Acció Exterior i Unió Europea

Raül Romeva al Parlament

Romeva: "La diversitat és l'essència d'Europa i és més necessària que mai"

query_builder   25 gener 2016 17:11

event_note Nota de premsa

Romeva: "La diversitat és l'essència d'Europa i és més necessària que mai"

  • El conseller d’Afers Exteriors ha destacat que “Catalunya es troba en un moment de canvi, que necessita implicació a tots els nivells”
  • Romeva ha clos avui la XXV Jornada Europea organitzada al Parlament de Catalunya pel Consell Català del Moviment Europeu
  • El representant permanent Amadeu Altafaj ha recordat que el Govern treballa per facilitar als ajuntaments i entitats a cercar oportunitats de finançament europeu
Raül Romeva al Parlament de Catalunya
 
Raül Romeva ha destacat aquest matí que “la diversitat és l’essència d’Europa i no pas un problema” i que precisament per això, “Europa és més necessària que mai”. “Qui busqui una Europa monocolor s’ha equivocat de moment”, ha afegit. El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència ha fet aquesta reflexió durant la clausura de la XXV Jornada Europea organitzada al Parlament de Catalunya pel Consell Català del Moviment Europeu (CCME), dedicada als ens locals, en què també ha participat el representant permanent del Govern davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj. Romeva ha recordat l’ideal d’Europa de Milan Kundera, que “basa la seva existència en la màxima diversitat en el mínim espai”, i ha fet una ferma defensa del principi de subsidiarietat que prima en la legalitat europea: “Europa serà horitzontal i transversal o no serà, perquè és un projecte de baix a dalt, que parteix de les voluntats i demandes de la ciutadania”.
 
El màxim responsable d’Afers Exteriors i Unió Europea del Govern ha recordat que “cal que no oblidem què som i sobretot què volem ser i què pretenem aportar”. “L’essència de tota cultura parteix del món local. La veu de cada municipi és imprescindible per fer d’aquesta realitat tan diversa una construcció unida”, ha destacat Romeva.
 
El 30è aniversari de l’entrada de l’estat espanyol dins la Unió Europea també ha estat present en la intervenció del conseller i ha destacat que aquesta efemèride “ens permet recordar la importància de pertànyer a la Unió , perquè va implicar adherir-se a valors de respecte a la democràcia, els drets fonamentals, la llibertat d’expressió, la diversitat i el diàleg”. En aquest sentit, el conseller ha destacat que “Catalunya ha estat, és i serà un pont cap a Europa, que té coses a aportar en el seu procés de construcció, especialment en qüestions clau com la llengua, la cultura i la diversitat”.
 
D’altra banda, però, el conseller ha recordat també que cal assumir l’existència de veus eurocrítiques, tant a Catalunya com a la resta d’Europa, sorgides arran de diferents crisis europea, com la dels refugiats i tenir-les en compte: “Necessitem també tenir la visió d’aquells que pateixen una Europa anquilosada que no ha sabut hores d’ara afrontar encara els nous reptes, i en especial els greus dèficits en matèria de pau i drets humans”. Romeva ha fet una crida per preservar Europa dels enemics íntims de la democràcia que va identificar el filòsof búlgar Tzevan Todorov: “el messianisme, l’ultraliberalisme i el populisme”. “Europa és un projecte inacabat, de vegades mal conduït, i això cal dir-ho i assumir-ho per tal de recuperar l’Europa de George Steiner”, ha reblat el conseller.
 
Romeva ha lloat la tasca del representant permanent del Govern davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, perquè “té una agenda plena de casos en què es reclama una resposta concreta per part de la Generalitat, dels municipis i fins i tot de la societat civil”. “Es tracta d’oferir tot el potencial que tenim per construir una proposta d’Europa que inclogui la nostra diversitat i singularitat”, ha recordat.
 
El conseller ha clos la seva intervenció tot recordant les paraules recents de Judith Butler, qui ha defensat que “els canvis socials es produeixen sempre des de fora de l’estructura estatal”. “Catalunya es troba en un moment de canvi polític, social i institucional, que necessita implicació a tots els nivells”, ha afegit Romeva.
 
Fons europeus a Catalunya: la importància del món local
 
De la seva banda, el representant permanent del Govern Davant la UE, Amadeu Altafaj, ha presentat el nou web del Govern #FonsUECat i ha assegurat que “volem ajudar als ajuntaments i d’altres actors que no tenen prou recursos per dedicar-se  a cercar oportunitats de finançament europeu”.  “L’objectiu del portal no només és facilitar informació sobre quins fons hi ha sinó també ajudar a detectar qui dins de l’administració catalana pot ajudar a aconseguir-los, volem oferir servei”, ha recalcat.
 
"Volem projectar Catalunya a Europa en tots els seus vessants" ha dit Altafaj en la seva intervenció durant la jornada. “Existir, participar i influir és com explico la nostra acció amb la resta d’actors europeus i aconseguir fons europeus forma part d’aquesta voluntat", ha afegit. Altafaj ha explicat que l’actual nova font de finançament llançada des de la Comissió Europea és el Pla Juncker: “encara s’està definint quins projectes s’escolliran però vull creure que es farà en base a l’excel·lència i la innovació”.

1  

Imatges

Raül Romeva al Parlament de Catalunya

Raül Romeva al Parlament de Catalunya 7850

1  

Fitxers adjunts

Presentació: Els fons europeus a Catalunya

Presentació: Els fons europeus a Catalunya
PDF | 1681

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia