Sala de premsa

event_note Nota de premsa

Catalunya aposta per donar continuïtat al projecte europeu de cooperació CoMeDPro

Moment de la cloenda de la conferència final
Moment de la cloenda de la conferència final
El conseller Ciuraneta presideix la cloenda de la conferència final d’aquest projecte
 
Entre tots tres territoris que formen part del projecte, han participat al voltant de 500 pimes
 
Catalunya serà Regió Europea de la Gastronomia l’any 2016 amb un seguit d’activitats programades
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, acompanyat del secretari general del Departament, Josep Maria Elorduy, i del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, ha presidit la cloenda de la conferència final del projecte europeu ENPI-CoMeDPro del sector de l’oli d’oliva i el vi a la Conca Mediterrània. L’acte també ha comptat amb la participació del director general del Ministeri de Turisme d’Israel, Amir Halevi, i del secretari del Departament de Turisme, Artesania i Comerç de la Regió Autònoma de Sardenya, Mario Murru.
 
Durant la seva intervenció, el conseller ha explicat que Catalunya té la voluntat de donar continuïtat a aquest projecte i d’establir línies de treball futur perquè “tot allò que hem començat, iniciat, parlat i negociat es consolidi i tingui efectes sostenibles a llarg termini”.
 
Ciuraneta ha aprofitat la jornada d’avui per recordar que Catalunya serà Regió Europea de la Gastronomia l’any 2016. “Durant l’any vinent, pretenem promocionar a tothom qui treballa en el sector de la gastronomia, des dels productors fins als restauradors, vinaters, majoristes, distribuïdors i personal tècnic involucrat en la sostenibilitat, la salut, l’educació i la innovació”. Segons el conseller, “crec que aquest títol servirà encara més per promocionar els nostres productes alimentaris, donar-los projecció i enriquir l’imaginari de les seves marques personals”.
Moment del lliurament de diplomes a les empreses participants en el projecte
Moment del lliurament de diplomes a les empreses participants en el projecte
Conferència final del projecte europeu CoMeDPro de desenvolupament del sector de l’oli d’oliva i el vi a la Conca Mediterrània
 
Els dies 14, 15 i 16 de desembre, s’han realitzat les activitats de tancament d’aquest projecte europeu, liderat pel Departament d’Agricultura i desenvolupat al llarg dels anys 2014 i 2015. El primer dia va tenir lloc una jornada de treball entre els socis internacionals del projecte a porta tancada, i els dies 15 i 16 s’han donat a conèixer les conclusions del projecte.
 
Ahir va tenir lloc una jornada de Business angels (persona física que inverteix una part del seu patrimoni en una empresa potencialment innovadora, i, a més dels seus diners, posa gratuïtament a disposició de l’emprenedor les seves habilitats, la seva experiència, les seves xarxes relacionals i una part del seu temps) amb empreses que participen en aquest projecte (http://www.comedpro.eu/15-de-desembre-jornada-angels-inversors).
 
Avui s’han realitzat diferents conferències, com ara la presentació del producte turístic resultant d’aquest projecte, un acte de capitalització amb projectes internacionals participants en el programa ENPIC CBC MED i el lliurament de diplomes de les empreses d’oli i vi participants en el projecte. També s’ha parlat de la continuïtat del projecte amb diferents representants de Catalunya i els altres dos països participants en el projecte.
El projecte estava format per tres socis: Catalunya, Israel i La Sardenya
El projecte estava format per tres socis: Catalunya, Israel i La Sardenya
Promoció de la cultura de l’oli, el vi i el paisatge
 
El projecte CoMeDPro té la finalitat de promoure i coordinar actuacions per millorar les oportunitats per a les petites empreses agroindustrials, de productes locals i d’artesania tradicional. Catalunya ha centrat l’atenció en empreses vinculades al sector del vi i de l’oli d’oliva de territoris on conviuen Denominacions d’Origen de tots dos productes. 
 
Participen en aquest projecte europeu el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, en funcions de coordinació, i el Ministeri de Turisme d’Israel i l’Assessorato del turismo artigianato e commercio de Sardenya com a socis.
 
El programa s’ha adreçat a les petites i mitjanes empreses del sector, perquè tinguin més eines i més estratègies per consolidar-se en el mercat. Ciuraneta ha explicat que entre tots tres territoris han participat al voltant de 500 pimes, i que gran part del pressupost s’ha destinat a contractar tècnics especialistes i consultories per dotar d’estratègies de treball adequades a cada cas i instruments que les ajudin a ser més competitives tant en el mercat extern com en l’intern, “amb l’objectiu no només de vendre més, sinó també de desenvolupar productes, millorar les relacions entre els socis i prendre més consciència de la nostra mediterraneïtat”.
 
El projecte CoMeDPro, acrònim de Common Mediterranean Development Project, s’emmarca dins del programa europeu ENPI CBC Med, programa que permet la cooperació transfronterera entre països de la Unió Europea (UE) i els països socis de regions ubicades al voltant de les costes del Mediterrani. 
 
El pressupost total del projecte és d’1.530.000 euros i el finança, per un import d’1.377.000 d’euros (90%), la Unió Europea (Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC) a través de l’Instrument Europeu de Veïnatge i Associació.
 
Tota la informació sobre el projecte es pot trobar a http://www.comedpro.eu/ i https://www.facebook.com/Comedproincatalunya.
 
 
El projecte CoMeDPro
 
El Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC 2007-2013 és una iniciativa de cooperació transfronterera multilateral finançada per l'Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI). L’objectiu del Programa és promoure el procés de cooperació sostenible i harmònica en l’àmbit de la conca mediterrània per fer front als reptes comuns i millorar el seu potencial endogen. Finança projectes de cooperació com a contribució al desenvolupament econòmic, social, ambiental i cultural de la regió mediterrània. Participen en el Programa els 14 països següents: Egipte, Espanya, França, Grècia, Israel, Itàlia, Jordània, el Líban, Malta, Palestina, Portugal, Síria (participació actualment suspesa), Tunísia i Xipre. L’Autoritat de Gestió Conjunta (AGC) és la Regió Autònoma de Sardenya (Itàlia). Els idiomes oficials del Programa són l’àrab, l’anglès i el francès (www.enpicbcmed.eu).
 
La Unió Europea està formada per 28 estats membres que van decidir unir de manera progressiva els seus coneixements pràctics, els seus recursos i els seus destins. Conjuntament, durant un període d'ampliació de 50 anys, han construït una zona d’estabilitat, democràcia i desenvolupament sostenible bo i mantenint alhora la diversitat cultural, la tolerància i les llibertats individuals. La Unió Europea té el compromís de compartir els seus èxits i valors amb països i persones més enllà de les seves fronteres.
 
Aquesta publicació ha estat produïda amb el suport financer de la Unió Europea en el marc del Programa de la Conca Marina Mediterrània ENPI CBC. Els continguts d’aquest document són responsabilitat exclusiva del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya i no es pot considerar en cap cas que reflecteixen la posició de la Unió Europea o dels òrgans de gestió del Programa.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
1
Fitxers adjunts
Fitxers adjunts
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia