Direcció General de Comunicació

El Govern presenta un requeriment d'incompetència davant l'Estat contra el decret que regula l'avaluació a l'educació primària

El Govern presenta un requeriment d'incompetència davant l'Estat contra el decret que regula l'avaluació a l'educació primària

query_builder   26 gener 2016 15:25

event_note Nota de premsa

El Govern presenta un requeriment d'incompetència davant l'Estat contra el decret que regula l'avaluació a l'educació primària


 
·         Es tracta del pas previ abans de demanar el conflicte d’incompetència davant del Tribunal Constitucional
 
·         La norma vulnera les competències de la Generalitat en matèria educativa i en matèria de llengua pròpia
 
El Govern ha acordat presentar un requeriment d'incompetència davant el Govern de l'Estat contra el reial decret que regula les proves de l'avaluació final d'educació primària establertes en la llei d’educació estatal. El Govern considera que el decret vulnera la competència de la Generalitat en matèria educativa i la competència en matèria de llengua pròpia i, a més a més, suposa una vulneració del règim lingüístic de l’ensenyament a Catalunya establert per l’Estatut d’autonomia de Catalunya. Es tracta del pas previ abans de demanar el conflicte d’incompetència davant del Tribunal Constitucional.
 
Aquest reial decret vulnera la competència en matèria educativa perquè regula la prova de forma massa detallada, atès que l’Estat s’hauria de limitar a  regular-ne les bases i no el seu desenvolupament. La finalitat de l’avaluació a l’etapa d’educació primària queda limitada a comprovar el nivell d’adquisició per part de l’alumnat de les competències del currículum i dels objectius de l’etapa.
 
Aquesta norma estatal objecte de requeriment no es limita a concretar els criteris d’avaluació i les característiques generals de la prova sinó que realitza també una regulació expressa de la llengua en què podrà realitzar-se la prova. Aquest punt contradiu la legislació estatal ja que en cap cas preveu que es pugui triar la llengua.
 
Així doncs, la norma vulnera la competència de la Generalitat en matèria de llengua pròpia, atès que estableix un dret d’opció lingüística per part dels pares en poder escollir la llengua en què els seus fills han de realitzar la prova –en llengua castellana o la llengua cooficial corresponent–. L’Estat no pot determinar aquest dret d’opció lingüística perquè el dret a l’educació, en el seu aspecte lingüístic, no garanteix el dret de lliure opció dels pares a rebre l’ensenyament exclusivament en una sola de les llengües oficials, tal com recull el Tribunal Constitucional en una sentència del 2010.
 
A més a més, el Reial decret que regula les proves de l'avaluació final d'educació primària suposa una vulneració del règim lingüístic de l’ensenyament a Catalunya. En aquest sentit, l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que el català s’ha d’utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia