ContactaEN
Sala de premsa
Sales de premsa dels departaments
event_note Nota de premsa

El web del Servei Català de la Salut publicarà les llistes d'espera desglossades per centre i tipus d'intervenció

 
El conseller de Salut, Antoni Comín, ha afirmat aquesta tarda al Parlament que un dels compromisos del seu Departament és la transparència en les llistes d’espera. En resposta a una interpel·lació parlamentària del PSC, Comín ha explicat que “farem coses noves” perquè no hi pugui haver sospites de “maquillatge”. En aquest sentit, ha anunciat que semestralment es publicaran les llistes desglossades per centre i tipus d’intervenció a la web del Servei Català de la Salut amb format de dades obertes. A més, els pacients, a través de La Meva Salut, podran conèixer de primera mà quina és la seva situació en relació a les llistes d’espera.
 
El conseller també ha explicat dos compromisos més relacionats amb les llistes, que són el de la ferma voluntat de complir els terminis -ja sigui de temps garantit o de referència-, i que els criteris de priorització siguin objectius, fonamentalment clínics però també socials. A més, per tal de reduir les llistes d’espera, ha destacat que es posaran més professionals, més quiròfans i que es faran més proves diagnòstiques.
 
A més dels criteris clínics i socials, també es farà un especial èmfasi en gestionar les cues de les llistes d’espera per tal que no quedin relegats aquells pacients amb patologies menys greus.
 
L’objectiu final ha ser reduir un 10% el temps d’espera –calculat de mitjana sobre el total- per a les intervencions quirúrgiques; i reduir un 50% el temps d’espera per a la fase diagnòstica, tal i com figura en el Pla de xoc. Un pla que, ha recordat, està pressupostat en 270 milions d’euros, 100 dels quals es destinaran a la reducció de les llistes -75 per a les llistes quirúrgiques i 25 per a les llistes de la fase diagnòstica-.
 
A més, ha denunciat que amb l’actual marc de finançament és “impossible anar més enllà dels diners previstos al pla de xoc”, i que per aconseguir més recursos per al dret a la salut dels ciutadans, cal un projecte polític que “permetria disposar dels gairebé 1.000 milions d’euros que caldrien per poder donar resposta plena a les llistes d’espera que hi ha actualment al nostre país”. En aquest sentit, el conseller ha convidat el grup del PSC a participar en aquesta “aventura” que es diu “construcció d’un estat independent” i ha recordat que “segurament l’instrument més poderós que tenim per garantir els drets socials és disposar d’un estat independent amb tots els recursos administratius i financers que ens dotaria aquesta situació”. Al mateix temps, Comín s’ha adreçat a la població per convidar-los a sumar-se també al procés sobiranista: “Qualsevol persona compromesa amb l’estat del benestar de Catalunya hauria de mirar-se amb molt d’interès la probabilitat que la independència sigui un escenari real”, ha reblat.
 
Finalment, el conseller ha acabat la seva intervenció fent un reconeixement als professionals de la sanitat pública d’aquest país, que “han estat aguantant el sistema sanitari de Catalunya durant aquests anys tan durs de retallades. “Sense ells no tindríem un dels millors sistemes públics de salut d’Europa, i tot i la crisi, el tenim”, ha conclòs.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia