Foto
El conseller d’Interior, Jordi Jané, ha obert la Jornada sobre violència masclista que es fa al Departament d’Interior assegurant que “encara hi ha massa dones que la pateixen”. En la inauguració de la Jornada “La violència masclista: anàlisi i reflexions de l’impacte social”, el conseller ha incidit en els diferents tipus de violència que pateixen les dones; “ la violència física de l’home envers la dona  és per ella mateixa evident, però hi ha altres formes de violència que també són maltractament, com l’aïllament, el control o la pressió psicològica de superioritat que sovint l’home exerceix sobre les dones”.
 
Jané també ha volgut trencar tòpics, tot assegurant que el 60% de les dones víctimes de violència masclista són de nacionalitat espanyola.  La franja d’edat de les víctimes està entre 25 i 45 anys i de cada 100 dones que pateixen violència masclista, el 77%  es produeix per part de la parella i d’aquestes, més de la meitat tenen fills menors d’edat.
 
El titular d’Interior ha insistit en la importància de denunciar, ja que només una quarta part  de les víctimes ho fa. “Hem de conscienciar a les dones maltractades que denunciïn, aquesta pressió dels homes no l’han de deixar passar”, ha afirmat.
 
El conseller ha demanat la màxima col·laboració a tots els departaments, institucions, policies i de la societat en general per acabar amb aquesta xacra social i ha anunciat que s’agilitzarà la informació que els Mossos d’Esquadra posen a disposició dels jutges. “Volem coordinar al màxim la informació que aporten els Mossos d’Esquadra al Poder judicial. Volem introduir un resum qualitatiu d’aquesta informació per agilitzar la presa de decisions per part dels jutges en relació a les mesures de protecció de les dones”, ha precisat.
 
Per acabar el discurs d’obertura, Jané ha fet una reflexió sobre la xifra de víctimes mortals dels últims anys, 14 el 2014 i 6 en el que portem d’any. Segons els conseller “algú podria pensar que les dades no són tan negatives en comparació a l’any passat, però no les puc considerar com a bones mentre hi hagi una sola dona morta”.
 
Aquesta Jornada, que el Departament d’Interior organitza cada any, s’emmarca dins la commemoració del dia 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones.
 
Es tracta d’una jornada de formació dirigida als professionals de la seguretat i d’altres recursos i serveis públics i privats que treballen amb dones que pateixen violència masclista.
La Jornada pretén ser un espai de reflexió sobre l’impacte social, econòmic i psicològic de la violència contra les dones. L’objectiu és desgranar els diferents factors estructurals que contribueixen a perpetuar aquesta violència i les conseqüències que se’n deriven per a les víctimes i el seu entorn, per tal de dissenyar polítiques públiques, especialment de seguretat, que estableixin mecanismes per prevenir la violència eficaçment i protegir les víctimes de manera adequada.
 
La sessió d’avui ha comptat amb un total de 206 inscrits.
 
 
La feina del Departament d’Interior en matèria de violència masclista
 
El Departament d’Interior aposta per l’abordatge integral del fenomen de la violència masclista des de l’àmbit de la seguretat en els casos de violència masclista i domèstica.
 
En aquest sentit, el passat 22 de setembre, el Govern va aprovar el Pla de seguretat i atenció a les víctimes de violència masclista i domèstica 2015-2018, donant continuïtat al treball iniciat amb el Pla anterior (PSAVVMD 2011-2014), com a mostra de la implicació de tot el Govern de la Generalitat en la lluita per a l’eradicació d’aquest tipus de violències.
L’eix principal del Pla es focalitza en l’atenció a les persones que han patit situacions de violència masclista o domèstica, tant des de la vessant més preventiva com des de l’àmbit de l’atenció.
Accions del Pla: 
·        Implicació i major coordinació amb les Policies Locals ampliant els protocols i formalitzant convenis per distribuir feines i competències entre els cossos policials per millorar la protecció de la víctima.
·        App específica per gestionar trucades d'emergència a través del cat112.  L'objectiu serà la geolocalització i la urgència que requereix el tractament de les víctimes de violència. Les trucades que arribin des l'App rebran una atenció específica per part dels operadors i la reacció serà més ràpida.
·        Web informativa i interactiva per a les dones i les joves que han patit o poden patir violència, començant per les situacions de violència sexual amb l’objectiu de crear un espai d'informació i recomanacions per facilitar-los alternatives per sortir del “cercle de la violència”.
·        Formació de professionals i cossos de seguretat, la recerca en l'àmbit de la seguretat, especialment la duta terme amb institucions d’àmbit internacional.
 
En el marc d’aquest pla també es desenvoluparà el model d’atenció policial per definir totes les accions adreçades a la detecció de situacions de risc i al seguiment de les víctimes de violència:
  • Qüestionari Policial de Valoració del Risc (Qüestionari inicial), que ha de facilitar la tasca policial en el moment de la denúncia i estandarditzar l’atenció i gestió dels casos de violència masclista en l’àmbit de la parella. Actualment s’està realitzant la darrera fase del procés de validació d’aquest qüestionari inicial, que permetrà implementar aquest instrument dins l’aplicatiu informàtic (SIAV) i que homogeneïtzarà el treball policial a tot el territori. S’implantarà a finals de 2015 a tot el territori, i es preveu que vagi acompanyat d’una diligència de comunicació al jutjat.
  • Qüestionari Policial de Reavaluació de Risc (QPRR_qüestionari de seguiment), que ha de facilitar la tasca policial i estandarditzar la gestió dels casos de violència masclista en l’àmbit de la parella. Actualment, el qüestionari de seguiment ha estat aprovat tècnicament, però la seva implantació a ple rendiment requereix una fase prèvia de validació encara no iniciada. Aquesta fase de validació de l’instrument es realitzarà al 2016, una vegada implantat el qüestionari inicial. Aquest instrument també s’integra dins de l’aplicatiu informàtic (SIAV) i permet l’homogeneïtzació del treball policial a tot el territori.
  • Publicació d’Infografies per il·lustrar les dades de la violència masclista i domèstica a Catalunya. El fet de poder fer difusió via web d’aquests materials mitjançant infografies ens permetran ampliar el públic destinatari i els canals de difusió.
  • Es preveu la reedició de l’Enquesta de violència masclista de Catalunya 2016 que contribueix a l’estudi i el coneixement del fenomen, així com en el disseny  de les polítiques publiques de seguretat futures en els diferents eixos d’intervenció: prevenció, detecció, atenció, seguiment i protecció.
 
 
 

1  

Fitxers adjunts

Foto

Foto
JPG | 3436