Polítiques Digitals

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, presenta a Tarragona la XII Mostra de cinema espiritual de Catalunya

query_builder   23 novembre 2015 13:15

event_note Nota de premsa

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, presenta a Tarragona la XII Mostra de cinema espiritual de Catalunya

  • L’objectiu de la Mostra és divulgar la dimensió espiritual i religiosa a les societats democràtiques, així com afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social
  • Les pel·lícules Timbuktu i Gukjesijang (Oda al meu pare) es podran veure a CaixaForum Tarragona el 26 de novembre i 1 de desembre, respectivament
  • Enric Vendrell ha anunciat la creació del primer fons filmogràfic de les religions
El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, presenta a Tarragona la XII Mostra de cinema espiritual
La Delegació del Govern de la Generalitat a Tarragona ha acollit aquest matí la presentació de la XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya. Aquest esdeveniment, que organitza per segon any consecutiu la Direcció General d’Afers Religiosos, inclou enguany un total de 14 pel·lícules, dues de les quals, Timbuktu i Gukjesijang (Oda al meu pare), es projectaran a CaixaForum Tarragona els propers 26 de novembre i 1 de desembre, respectivament.
La presentació ha estat a càrrec del  director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, i del vicedegà de periodisme de la Universitat Abat Oliba i membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Joan-Andreu Rocha. També hi han assistit el director de CaixaForim Tarragona, Carles Marquès; la directora dels Serveis Territorials de Governació a Tarragona, Dolors Murillo, i el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin.
 
El director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, ha destacat que el propòsit de la Mostra és divulgar la dimensió espiritual i religiosa a les societats democràtiques, així com afavorir el diàleg interreligiós i la cohesió social. “Amb les pel·lícules seleccionades”, ha dit, “es pretén arribar a diversitat de sensibilitats i a qüestions que susciten interessos espirituals compartits, sigui quina sigui la confessionalitat de l’espectador”.
 
D’altra banda, Enric Vendrell ha fonamentat la seva aposta pel cinema perquè proporciona oci i educació alhora i “és una eina molt potent per superar tòpics, caricatures, prejudicis i visions tòxiques de l’altre”.
 
La programació inclou catorze pel·lícules i, per primera vegada, alguns dels films es podran veure també a Tarragona, Lleida i Girona, amb la col·laboració de l’Obra Social “La Caixa”, coorganitzadora de la Mostra.
 
Cada projecció compta amb una presentació a càrrec d’especialistes per ajudar a comprendre millor les claus de l’obra i facilitar elements que permetin enriquir la reflexió dels espectadors. Així, Timbuktu (2014), una producció franco-mauritana d’Abderrahmane Sissako, comptarà amb una introducció a càrrec de Ahmed Benallal, llicenciat en dret  i màster en mediació intermediterrània, promoció econòmica, social i política de la UAB, ex director del Consell Islàmic Cultural de Catalunya i membre fundador del Grup Estable de Treball de Religions.  Pel que fa a la producció coreana Gukjesijan (Oda al meu pare), de Jk Youn, serà presentada per Montse Castellà, Membre de Marpa Term, grup de recerca de l’UAB dedicat a la traducció i a la transferència cultural del budisme tibetà, i presidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes.
 
Primer fons filmogràfic de les religions a Catalunya
 
Enric Vendrell també ha anunciat la creació del primer fons filmogràfic de les religions, un nou projecte de la Direcció General d’Afers Religiosos per a l’estudi i el coneixement de la diversitat religiosa, coordinat per Joan-Andreu Rocha, doctor en història de les religions, professor de cinema i de comunicació intercultural i membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa.
 
Rocha ha explicat que aquest fons consisteix en una base de dades de cinema i religions catalogada i de lliure accés, que avui ja compta amb unes 1.800 pel·lícules des dels orígens del cinema fins a l’actualitat, i que anirà incorporant altres referències.
 
El fons és un recull exhaustiu i descriptiu dels films i documentals que tenen com a objecte una o diverses tradicions religioses, però, segons ha aclarit el professor Rocha, “l’elaboració de la base de dades parteix del principi que no hi ha films sobre la religió en sentit abstracte, sinó sobre persones que professen una religió i sobre cultures on una determinada tradició religiosa hi té un paper rellevant; així que, per exemple, no hi ha pel·lícules islàmiques, sinó pel·lícules sobre els musulmans”.
 
L’usuari d’aquesta font informativa trobarà els films ordenats cronològicament i agrupats segons religions específiques (religions tradicionals, hinduisme, budisme, judaisme, cristianisme, islam, sikhisme, Fe bahá’í, etc.). Es preveu que la nova eina sigui accessible pròximament des del web de la Direcció General d’Afers Religiosos.
 
Rocha també ha posat en relleu el caràcter únic d’aquest catàleg filmogràfic, perquè “fins ara no s’ha elaborat un catàleg tan exhaustiu que comprengui la gran majoria de les tradicions religioses i que cobreixi la producció cinematogràfica mundial”.

1  

Imatges

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, presenta a Tarragona la XII Mostra de cinema espiritual

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, presenta a Tarragona la XII Mostra de cinema espiritual 4133

1  

Fitxers adjunts

Dossier XII Mostra de cinema espiritual

Dossier XII Mostra de cinema espiritual
PDF | 420

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia