Després dels diversos focus de llengua blava detectats a França, el ministeri d’Agricultura va proposar a les Comunitats Autònomes frontereres la vacunació preventiva de bovins i ovins, mesura que el departament d’Agricultura, una vegada valorats tots els arguments tècnics, així com els inconvenients i avantatges de realitzar aquesta vacunació, ha considerat com la millor opció per tal d’evitar les greus conseqüències que podria tenir l’entrada de la malaltia a Catalunya.
Agricultura estima que vacunar preventivament és més eficaç i permet una millor gestió dels ramats pel que fa l’aplicació del tractament, amb temps i de forma flexible. Això no seria així si s’acabés declarant un brot, fet que obligaria a vacunar amb presses i a tot el bestiar de Catalunya, sense excepcions. A més fent-ho així, el ministeri aportarà la vacuna gratuïtament, estalviant un despesa important a la Generalitat i als ramaders .
D’altra banda, en cas que es donés l’aparició d’un brot de llengua blava, Catalunya seria considerada de nou zona de restricció amb les repercussions sobre el comerç, la producció i la sanitat animal i es veuria obligada a vacunar de forma immediata i sense temps de fer-ho amb previsió.
Així, a partir d’avui, dia en què es publica l’orde ministerial referent a la vacunació de llengua blava al BOE, els ramaders que ho vulguin, ja poden començar a aplicar la vacuna al seu bestiar. La resta ho poden anar fent en funció de l’estat dels seus ramats, complint sempre amb la data de termini, que s’ha establert el dia 30 d’abril, amb possibilitats de ser ampliat.
En aquest sentit, davant la preocupació del pel que fa els efectes que havia tingut la vacunació durant la campanya del 2008, el departament d’Agricultura s’ha compromès a oferir tota una sèrie de garanties addicionals, que es van incorporar en el protocol de vacunació de la llengua blava:
• Flexibilització dels terminis d’aplicació per poder compatibilitzar l’actuació amb l’aplicació de les dosis vacunals
• Possibilitat de posposar la vacunació en aquells animals/ramats que no gaudeixin de l’estat de salut necessari/adequat.
• Realització d’una prova pilot per comprovar els efecte secundaris de la vacuna.
• Formació dels veterinaris responsables de l’aplicació.
• Comunicació/acompanyament al sector
• Protocol per a la comunicació i avaluació de les sospites de reaccions adverses derivades de l’aplicació de la vacuna
Aquest acords responen a la voluntat del DARP a fer les coses mitjançant el diàleg amb els representants del sector, atenent totes les demandes expressades en les reunions mantingudes; però també mantenint l’obligació d’estar amatents a les circumstàncies que poden afectar als ramats del nostre país i anticipar-nos a possibles aparicions de malalties, com la llengua blava. El que es vol evitar és haver d’actuar amb precipitació i que això porti a la improvisació i a les males pràctiques.
Finalment, per tal d’informar a tot als ramaders sobre els motius i les implicacions de la vacunació a Catalunya i sobre els acords presos en el marc de les reunions mantingudes amb els representants dels diferents subsectors, s’han previst tres reunions adreçades als ramaders, els dies 4, 5 i 9 de febrer a Vic, Girona i Lleida, respectivament.
L’orde estatal
L’ordre estatal determina que s’ha de vacunar el bestiar de les explotacions d’oví i boví ubicades a 100 km de la frontera amb França. A Catalunya se’n veuran afectades les següents comarques:
- Barcelona: Anoia, Bages, Baix Llobregat, Berguedà, Maresme, Osona, Vallès Occidental i Vallès Oriental.
- Girona: totes les comarques
- Lleida: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià, Solsonès, Urgell i Vall d’Aran.
I es calcula que es veuran afectats aproximadament un total de 412.500 caps de boví i 305.00 caps d’oví.