· 250 dels casos corresponen a usuàries en situació efectiva de violència masclista
· Els Mossos d’Esquadra recullen 577 denúncies en l’àmbit de la parella i altres 126 en el familiar
· Ramon Farré incideix en la tasca informadora que presta el 900 900 120, que enguany ha rebut 303 trucades des d’aquestes comarques fins l’octubre
Els nou serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) de la plana de Lleida i del Solsonès han atès enguany, fins a data de 31 d’octubre, un total de 1.855 dones, 30 menys que en el mateix període de l’any 2014 (-1,6%). Entre les dones ateses durant els deu mesos, 250, 50 menys que l’any passat, ho han estat per viure en situació de violència masclista efectiva. Els tipus d’assessorament més freqüents que han dispensat els SIAD són els psicològics i jurídics.
Les dades anteriors corresponen als SIAD de les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell, la Noguera, les Garrigues, el Solsonès i el Segrià, més el que posa a l’abast l’Institut Català de les Dones i el que té en servei l’Ajuntament de Lleida.
El desplegament territorial de la xarxa de SIAD a la demarcació de Lleida es va completar el 2010, amb la constitució de 14 serveis (9+5), en els quals hi treballen unes 45 persones, entre tècniques fixes i advocades i psicòlogues col·laboradores. El primer trimestre del 2015 es va tancar la implantació a tot Catalunya amb la consolidació de 108 serveis i 100 contractes programes a tot el territori després de sis anys de treball i gràcies a l’estreta col•laboració amb els ens locals per donar resposta, des de la proximitat, a les demandes que formulen les dones. La xarxa de SIAD esdevé el vèrtex que articula la coordinació tècnica i política a nivell territorial de les diferents institucions públiques implicades en la promoció de l’equitat de gènere i l’abordatge de la violència masclista.
Els casos que els SIAD no han pogut resoldre pel seu compte són derivats al Servei d’Intervenció Especialitzada (SIE), al qual també s’hi adrecen dones directament i n’hi acomboien els CAP, els jutjats, els Mossos d’Esquadra o advocats. Aquest any, fins a 31 d’octubre, el SIE de Lleida ha atès 469 dones, 42 més que de gener a octubre de 2014.
Reducció de les denúncies presentades davant dels Mossos d’Esquadra
Les denúncies en l’àmbit de la parella presentades davant de la Unitat de Suport a l’Atenció de Víctimes dels Mossos d’Esquadra, fins a 30 de setembre, han estat enguany 577 (el 5,9% de les efectuades a Catalunya), i, per tant, un 9,56% inferiors a les del mateix període del 2014, en què foren 638 (el 6,5% del total a Catalunya). En l’àmbit familiar s’han produït 126 denúncies, 21 més que de gener a setembre del 2014.
A data de 24 de novembre d’enguany, s’ha registrat una víctima mortal a la plana de Lleida (Mònica Pérez), el passat mes de març a la ciutat de Lleida. A Catalunya les víctimes mortals han estat 6, tres menys que l’any passat.
303 trucades registrades al 900 900 120 fins a l’octubre
El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, en el transcurs de l’acte del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, ha recordat la tasca del servei d'atenció i assessorament permanent que ofereix el 900 900 120. En aquest sentit ha informat que el telèfon ha rebut 303 trucades efectuades des de la plana de Lleida els deu primers mesos del 2015, el que suposa el 3,5% de les 8.658 produïdes a Catalunya. En tot l’any passat va rebre 404 trucades (el 3,6% de les realitzades a Catalunya). Les trucades motivades directament per violència masclista se situen als voltants del 80%.
Aquest servei és gratuït i confidencial i funciona tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia. S'hi pot accedir per telèfon i correu electrònic, i atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de situació de violència contra les dones, com ara peticions d'informació de dones que viuen situacions de violència, peticions d'informació sobre els recursos existents a Catalunya en matèria d'assistència a la violència contra les dones, sol·licituds d'assessorament sobre possibles actuacions a realitzar davant una situació de violència contra les dones, procedents de particulars i/o professionals, activació del Servei d’intervenció en crisis greus en l’àmbit de la violència masclista (24 hores / 365 dies a l’any), procedent de qualsevol ajuntament i consell comarcal, amb el previ consentiment de la dona agredida o del seu entorn familiar. Disposa de professionals, advocades i psicòlogues que poden contactar amb serveis d'emergència, si és necessari. Les persones que accedeixin al servei poden expressar-se en 124 llengües, entre les quals hi ha el català, el castellà, l'anglès, el francès, l'alemany, l'italià, el rus, l'àrab, el romanès, el croat i el xinès.
2