• Des del 2012, es consolida la tendència a la baixa dels fets penals i s’enregistra una reducció de 47.348 fets en els darrers quatre anys
  • Durant el darrer any baixen un 8,45% els delictes contra les persones i un 0,97% els delictes contra el patrimoni
  • Desarticulades 38 organitzacions criminals implicades en robatoris, tràfic de drogues, extorsions i blanqueig de capitals i 111 grups criminals pels mateixos fets
Catalunya més segura que mai: la delinqüència a Catalunya baixa un 9% en els últims 4 anys.
 
El balanç 2015 ha estat positiu, perquè consolida la tendència descendent dels fets delinqüencials a Catalunya, ja que l’any passat es van enregistrar un total de 481.881 fets delictius, la qual cosa suposa un descens del 2,36% respecte el 2014, i un descens acumulat del 9% des de 2012.
 
Dades significatives del balanç 
 
  • El descens de fets delictius ha comportat també un decreixement de la taxa per mil habitants, que des de l’any 2012 fins al 2015 s’ha reduït en 6,6 fets per cada mil habitants. La taxa actual de fets penals per cada 1.000 habitants a Catalunya és de 64,09 fets, que redueix en un1,25 la taxa de l’any 2014.
  • La coordinació i col·laboració de la Policia de Catalunya ha esdevingut un element clau en la consecució d’aquestes dades delictives. Les diferents Policies Locals han conegut un 16,8% del total de fets registrats a tot el territori.
  • Els delictes contra les persones, que ocupen un 11% de tots els fets delictius denunciats, baixen un 8,45%, i els delictes contra el patrimoni, que representen un 86% dels fets delictius, han baixat un 0,97%.
  • Cauen un 17,43% els robatoris violents a la via pública.
  • S'observa un decreixement, en totes les seves modalitats, dels robatoris amb força del patrimoni, que ocupen el 19% delsfetsexceptuant els robatoris amb força a domicili que augmenten un 10,14%. 
  • Més denúncies de víctimes de violència de gènere. Les víctimes de violència de gènere presenten un increment de 52 casos més denunciats respecte el 2014.
  • 56 investigacions realitzades en l’àmbit de terrorisme gihadista. Satisfacció per la bona implantació del Pla Operatiu Específic Antiterrorista. Demostra la Bona tasca dels Mossos d’Esquadra i la conscienciació del Govern davant l’amenaça terrorista amb l’aprovació del fons de contingència.
  • En els darrers dos anys s’han dedicat gairebé 2 milions d’hores als Programes Operatius Específics (POE).
  • Descens del 13% de les detencions al 2014, fet que podria estar relacionat amb la baixada dels fets delictius que s’ha registrat en els darrers anys.
 
Les denúncies de les agressions sexuals, prioritat del Govern
 
Les agressions sexuals han experimentat un augment (2’26% més respecte l’any anterior), la violència física o psíquica en l’àmbit familiar (6,21% més) i els abusos sexuals (7’12% més).
 
Aquesta pujada és deguda en part bona part dels casos al fet que anteriorment no es denunciaven. Actualment, en canvi, es té un coneixement de més supòsits i aquest canvi de tendència és positiu.
 
L’actuació dels Mossos d’Esquadra en aquest àmbit se centra a  treballar molt des de les unitats d’investigació per conèixer el perfil dels autors d’aquest tipus de delictes, i  a tenir contacte directe amb la fiscalia i els propis magistrats perquè de comú acord s’aconsegueixin més autoritzacions per investigar aquests casos.