Sala de premsa

event_note Nota de premsa

Lliurament dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA)

Albesa Ramadera, Gamba i Peix de Palamós i Salvador Vergés guanyen els PITA 2015

Celicity App SL i Agroptima SL, guanyadors de la segona edició dels Premis Ruralapps
 
Segons Ciuraneta, l’agroalimentari és un sector que “ha estat i és molt més innovador del que es creu”
DARP
Els premiats amb el conseller Ciuraneta
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, i de la directora general de Pesca i Afers Marítims, Àngela Seira, ha presidit aquesta tarda, al Palau de Pedralbes, l’acte de lliurament del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en les seves diverses variants, corresponent a l’any 2015, edició en la qual s’han presentat un total de 24 candidatures.
 
En el decurs de l’acte, el conseller d’Agricultura ha felicitat tots els participants pel seu gran esforç i ha afirmat que els projectes guanyadors “neixen de la visió, de la passió, de la voluntat de superar obstacles de persones i empresaris que creuen en el que fan, i que volen anar més enllà”.
 
Segons Ciuraneta, l’agroalimentari és un sector que “ha estat i és molt més innovador del que es creu”. Pel conseller és un sector “capaç de donar respostes a les demanades de qualitat i seguretat alimentària, ser líder en exportació i equilibrar la nostra balança comercial alimentària”. A més, ha dit el conseller, el departament d’Agricultura és el segon que més destina part del seu pressupost a la innovació. 
 
Per això, ha afirmat el conseller, “cal que posem en valor la nostra feina. Tenim projectes solvents i de gran qualitat, que ens demostren que tenim un gran capital humà. Un capital que és una gran riquesa per al nostre sector i per al nostre país i que sens dubte ens obre noves oportunitats per a la internacionalització i el creixement de les exportacions agroalimentàries procedents de Catalunya cap als nous mercats emergents com Xina.”
 
En aquest sentit, el conseller ha recordat la missió comercial realitzada la setmana passada a diverses ciutats de Xina amb una vintena d’empreses dels sectors de la carn, el porc, la fruita i el peix. Aquesta missió ha permès mantenir contactes, entre d’altres, amb els Shenzhen Agricultural Products (SZAP), un dels principals distribuïdors agroalimentaris de la Xina amb qui s’estudia la possibilitat que les empreses agroalimentàries catalanes tinguin una presència permanent en els espais de promoció dels mercats xinesos gestionats per SZAP.  
 
 
Els objectius del premi
 
Amb aquest premi anual, el Departament vol distingir i premiar les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i que hagin obtingut, com a conseqüència d’aquesta introducció, resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions.
 
Així mateix, es pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquests actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial.
 
Des dels seus inicis l’any 2001, s’han presentat 316 candidatures.
 
El Departament considera que s’ha d’apostar d’una manera decidida per la innovació i la recerca perquè resulta imprescindible per garantir la competitivitat de l’agroalimentació a Catalunya. De fet, el Departament, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està potenciant la innovació i la transferència tecnològica.
 
Els premiats
 
Modalitat agroindústria
 
Guanyador
 
Gamba i Peix de Palamós SL - Palamós (Baix Empordà - Girona)
 
Per la implantació en el mateix vaixell d’un obrador on es procedeix a l’envasament, etiquetatge i conservació de la gamba roja acabada de pescar, un producte preparat per arribar al consumidor final.
 
Finalista
 
La Gironina - Salt (Gironès – Girona)
 
Per a l’anàlisi de paràmetres específics en productes naturals.
 
Modalitat empresa agrària
 
Guanyador
 
Albesa Ramadera, SL - la Portella (Segrià - Lleida)
 
Per la implantació d’un escenari de producció porcina basat en el benestar animal d'acord amb la definició d’uns estàndards en nutrició, maneig, sanitat, i implantant noves tecnologies que facilitin la presa de decisions.
 
Finalista
 
Quiònia Pujol Sabaté - Almacelles (Segrià - Lleida)
 
Per la implantació de sistemes de producció de matèries primeres per a la producció de cervesa artesana prèvia selecció de les varietats de llúpols i ordi a cultivar en producció agrària ecològica.
 
Modalitat Jove Emprenedor Innovador
 
Guanyador
 
Salvador Vergés Tejero, de Bas Alimentària, SL - la Vall d'en Bas (Garrotxa - Girona)
 
Per la implantació en una explotació de vaquí de carn de diverses innovacions, com fer-la visitable, introduir la raça de carn bovina agnus o establir aliances amb empreses càrnies, orientades a aconseguir una hamburguesa amb una vida útil capaç d'estar en les principals cadenes de distribució.
 
Finalista
 
Marta Borràs Fernández, de Gestió Agroecològica Porcina, SCP - Solsona (Solsonès - Catalunya Central)
 
Per la implementació d’una explotació de carn de porcí ecològica i de qualitat, basada en la selecció de raça, les instal·lacions, el maneig i la qualitat de vida dels porcs.
 
Els primers premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 euros cadascun, i els finalistes, amb 2.000 euros cadascun.
 
Les app Celicity i Agroptima guanyen el Premi Ruralapps
 
El Premi Ruralapps té com a objectiu impulsar el desenvolupament d’aplicacions mòbils en el marc del sector agrari, alimentari o rural. Amb aquest premi també és pretén conèixer les apps que existeixen en el mercat de les TIC, orientades o que aportin solucions tecnològiques als ciutadans o als professionals del sector agroalimentari i rural.
 
En aquesta segona edició s’han presentat 20 candidatures. Les candidatures guanyadores tenen un premi de 3.000 euros cadascuna.
 
Els premiats
 
Modalitat Ruralapps-ciutadania
 
Guanyador
 
CeliCity App SL, de Barcelona, per l’app CeliCity
 
Per una aplicació que permet a les persones celíaques descobrir, valorar i compartir llocs amb productes sense gluten (restaurants i comerços) a nivell internacional.
 
Finalista
 
Fundació Ametller de Sant Pere Molanta (Olèrdola) per l’app Menja sa en família
 
Per una aplicació pensada tant per a ús familiar com a les escoles, que conté informació sobre alimentació saludable i una eina per planificar i elaborar menús setmanals equilibrats.
 
 
Modalitat Ruralapps-professional del sector
 
Guanyador
 
Agroptima SL, de Sant Feliu de Codines, per l’app Agroptima
 
Per una aplicació que permet a l’agricultor apuntar i consultar a peu de camp les feines fetes a l’explotació agrícola (sembrar, adobar, aplicar fitosanitaris), i l'ajuda a tenir un control total de l’explotació en qualsevol lloc.
 
 
Finalista
 
eFoodPrint Services SL, de Juncosa, per l’app eFoodPrint Hesperides
 
Per una aplicació que permet registrar i consultar informació tècnica d’una explotació agrària a peu de camp, en temps real i sense cobertura.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
1
Fitxers adjunts
Fitxers adjunts
1689
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia