
La detecció de carn de cavall en aliments etiquetats com a carn d’origen boví va ser una de les notícies amb més impacte social mediàtic l’any 2013. La Gestió de les crisis alimentàries i el frau alimentari continua sent un tema de la màxima actualitat. Per això, el DARP i l’Associació Catalana de Comunicació Científica han cregut oportú i necessari organitzar una jornada tècnica dins el Pla Anual de Transferència Tecnològica per avaluar quin ha estat l’impacte del frau de la carn de cavall i quines lliçons en matèria de comunicació i gestió de crisis alimentaries hem après. La jornada ha tingut lloc el 23 de novembre al campus Mar de la UPF a Barcelona.
El Dr. Joan Girona i Gomis, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del DARP, ha destacat en la presentació de la Jornada les accions que la Unió Europea va plantejar arran d’aquest cas i ha recordat que són les empreses les responsables de garantir la qualitat dels aliments que posen al mercat i que el DARP és responsable del control oficial de la qualitat i la lluita contra el Frau a les empreses agroalimentàries catalanes.
El frau alimentari és un greu prejudici per a la gran majoria d’empreses que treballen de manera seriosa i amb rigor i un engany al consumidor i, per tant, és important i necessari que es conegui aquesta tasca d’autocontrol i control oficial que es fa per garantir la qualitat dels aliments, i ha convidat els assistents a visitar l’apartat de la web de lluita contra el Frau on trobaran informació al respecte.
A continuació, s’han presentat els resultats de dos treballs tècnics que s’han fet per avaluar l’impacte de la crisi del frau de la carn de cavall als mitjans de comunicació i als mercats i hàbits de compra i comportament dels consumidors.
La Sra. Glòria Cugat, subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari del DARP, ha introduït els resultats dels treballs tècnics sobre l’impacte de la crisi del frau de la carn de cavall que han presentat els seus autors: La comunicació del Frau de la carn de cavall per la Dra. Gemma Revuelta, directora del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat, Universitat Pompeu Fabra, i Impacte als mercats i comportament dels consumidors pel Dr. Chema Gil, director del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari CREDA-UPC-IRTA.

Tot seguit, ha tingut lloc una taula rodona sobre “La gestió de les crisis alimentàries: una assignatura pendent?”, moderada per la Sra. Cristina Ribas, presidenta de l’Associació Catalana de Comunicació Científica, on s’ha analitzat l’impacte de la crisi des de tres visions diferents: les Empreses, amb el Sr. Xavier Pera, responsable de Seguretat Alimentària de l’AECOC; els Consumidors, amb la Sra. Anna Burgués, nutricionista i responsable tècnica de la Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya (UNAE); i les Administracions Públiques, amb la Sra. Montserrat Alomà, cap de l’Oficina de Comunicació del DARP.
Els experts en anàlisi de mercats i comunicació i els representants del sector productor, dels consumidors i de l’administració han analitzat els efectes d’aquest frau i han reflexionat sobre com va reaccionar la indústria i el paper de l’administració. S’ha debatut si cal introduir millores en la traçabilitat i els mecanismes de control alimentari i si el consumidor sap interpretar correctament l’etiquetatge i té prou informació dels aliments que menja.
Finalment, la cloenda de la jornada l’ha fet el Sr. Alfons Conesa i Badiella, director de l’Agència Catalana del Consum.
Han assistit a la jornada professionals del món de la recerca, del sector agroalimentari i de l’administració pública, i ha estat valorada com a molt profitosa per tots els assistents. Cal promoure el debat i la millora de la comunicació en relació als aliments, ja que costa molt guanyar-se la confiança dels consumidors, però es molt fàcil i ràpid perdre-la.
Per a més informació:



