Polítiques Digitals

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, inaugura a Barcelona la XII Mostra de cinema espiritual de Catalunya

query_builder   3 desembre 2015 11:14

event_note Nota de premsa

El director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, inaugura a Barcelona la XII Mostra de cinema espiritual de Catalunya

  • Enric Vendrell ha afirmat que el cinema és una eina molt potent per “superar tòpics i visions tòxiques que perjudiquen la convivència”
  • També ha anunciat la posada en marxa del primer fons filmogràfic de les religions, un nou projecte de la Direcció General d’Afers Religiosos
El director general d’Afers Religiosos del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Enric Vendrell; el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau; i el professor de la Facultat de Teologia, Peio Sánchez, han inaugurat i presentat aquest vespre, a la seu de la Filmoteca de Catalunya, la XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya.
 
Enric Vendrell ha explicat que el Govern de la Generalitat hi és al capdavant de l’organització de la Mostra, mitjançant la Direcció General d’Afers Religiosos, perquè “el cinema és una eina molt potent per facilitar la visibilitat de la diversitat religiosa que tenim a Catalunya, dels diferents col·lectius i tradicions religioses, així com per  facilitar el coneixement de molts valors transversals que fan cohesió social i ajuden a superar tòpics i visions tòxiques que perjudiquen la convivència”.
 
Vendrell també ha destacat que, “gràcies a la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”, per primera vegada una part de les produccions seleccionades en aquesta dotzena edició de la Mostra ha pogut ser exhibida a Girona, Tarragona i Lleida, perquè aquest certamen vol esdevenir d’abast nacional”. Es tracta de les pel·lícules franco-mauritana Timbuktú, d’Abderrahmane Sissako i la surcoreana Gukjesijang (Oda al meu pare), dirigida per Jk Youn.
 
Primer fons filmogràfic de les religions
 
El director general d’Afers religiosos, Enric Vendrell, ha assenyalat que “fidel al foment a la reflexió espiritual i el diàleg interreligiós”, aquesta XII Mostra coincideix amb l’anunci de la posada en marxa del primer fons filmogràfic de les religions, un nou projecte de la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR) per a l’estudi i el coneixement de la diversitat religiosa, coordinat pel doctor en història de les religions, professor de cinema i de comunicació intercultural i membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, Joan-Andreu Rocha. Es tracta d’una base de dades de 1.800 pel·lícules i documentals d’àmbit religiós de tota la història del cinema, a la qual s’aniran afegint altres referències i que aviat ha de ser de lliure accés des del web de la DGAR. La presentació d’aquest fons inèdit i exhaustiu tindrà lloc a l’acte de clausura de la XII Mostra, el pròxim 15 de desembre a l’Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna.
 
D’altra banda, Peio Sánchez, que també és rector de la parròquia de Santa Anna i responsable de cinema de l’Arquebisbat de Barcelona, ha assegurat que “la programació de la XII Mostra de cinema espiritual garanteix un bon grapat d’emocions comuns a la pluralitat religiosa i a la cerca de la transcendència de l’ésser humà”. Així mateix, ha explicat que “el diàleg passa pel coneixement, i el cinema aporta històries personals que ajuden a compartir vivències i valors de les religions del món”. Sánchez ha destacat algunes de les obres seleccionades que, ha dit, “en aquesta edició, abasten la tradició cristiana, jueva, islàmica, animista, budista i de la fe bahá’i”.
 
La Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya és un esdeveniment que ja suma dotze edicions i que ha organitzat per segon any consecutiu la Generalitat de Catalunya, a través de la DGAR, amb l’objectiu d’afavorir el coneixement de la diversitat religiosa, el diàleg interreligiós i la cohesió social.
 
El programa d’aquest 2015 inclou la selecció de 14 produccions internacionals que tracten la diversitat del fet religiós, la seva dimensió espiritual i el seu rol en les societats democràtiques. La XII Mostra compta enguany amb un total de 19 experts que presentaran els films per facilitar als assistents les claus de les obres i l’enriquiment de la pròpia reflexió.
 
Avui mateix, en acabar la inauguració, la Filmoteca ha projectat el film La leggenda del santo bevitore (La llegenda del sant bevedor), obra mestra d’Ermanno Olmi (Lleó d’Or de la Mostra de Venècia del 1988), que tracta sobre l’existència humana, la debilitat i la recerca de Déu, i que la Mostra ha volgut recuperar per la seva escassa difusió i per la dificultat de trobar-la. L’encarregat de presentar al públic aquesta obra ha estat Josep M. Caparrós, catedràtic emèrit d’història contemporània i cinema de la Universitat de Barcelona.
 
A la sessió inaugural també han assistit el secretari de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Enric Puig; el representant d’AGAPE Europe (organització cristiana evangèlica), Marc Fuentes; el president de SIGNIS (Associació Catòlica Mundial per a la Comunicació) a Catalunya, Joan-Andreu Rocha; i en representació de l’Obra Social "la Caixa", Ricardo Gracia, de l’Àrea de Territori i Centres. Aquestes entitats, juntament amb la Filmoteca de Catalunya, són coorganitzadores de la XII Mostra, entre d’altres organismes i entitats religioses col·laboradores.
 
Més informació:

3  

Fitxers adjunts

Presentació de la XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya a Barcelona

Presentació de la XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya a Barcelona
JPG | 133

Cartell de la XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Cartell de la XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya
PDF | 7761

Dossier presentació XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Dossier presentació XII Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya
PDF | 579

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia