permetrà als ciutadans saber-ne més sobre la diabetis i el risc de patir-la
  • Per poder valorar el risc de diabetis es pot respondre el test Findrisk, elaborat a escala internacional i validat a Catalunya, que permet conèixer el risc que una persona té de desenvolupar diabetis i, si escau, d’actuar en conseqüència.
  • El 14 de novembre s’ha celebrat el Dia Mundial de la Diabetis, que vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis i la seva prevenció.
  • La Marató de TV3 2015 es dedicarà a la diabetis i l’obesitat, les dues malalties metabòliques més freqüents a Catalunya.