- Enfonsat a la desembocadura de l’Ebre el 1813, Deltebre I és l’únic vaixell arqueològic de Catalunya que no ha patit cap espoli
- La nau permet explicar un episodi fascinant de la història a partir de les restes de material arqueològic que s’han conservat
- L’exposició, que s’inaugura demà, està orientada a públic general i dóna a conèixer els resultats de les activitats d’excavació que van donar com a resultat aquesta excepcional troballa a la desembocadura de l’Ebre

El Museu d’Arqueologia de Catalunya – Barcelona (MAC) inaugurarà demà, dijous 28 de gener a les 19 hores, la mostra ‘Deltebre I. La història d’un naufragi’, una exposició que pretén apropar a tots els públics una història real a través de les restes d’un jaciment singular i excepcional, excavat i estudiat sota el mar. La inauguració anirà a càrrec de Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni; Josep Manuel Rueda, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i dels comissaris de la mostra, Ramon Buxó, responsable de la seu de Girona del MAC, i Gustau Vivar, responsable del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC).
“Deltebre I. Història d’un naufragi” explica la història del derelicte Deltebre I, un vaixell de transport militar de l’armada anglesa, procedent d’Alacant, enfonsat a la desembocadura de l’Ebre el 1813, durant el conflicte bèl·lic de la Guerra del Francès. El vaixell formava part del comboi militar que va actuar en el setge a la plaça de Tarragona, organitzat pel lloctinent general John Murray i dirigit pel contraalmirall Hallowell. L’atac va ser un fracàs i, durant la retirada, una sèrie de vaixelles de transport van quedar embarrancats per un temporal a les goles de l’Ebre. Deltebre I és un dels vaixells perduts a l’Ebre amb la seva càrrega militar. El 2008, un pescador local, Carles Somolinos, va comunicar al Departament de Cultura la troballa d’aquest vaixell. El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya ha estat l’encarregat de la seva excavació i estudi des d’aleshores.
Les diverses campanyes d’excavacions realitzades sobre les restes del jaciment del Deltebre I van permetre comprovar, ja en les primeres immersions, que s’estava davant les restes d’un vaixell que mesurava uns 30 metres i que conservava bona part de la seva càrrega intacta. Aquest factors fan del vaixell un jaciment excepcional, tant pel seu valor històric com pel fet de no haver patit cap espoli, el que ha comportat un molt bon estat de conservació del seu carregament i de la seva arquitectura naval.
Entre els materials recuperats i que ara es poden veure a la mostra del Museu d’Arqueologia de Catalunya, hi ha elements del carregament propi de la guerra al segle XIX, com són municions de diferent calibre, bombes, granades, munició de fragmentació, i elements singulars per la seva difícil conservació, com corretjams o els tacs de pólvora per actuar de metxes a les boques dels canons. També són de gran interès altres objectes recuperats que testimonien la quotidianitat en la vida a bord, com instruments de navegació, vestuari i fins i tot una ampolla plena de vi de l’època.
El contingut de l’exposició, narrat en primera persona per un mariner, està dividit en cinc àmbits a través dels quals s’explica el context històric que va provocar el naufragi del vaixell, el seu carregament i com era la vida a bord, així com la seva construcció naval. El darrer àmbit, dedicat a l’excavació, explica el mètode de treball seguit per l’equip d’arqueòlegs subaquàtics i el seu paper cabdal en la recuperació i l’estudi d’episodis de la nostra història.
L’exposició, fruit del treball conjunt del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Girona i del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, amb la col·laboració del Museo Arqueológico de Alicante y el Consejo Regulador de la Denominación de Origen Vinos Alicante, està concebuda com una exposició itinerant.
L’exposició ‘Deltebre I. La història d’un naufragi’ es pot veure al Museu d’Arqueologia de Catalunya-Barcelona (Passeig de Santa Madrona 30-41. Parc de Montjuïc. Barcelona), del 29 de gener fins el diumenge 6 de març. Més informació sobre l’exposició i les activitats a www.mac.cat