ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

El Consell de Garanties Estatutàries conclou que la Llei espanyola de voluntariat vulnera competències de la Generalitat

La Llei estatal de voluntariat envaeix competències en qüestions com la fixació de les línies generals de les polítiques públiques sobre voluntariat o la gestió i regulació de les subvencions
El Consell de Garanties Estatutàries (CGE), després del dictamen sol·licitat pel Govern el passat 17 de novembre, estima que els articles 2, 18.1, 20.1 i la disposició final quarta de la Llei 45/2015 del voluntariat vulneren diversos articles de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i de la Constitució espanyola.
 
Segons la sol·licitud presentada pel Govern, aquesta llei estableix una regulació marc del voluntariat que s’exerceix en àmbits que excedeixen el territori d’una comunitat autònoma o en àmbits en els quals l’Estat tingui competència, i també defineix les mesures de foment i reconeixement del voluntariat. Però segons el Govern, els articles referits indiquen, no només la voluntat de consolidar la intervenció de l’Estat en un àmbit en el qual la Constitució no ha fet cap reserva competencial específica per a l’Estat, sinó també una voluntat marcadament coordinadora respecte de l’acció de les comunitats autònomes en aquesta matèria.
 
El dictamen del CGE afirma que l’Estatut de 2006 preveu la competència exclusiva de la Generalitat en la matèria de voluntariat (art. 166.2), en el marc ampli dels serveis socials, però no només en aquest sector. El mateix Estatut preveu que la supraterritorialitat (tant si afecta dues comunitats autònomes o més, com el conjunt de l’Estat), no implica el desapoderament de les competències de la Generalitat. El dictamen estableix que teòricament la competència exclusiva en serveis socials i voluntariat recollida a l’Estatut es projecta i es manté més enllà del territori de Catalunya.
 
D’altra banda, el dictamen explicita que hi poden haver aspectes concrets que, per raó de la matèria afectada, siguin competència estatal, però aquesta afectació puntual no s’estén a tota la regulació del voluntariat. En aquest sentit, el Consell determina que l’Estat no pot crear un títol competencial ni sobredimensionar les seves competències per sostreure-les a les comunitats autònomes, sinó que ha d’actuar tenint-les en compte. Sobre aquest punt, el Consell recorda que el TC ha afirmat que l’Estat no és respectuós amb el repartiment competencial de la Constitució i els estatuts, quan actua “mitjançant la creació de competències concurrents o paral·leles”.
 
Per tot això, el CGE considera que l’article 2 de la Llei del voluntariat és contrari a les competències de la Generalitat de l’article 166.2 de l’Estatut i a les previsions de l’article 115.2, i a més no troba empara en l’article 149.1.1 de la Constitució Espanyola.
 
D’altra banda, l’article 18 de la Llei habilita l’Estat per fixar les línies generals de les polítiques públiques en matèria de voluntariat (a); per fixar criteris comuns d’avaluació, inspecció i seguiment dels programes de voluntariat subvencionats per les administracions públiques (b), i l‘habilita també per cooperar amb les comunitats autònomes en la creació d’un sistema d’informació que permeti fixar criteris de diagnòstic, seguiment i avaluació sobre els aspectes relacionats amb el voluntariat (g).
 
Pel que fa a les lletres a, d i g d’aquest article, el CGE determina que també vulneren competències del Govern català i que no tenen empara en la Constitució. El dictamen recull que en virtut de les competències pròpies, les comunitats autònomes poden fixar directament les línies generals d’actuació i els criteris d’avaluació i de control. Per tant, han de poder exercir tant la seva competència exclusiva com la normativa, sense intervenció estatal. L’Estat, doncs, per si sol no pot fixar criteris general, perquè no té una competència genèrica, transversal o horitzontal en l’àmbit del voluntariat.
 
D’altra banda, l’article 20 habilita l’Estat per concedir subvencions o establir convenis amb les entitats del voluntariat sempre que es compleixin els requisits de la legislació general sobre subvencions i d’aquesta mateixa Llei. En aquest cas, el Consell remet a d’altres dictàmens emesos recentment on s’ha manifestat que “la potestat subvencional de l’Estat no constitueix un títol competencial independent, ni tampoc comporta un poder lliure desvinculat al sistema de distribució de competències que es deriva de la Constitució i els estatuts d’autonomia”. Així, segons el CGE, l’article 20 de la llei estatal de voluntariat envaeix competències normatives i executives de la Generalitat (art. 166.2 de l’Estatut), d’acord amb les quals li pertoca establir els objectius de les subvencions, la regulació de les condicions d’atorgament , així com la seva completa tramitació, fins a la seva concessió, d’acord amb l’article 114.2 de l’Estatut.
 
Finalment, el Consell es pronuncia sobre la disposició final quarta de la llei en tant que dóna cobertura competencial a tota la Llei.
 
El CGE ha conclòs que l’article 17, del qual el Govern havia demanat un dictamen, no vulnera competències de la Generalitat de Catalunya.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia