Els productes vitivinícoles estan àmpliament reglamentats, especialment a nivell europeu. La regulació incideix en molts aspectes de qualitat com ara la documentació de transport, la comptabilitat de productes a enregistrar, les condicions de les pràctiques enològiques, l’etiquetatge i la presentació dels productes, etcètera.
Els operadors alimentaris han d’assegurar que els productes que comercialitzen s’ajusten a la normativa de qualitat, i per això és fonamental que coneguin el marc legal aplicable en relació amb la qualitat alimentària i que estableixin un sistema de traçabilitat eficaç i transparent que els permeti donar resposta als requeriments legals exigits.
Amb aquest objectiu, l’apartat de productes vitivinícoles del web del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) és una eina per a facilitar als operadors de les empreses del sector el compliment de la normativa vigent i l’assegurament de l’obtenció de productes de qualitat, i facilitar també als consumidors la comprensió dels tipus de productes comercialitzats i de les mencions que consten en les etiquetes.
El web de productes vitivinícoles està estructurat en els apartats següents:
Introducció, resum sobre els objectius i els continguts de l’apartat
Normativa, on s’indica les principals disposicions normatives en matèria de qualitat de productes vitivinícoles
Documents d’acompanyament, amb informació relacionada amb la documentació que ha d’acompanyar el transport dels productes vitivinícoles
Registres que han de portar les empreses vitivinícoles, en els quals s’ha d’inscriure els moviments de productes, elaboracions, pràctiques enològiques, embotellament de productes, etcètera
Pràctiques enològiques, que recull informació sobre els requisits i les declaracions de determinades pràctiques enològiques
Etiquetatge, amb orientacions per a la confecció de les etiquetes
Documents d’interès, com ara documentació interpretativa, guies, infografies, consultes, preguntes més freqüents, eines i utilitats d’aquest sector
Actualitat, amb notícies, jornades, cursos relacionats amb els productes vitivinícoles
El sector vitivinícola a Catalunya està lligat a una destacada tradició productiva, elaboradora, i de consum. A nivell productiu, la seva importància és en termes econòmics, territorials i socials. En algunes zones, la vinya és el principal conreu i és el factor caracteritzador del paisatge i del desenvolupament de la seva economia.
La indústria alimentària lligada al sector vitivinícola és important en termes econòmics per les nombroses empreses que s’hi dediquen, pel gran volum de producte comercialitzat, i sobretot per la seva potència exportadora. Aquesta indústria és diversa per la dimensió dels cellers i pel tipus d’activitat que realitzen.
Per a més informació:
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1