• La ruta assistencial suposa la coordinació dels principals proveïdors de salut del Barcelonès Nord i el Baix Maresme
La sala d’actes de l’Hospital Municipal de Badalona acollirà demà, dia 24 de novembre, a les 10 hores, l’acte de presentació de la ruta assistencial de la fractura de maluc del Barcelonès Nord i el Baix Maresme (en concret dels municipis de Badalona, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, el Masnou, Alella, Ocata, Teià, Montgat i Tiana). El desplegament d’aquest nou model es fonamenta en els elements estratègics que marca el Pla de salut 2011-2015, apropant-se a les necessitats dels ciutadans, optimitzant els recursos disponibles, afavorint la integració entre els diferents proveïdors i en el marc d’un territori definit.
 
En la ruta assistencial de la fractura de maluc intervenen els principals proveïdors de salut del territori: Badalona Serveis Assistencials (que va coordinar l’elaboració de la ruta), l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (HUGTiP), el Servei d’Atenció Primària Barcelonès Nord i Maresme de l’Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES), la Fundació Sant Francesc d’Assís, el Centre Dr. Emili i Mira-Parc Salut Mar, Corporación Fisiogestión i Iriteb.
 
L’any 2014 es van registrar 822 casos de fractura de maluc al Barcelonès Nord i el Baix Maresme i la taxa de mortalitat associada a aquests episodis va ser del 5,6%. La mitjana d’edat dels pacients que van patir una fractura de maluc es va situar al voltant dels 82 anys i, aproximadament en el 71% dels casos, les persones afectades van ser dones.
 
Els objectius principals de la ruta assistencial que es presentarà dimarts, i que va començar a implantar-se l’any 2014, són: 
  • Millorar l’atenció a les persones amb risc de fractura de maluc mitjançant l’optimització dels circuits entre els diferents dispositius assistencials del territori. 
  • Contribuir a la reducció de la mortalitat i de l’impacte funcional en les persones afectades i, en paral·lel, millorar els resultats de salut, la qualitat de vida i el nivell d’independència d’aquestes persones. 
  • Garantir la màxima resolució, optimització i continuïtat de l’atenció entre nivells i dispositius assistencials. 
  • Promoure la bona pràctica clínica i el coneixement compartit amb l’objectiu de millorar l’atenció als pacients.

Evitar duplicitats en les visites i en les exploracions complementàries a què se sotmet el pacient i disposar d’indicacions d’actuació davant de cadascun dels escenaris que pot trobar-se una persona que afronta aquest problema de salut, són alguns dels objectius secundaris de la iniciativa. 

 

La ruta assistencial, a més de centrar-se en l’atenció a les persones que han patit una fractura de maluc, també incorpora l’abordatge preventiu d’aquest problema de salut, és a dir, estableix mecanismes de prevenció adreçats a les persones que no han sofert una fractura però que tenen risc de patir-la, i indica com actuar per evitar nous episodis en pacients que ja s’han fracturat prèviament. La prevenció i el tractament de l’osteoporosi i la prevenció de les caigudes són elements fonamentals en aquest abordatge preventiu.

 

L’acte de presentació de la ruta assistencial s’obrirà amb la intervenció de la directora dels sectors sanitaris Barcelonès Nord, Maresme i Vallès Oriental de la Regió Sanitària Barcelona, Aurora Dueñas. Posteriorment el doctor Sebastià Santaeugènia, cap del Servei de Geriatria i Cures Pal·liatives de Badalona Serveis Assistencials (BSA) i coordinador de l’elaboració de la ruta, presentarà el document, i els doctors Cristina Pacho, José Manuel Cancio i Rosa Rosado, de les unitats ortogeriàtriques de l’HUGTiP, BSA i l’FHES, respectivament, donaran a conèixer experiències relacionades amb el tema. Tancarà l’acte, a les 11.30 hores, la doctora Pilar Otermin, directora assistencial de BSA.