Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el reglament que desplega l'impost sobre els habitatges buits

El Govern aprova el reglament que desplega l'impost sobre els habitatges buits

query_builder   16 febrer 2016 14:17

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el reglament que desplega l'impost sobre els habitatges buits

  • L’impost es començarà a aplicar el proper 1 de març amb l’objectiu de reduir l’estoc d’habitatges buits i augmentar-ne la disposició per a lloguer social
  • L’hauran de pagar les entitats financeres i els grans tenidors de pisos desocupats de manera permanent durant més de dos anys sense causa justificada i es calcularà en funció dels metres quadrats de superfície útil que tingui l’habitatge
  • En quedaran exempts els habitatges protegits amb qualificació oficial vigent, els habitatges situats en zones d’escassa demanda acreditada, els posats a disposició de programes socials d’habitatge o els apartaments turístics
  • Els ingressos derivats de l’impost serviran per ampliar la partida destinada a la compra de pisos per a lloguer social
El Govern ha aprovat el reglament que desenvolupa la Llei 14/2015, del 21 de juliol, de l’impost sobre els habitatges buits. El nou tribut es començarà a recaptar el proper 1 de març amb l’objectiu de reduir l’estoc d’habitatges buits i augmentar-ne la disposició per a lloguer social. De fet, l’impost grava l’incompliment de la funció social de la propietat d’immobles buits com a dret fonamental que figura tant en l’Estatut d’autonomia de Catalunya com en la Constitució espanyola i en la normativa internacional.
 
D’acord amb això, el fet imposable del tribut afecta els habitatges desocupats de manera permanent durant més de dos anys sense causa justificada. En queden exemptes les entitats del tercer sector de la Xarxa d’habitatges d’inserció, així com les entitats inscrites al registre d’entitats i establiments de serveis socials.
 
Tampoc s’aplicarà a habitatges protegits amb qualificació oficial vigent, als habitatges situats en zones d’escassa demanda acreditada, als posats a disposició de programes socials d’habitatge o als apartaments turístics.
 
El nou text també defineix que l’objecte de tributació és el parc d’habitatges de què és titular el contribuent en data 31 de desembre de cada any. També hauran de pagar l’impost les persones jurídiques titulars d’un dret d’usdefruit, d’un dret de superfície o de qualsevol altre dret real que atorgui la facultat d’explotació econòmica de l’habitatge.
 
L’impost és gradual i es calcularà en funció de la suma total dels metres quadrats de la superfície útil dels immobles afectats:
 
Base imposable (BI) fins a
(nombre m2)
Quota íntegra
(€)
Resta de (BI)
fins a
(nombre m2)
Tipus gravamen
 
(€/m2)
0
0
5.000
10
5.000
50.000
20.000
15
20.000
275.000
40.000
20
40.000
675.000
en endavant
30
L’impost també preveu aplicar una bonificació progressiva d’entre el 10 i el 100% en el cas que el titular dels pisos destini part del seu parc d’habitatges a lloguer assequible.
 
Tot i que el tribut no té una voluntat recaptatòria, es preveuen uns ingressos anuals d’uns 8 milions d’euros, que serviran per ampliar la partida destinada a la compra de pisos per a lloguer social.
 
L’entrada en vigor d’aquest reglament es produirà l’endemà de la seva publicació al DOGC, tenint en compte la necessitat de disposar de la norma abans de l’1 de març de 2016, data en què s’inicia el període de pagament del tribut. 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia