Sala de premsa

event_note Nota de premsa

El conseller Ciuraneta referma els valors de la Dieta Mediterrània

El conseller Ciuraneta i el director de la Fundació Dieta Mediterrània
El conseller Ciuraneta i el director de la Fundació Dieta Mediterrània
Avui s’ha presentat l’Inventari Dieta Mediterrània a Barcelona per donar a conèixer al món el patrimoni cultural i culinari català
 
Ha destacat la gran feina i esforços en defensa d’una producció de proximitat, sostenible i de qualitat
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jordi Ciuraneta, i el director de la Fundació Dieta Mediterrània, Domingo Valiente, han presentat aquest matí l’Inventari Dieta Mediterrània de Catalunya (IDIME) 2015 i el certificat Dieta Mediterrània per a Restaurants.
 
Aquest inventari té com a objectiu recollir i salvaguardar aquells aspectes i manifestacions socials que conformen la Dieta Mediterrània, reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
 
L’IDIME és un catàleg viu amb la voluntat de ser completat i ampliat en diferents fases. El Departament d’Agricultura hi anirà incorporant totes les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), les Denominacions d’Origen i Denominacions d’Origen Protegides (DO i DOP), les Especialitats Tradicionals Garantides (ETG) i les Marques de Qualitat (MQ) de Catalunya.
 
Es tracta d’una eina que pot ajudar Catalunya, ja que dóna a conèixer al món el seu patrimoni cultural i culinari i demostra l’essència dels seus pobles. A més, destaca la gran feina i esforç dels pagesos catalans i dels nostres productors en defensa d’una producció de proximitat, sostenible i de qualitat. El conseller Ciuraneta ha volgut deixar clar que “pagesos i productors són la base dels  models de referència del consum mundial i valors fonamentals de la Dieta Mediterrània, perquè formen part de la nostra identitat cultural com també els grans cuiners, ambaixadors de la nostra gastronomia que aposten per una cuina de proximitat i estacionalitat.”
 
El Departament i la Fundació Dieta Mediterrània treballen conjuntament en la promoció i comunicació d’un estil sa i saludable, on la formació juga un paper molt important. Sense oblidar que la Dieta Mediterrània és el patró alimentari més sostenible del planeta.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Ciuraneta ha volgut agrair a la Fundació Dieta Mediterrània la “gran tasca que està duent a terme amb l’objectiu de fomentar la investigació i la difusió dels avantatges de la Dieta Mediterrània”.  El conseller ha volgut destacar que l’alimentació mediterrània és una valuosa herència cultural que, a partir de la simplicitat i la varietat, ha donat lloc a una combinació equilibrada i completa d’aliments, gens antagònica amb el plaer gastronòmic. Segons el conseller, “la Dieta Mediterrània no és només un patró alimentari que combina ingredients de l’agricultura local, sinó un estil de vida, una aposta per uns valors compartits d’un territori, un model d’alimentació i uns hàbits de consum propis de la cultura mediterrània”.
 
En aquest sentit, el conseller ha subratllat que “el patró d’alimentació de la Mediterrània es considera una proposta d’alimentació molt saludable, i, segons evidencia la ciència, els mediterranis han aconseguit, a través dels segles, configurar un model alimentari excel·lent per a la salut”.
 
El conseller ha explicat que és molt important dur a terme les accions necessàries per recuperar l’alimentació mediterrània i preservar-la. “Iniciatives com les presentades avui són necessàries perquè la dieta mediterrània sigui un patrimoni real, palpable, un hàbit estès arreu del nostre país”. “Hem de generar complicitats i sinergies entre institucions públiques i privades i la societat per promoure i difondre les bondats de la Dieta Mediterrània”, ha conclòs el conseller.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia