Direcció General de Comunicació

El Govern aprova el decret de la inspecció de consum i control de mercat

El Govern aprova el decret de la inspecció de consum i control de mercat

query_builder   23 febrer 2016 15:16

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el decret de la inspecció de consum i control de mercat


 
  • Aquest Decret aprova el desplegament reglamentari al Codi de consum de Catalunya i modifica el Decret 206/1990, de 30 de juliol, sobre la inspecció de disciplina de mercat i consum.
 
  • Aquesta regulació evidencia la voluntat del Govern d’exercir plenament les competències en la defensa dels drets dels consumidors, que recull l’Estatut d’autonomia de Catalunya. El Decret aprovat unifica en un sol text legal les disposicions normatives en matèria de consum que s’havien anat dictant des dels anys 90 i ha adaptat la normativa de protecció de les persones consumidores a la realitat jurídica, econòmica i social actual del país.
 
  • Entre d’altres qüestions, el Decret aprovat regula aspectes del procediment per a la presa de mostres, les mesures cautelars i altres actuacions inspectores, i també dota de mecanismes de control per a la defensa del sector comercial en la lluita contra la venda il·legal i les falsificacions.
 
El Consell Executiu ha aprovat el Decret de la inspecció de consum i control de mercat. Aquesta norma representa el desplegament reglamentari previst a la disposició final segona del Codi de Consum de Catalunya, i modifica el Decret 206/1990, sobre la inspecció de disciplina de mercat i consum.
 
Aquesta regulació evidencia la voluntat del Govern de la Generalitat d’exercir plenament les competències exclusives en la defensa dels drets dels consumidors, que recull l’Estatut d’autonomia de Catalunya. El Decret aprovat unifica en un sol text legal les disposicions normatives en matèria de consum que s’havien anat dictant des dels anys 90 i ha adaptat la normativa de protecció de les persones consumidores a la realitat jurídica, econòmica i social actual de Catalunya.
 
El nou Decret regula aspectes procedimentals, relatius al contingut de les actes i dels informes d’inspecció i l’ús de mitjans electrònics en la realització de les activitats inspectores de consum; i també estableix el procediment per dur a terme la presa de mostres de productes i la pràctica de les proves corresponents.
 
Així mateix, per fer un ús més eficient dels recursos, el decret estableix l’obligatorietat per a les empreses i establiments subjectes a l’activitat d’inspecció d’utilitzar mitjans electrònics en les seves relacions amb la Inspecció. Queden exemptes d’aquesta obligació les considerades microempreses, que ho podran fer de manera voluntària.
 
També preveu que es puguin adoptar, de forma motivada, fins i tot de manera immediata, mesures cautelars de caràcter no sancionador sobre béns i serveis si existeixen indicis racionals de risc per a la seguretat, els interessos econòmics o el dret a la informació de les persones consumidores i en regula el corresponent procediment administratiu d’adopció de mesures de restricció  a la comercialització. D’aquesta manera,  amb aquest decret, el Govern posa l’èmfasi en la defensa i protecció del sector comercial,  facilitant mecanismes de control per a la lluita contra la venda il•legal i les falsificacions.
 
En l’àmbit de la simplificació administrativa, regula la coordinació i la col·laboració de la funció inspectora entre la Generalitat i les administracions locals de Catalunya i crea la Comissió Coordinadora sobre Inspeccions de Béns i Serveis de Consum com a òrgan de coordinació i col·laboració en matèria d’inspecció, control i vigilància del mercat de totes les administracions competents en matèria de béns i serveis.
 
Pel que fa a la transparència, el decret preveu que, com a mínim un cop l’any, es programin activitats d’inspecció i control de mercat sota un criteris establerts en les quals s’analitzin, es verifiquin i es comprovin les pràctiques dels agents econòmics i la seva afectació envers els interessos generals de les persones consumidores. Aquestes activitats programades s’han d’incloure en els portals de Transparència de l’Agència Catalana del Consum i dels ens locals.
 
El Decret és d’aplicació a totes les administracions públiques de Catalunya que duen a terme tasques en matèria d’inspecció de consum i control de mercat, d’acord amb les previsions incloses al Codi de consum. Per altra banda, el Decret 206/1990 deixa de ser aplicable a l’àmbit de consum, però manté la seva vigència en l’àmbit de comerç.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia