Acció Exterior i Unió Europea

La Generalitat finalitza els treballs d'anàlisi de la fossa de Torelló

query_builder   16 març 2016 15:27

event_note Nota de premsa

La Generalitat finalitza els treballs d'anàlisi de la fossa de Torelló

  • El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència fa públiques les conclusions del treballs d’anàlisi que s’han dut a terme a la fossa de Torelló des de juliol de 2015
  • L’anàlisi de la memòria arqueològica indica que el cos recuperat correspon a un soldat del Cos d’Enginyers de l’exèrcit republicà que hauria mort per l’impacte d’un projectil
  • Les restes seran inhumades al cementiri de Torelló, atès que l’estudi genètic no n’ha permès la identificació
Fossa Torelló
El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència -a través de la  Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans- ha finalitzat els treballs d’anàlisi de la fossa al Mas del Puig-Puigdesalit de Torelló (Osona) excavada el passat 28 de juliol. Els resultats de la memòria arqueològica, de l’estudi antropològic i del contrast genètic de les restes apunten que el cos correspon a un soldat del Cos d’Enginyers de l’exèrcit republicà. L’estudi genètic ha descartat qualsevol vincle de parentesc entre les restes i els familiars vius del desaparegut inscrit al Cens de la Generalitat. Per aquest motiu, i d’acord amb l’Ajuntament del municipi, les restes seran inhumades al cementiri de Torelló.
 
L’excavació arqueològica i el treball antropològic de camp duts a terme el passat estiu van permetre localitzar i exhumar les restes d’un individu de sexe masculí de 25-30 anys d’edat i una estatura mitjana de 167,41 cm. Les restes van ser trobades en una fossa simple. El cos estava ajagut d’esquena amb els braços flexionats i les mans a l’abdomen. La posició de l’esquelet suggereix que es va enterrar el cos a posteriori de forma intencionada.
Fossa Torelló
Un soldat del Cos d’Enginyers de l’exèrcit republicà
 
D’entre els objectes materials recuperats junt amb les restes hi destaquen unes insígnies en forma de torre brodada amb fil metàl·lic, atribuïbles al Cos d’Enginyers de l’exèrcit republicà. Aquestes insígnies corroboren les fonts orals i coincideixen amb la informació del diari d’operacions de la 82 Divisió franquista dels dies 4 i 5 de febrer de 1939, obtinguda a l’Archivo General Militar de Ávila, que esmenta la captura d’un comandant i un capità d’Enginyers de l’exèrcit republicà.
 
L’estudi antropològic de les restes ha permès identificar fractures que afecten a diversos punts del crani i la mandíbula, i de la mà esquerra, compatibles amb el pas d’un mateix projectil disparat amb una arma de foc.
 
En l’excavació es van extraure mostres òssies per dur-ne a terme un contrast genètic amb dos familiars d’un cas del Cens de desapareguts. Aquest cas encaixava amb alguns aspectes relacionats amb la informació del soldat republicà inhumat al Mas del Puig-Puigdesalit de Torelló. L’estudi genètic ha descartat qualsevol vincle de parentesc entre les restes i els familiars vius del desaparegut inscrit al Cens de la Generalitat.
 
Destí final de les restes
 
D’acord amb l’article 22.2 del Decret 111/2010, de 31 d’agost, pel qual es desenvolupa reglamentàriament la Llei 10/2009, de 30 de juny, les restes de les persones que no siguin identificades, com és el cas, han de ser inhumades en el cementiri corresponent al terme municipal en què es van trobar.
 
El Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència col·laborarà, junt amb l’Ajuntament de Torelló i l’Associació d’Estudis Torellonencs (ADET), en l’organització d’un acte públic a Torelló per explicar a la ciutadania el desenvolupament i les conclusions dels treballs històrics, arqueològics, antropològics i de genètica realitzats arran de la intervenció a la fossa del soldat de Puigdesalit.

2  

Imatges

Actuació Torelló 1

Actuació Torelló 1 667

Actuació Torelló 2

Actuació Torelló 2 429

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia