Avui 6 d'abril se celebra arreu del món el Dia Mundial de l’Activitat Física, una jornada dedicada a posar l’accent en la importància de promoure aquesta activitat com a element fonamental de salut i benestar. En aquest sentit, aquesta conscienciació està prou arrelada a Catalunya, tal i com ho manifesta un nou indicador: durant l’any passat, més de 500.000 persones van rebre consells de professionals sanitaris en l’àmbit de l’atenció primària a Catalunya, segons les dades de la història clínica informatitzada.
 
Aquests consells s’han donat en el marc del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport, i que té per objectiu millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Així, el PAFES actua capacitant professionals de la salut sobre com aconsellar, i col·laborant amb municipis pel disseny d’entorns comunitaris saludables, fent que les persones que reben aquestes recomanacions tinguin un espai on poder realitzar-les. En aquesta línia, el PAFES s’ha estès a la totalitat de les àrees bàsiques de salut (ABS) de Catalunya i ja hi ha 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 km.
 
Protecció davant problemes crònics i patologies  
La pràctica d’activitat física de manera regular millora la salut i la qualitat de vida, i alhora suposa un factor protector per a diferents problemes de salut crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars...) i patologies (malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment). També millora la salut mental. Per contra, el sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals. A més, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és d’entre 150 i 300 euros superior a la d’una persona activa.
 
Per promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme, i tot sumant-se al Dia Mundial, s’han presentat els nous rètols i missatges per fomentar l’ús de les escales a tots els edificis del Departament de Salut, així com també s’ha parlat de la manera de preparar carmanyoles saludables i de fer pauses actives, amb estiraments en el lloc de treball. En aquest sentit, pujar escales és una forma de ser actius que ajuda a sumar salut de forma senzilla. De fet, hi ha evidència que els rètols als punts de decisió en promouen l’ús i que renovar-los periòdicament té els seus efectes.