
L’estratègia de desenvolupament local de l’esmentat Consorci està basada, principalment, en el foment de l’economia verda, la cohesió social, la innovació i la transferència de coneixement a les empreses
La directora general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Esther Peña, ha visitat avui dijous, 26 de novembre, diversos projectes a promoguts pel Grup d’Acció Local (GAL) Leader ‘Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià’, a Roquetes i a Xerta.
Durant la visita s’ha fet balanç de l’aplicació del Leader 2007-2013 en l’àmbit territorial d’aquest Consorci i dels resultats obtinguts en el desenvolupament de la seva estratègia territorial, basada, principalment, en la diversificació econòmica i en la creació de serveis a la població rural. També s’ha presentat l’estratègia de desenvolupament local del Consorci per al període de programació 2014-2020, nou període en què ha vist incrementat el seu àmbit territorial amb la inclusió dels municipis costaners de les dues comarques.
El Consorci per al Desenvolupament dels Baix Ebre i Montsià ha gestionat, des de l’inici del programa 2007-2013, 69 projectes, amb un ajut total de 3.648.770,55€, que ha representat una inversió de 9.460.376,80 €, i la creació de 99 llocs de treball directes.
L’esmentat Consorci és també el grup coordinador del projecte de cooperació Leader ‘Esporttour’, que té com a objectiu fomentar el desenvolupament rural a través del turisme esportiu i la seva sinèrgia amb el patrimoni històric, gastronòmic i natural del territori, i que s’ha desenvolupat conjuntament amb altres 6 grups Leader de Catalunya.
En primer lloc, Esther Peña ha visitat el projecte Leader de l’empresa Frupinsa de Roquetes, empresa dels sectors de la garrofa i l’ametlla, que en els darrers anys ha realitzat importants inversions en instal·lacions i maquinària per a la transformació de garrofes i ametlles, i en la comercialització de la closca d’ametlla com a combustible per a les calderes de biomassa.
Seguidament, la directora general de Desenvolupament Rural s’ha desplaçat a Xerta per a visitar el Forn de pa Cal Portal, projecte Leader d’elaboració de pa artesà amb fórmules tradicionals i incorporacions innovadores, on el temps i temperatura necessaris fan que cada producte, pans, pastes i pastissos, sigui una peça única amb un gust excepcional, tot elaborat amb productes frescos i de proximitat.
Per a finalitzar les visites, Esther Peña s'ha traslladat a l’Hotel Restaurant Villa Retiro, també de Xerta, un projecte que ha rebut diversos ajuts Leader per a la creació d’un hotel de 5 estrelles, en un edifici de l’any 1890. L’establiment hoteler té 9 habitacions, amb zona spa, zona de teràpies, piscina, i més de 3000 metres quadrats de jardí. El restaurant de l’hotel, anomenat ‘Torre de l’Indià’ es l’únic de la comarca que té una Estrella Michelin, entre molts altres reconeixements gastronòmics.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.



