Afers Religiosos

La Generalitat felicita la Pasqua a les comunitats cristianes

La Direcció General d'Afers Religiosos ha enviat felicitacions a les comunitats cristianes amb motiu de la celebració de la Pasqua de Resurrecció

query_builder   24 març 2016 10:22

event_note Nota de premsa

La Generalitat felicita la Pasqua a les comunitats cristianes

La Direcció General d'Afers Religiosos ha enviat felicitacions a les comunitats cristianes amb motiu de la celebració de la Pasqua de Resurrecció

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, en nom del Govern de la Generalitat, han felicitat les comunitats cristianes de Catalunya en ocasió de la celebració de la Setmana Santa i la Pasqua de Resurrecció.
La Setmana Santa se celebra durant set dies, que van del diumenge de Rams al diumenge de Pasqua. Durant la Setmana Santa els cristians commemoren la crucifixió, mort i resurrecció de Jesucrist. La Pasqua, també anomenada Pasqua Florida,commemora la resurrecció de Jesús que, segons la Bíblia, es produí al tercer dia d’haver estat crucificat. És la festa més important per a la majoria dels cristians. La Setmana Santa va seguida d’un període de cinquanta dies, anomenat temps pasqual, que finalitza amb la Pentecosta. 
 
El diumenge de Pasqua no es fixa en relació al calendari civil. El Primer Concili de Nicea (any 325) va establir la data de la Pasqua com el primer diumenge després de la lluna plena, després de l’equinocci de primavera en l’hemisferi nord. Per tant, la data pot variar entre el 22 de març i el 25 d’abril. El cristianisme oriental basa els seus càlculs en el calendari julià i per tant la seva data se situa entre el 4 d’abril i el 8 de maig.
 
D’acord amb la darrera actualització del Mapa Religiós de Catalunya, hi ha 7.638 centres de culte cristians.
 
Diferents confessions, diferents celebracions
Ja fa anys que la Direcció General d’Afers Religiosos felicita les diferents esglésies i confessions, coincidint amb la celebració de les seves festivitats més importants. Concretament la Generalitat felicita les següents celebracions:
 
 1. Comunitats cristianes
  1. Pasqua: festivitat cristiana que commemora la resurrecció de Jesucrist tres dies després d’haver estat crucificat.
  2. Nadal: festa cristiana que commemora el naixement de Jesucrist.
 
 1. Comunitats islàmiques
  1. Ramadà: mes durant el qual es realitza el dejuni ritual.
  2. Festa del Sacrifici: és la festa del sacrifici de l’anyell. Commemora el sacrifici d’Abraham i simbolitza el respecte de Déu, la renovació de la fe i el perdó.
 
 1. Comunitats jueves
  1. Roix ha-Xanà: festa del cap d’any jueu, que commemora la creació i el dia del judici.
  2. Yom Kippur o dia de l’Expiació: escau deu dies després del Roix ha-Xanà, i és el dia que s’estableix per al penediment i l’autoavaluació personal.
  3. Péssah o Pasqua jueva: festa amb què es commemora l’alliberament del poble hebreu d’Egipte.
 
 1. Comunitats budistes tibetanes
  1. Losar: és l’any nou tibetà, molt celebrat entre les comunitats budistes tibetanes.
 
 1. Comunitats sikhs
  1. Baisakhi: és la festa sikh d’any nou i commemora la fundació de la khalsa, la fraternitat sikh.
 
 1. Comunitats bahá’ís:
  1. Ridvan: festivitat que commemora la declaració que va fer Bahá’u’lláh a Bagdad, l’any 1863.