Direcció General de Comunicació

El Govern referma els seu compromís amb la lluita contra la pobresa energètica i l'emergència habitacional

El Govern referma els seu compromís amb la lluita contra la pobresa energètica i l'emergència habitacional

Es tramitarà el decret que regula el sobreendeutament i es convocaran els grups parlamentaris i la taula de la pobresa energètica i la de desnonaments, entre altres mesures

query_builder   19 abril 2016 15:00

event_note Nota de premsa

El Govern referma els seu compromís amb la lluita contra la pobresa energètica i l'emergència habitacional

Es tramitarà el decret que regula el sobreendeutament i es convocaran els grups parlamentaris i la taula de la pobresa energètica i la de desnonaments, entre altres mesures

  • Davant els constants recursos i sentències del Tribunal Constitucional, l’Executiu català blinda la seva capacitat per donar suport a les persones desvalgudes i prendrà totes les mesures urgents que preveu l’Estatut
  • Entre d’altres i de forma immediata es tramitarà el decret que regula el sobreendeutament, es convocaran els grups parlamentaris i la taula de la pobresa energètica i la de desnonaments, es treballarà amb els ens locals línies de suport a les llars en situació de vulnerabilitat i es donarà suport  a aquelles persones o entitats que iniciïn els tràmits per denunciar el govern espanyol davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea
El Consell Executiu ha aprovat un conjunt de mesures per continuar lluitant contra la pobresa energètica i afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge. Davant els constants recursos i sentències del Tribunal Constitucional, aquest acord té com objectiu garantir que cap persona que es trobi en situació d’exclusió residencial o de vulnerabilitat energètica vegi els seus drets vulnerats o es vegi privada dels subministraments bàsics.
 
El govern des del 2013 ha lluitat contra la Pobresa energètica mitjançant diferents normatives: Decret llei 6/2013, llei 20/2014, i la llei 24/2015 (ILP). En àmbit d’accés a l’habitatge ho ha fet a través del decret llei 1/2015 i la llei 14/2015. Aquestes iniciatives han estat recorregudes constantment pel govern central i, en el cas de la llei 24/2015 està amenaçada de presentar recurs.
 
Fruït del marc de protecció a les persones més vulnerables, a Catalunya prop de 33.000 sol·licituds -16.229 d’energia elèctrica, 12.338 d’aigua i 3.847 de gas-  han estàs ateses i s’ha evitat els talls de subministrament d’aigua, gas i electricitat. El Govern considera que aquest és el camí a seguir  i es veu avalat pels posicionaments de la Unió Europea i el Parlament Europeu.
 
És per això que el govern ha acordat adoptar totes aquelles mesures legislatives urgents que preveu l’Estatut de Catalunya per a garantir el vigent marc legal.
 
L’executiu també portarà a informació pública, de forma immediata, el Decret que ha de regular els procediments extrajudicials i el funcionament de les comissions de sobreendeutament previstes a la Llei 24/2015.
 
Així mateix convocarà, en un termini de quinze dies, els grups parlamentaris per donar compte de les actuacions que ha realitzat el Govern per desplegar la llei 24/2015, i per ratificar novament, la voluntat unànime d’aplicar els instruments que conté. En aquest mateix període, reunirà la Taula de la pobresa energètica, i la Taula de desnonaments.
 
En matèria de pobresa energètica, una de les mesures acordades és l’establiment amb tots els agents implicats d’un protocol que determini l’aplicació de la comunicació obligatòria als serveis socials de les situacions de pròxims talls de subministrament per impagament i el reconeixement de la situació de vulnerabilitat econòmica que permet mantenir els subministraments bàsics.
 
Una altra línia de treball serà una campanya específica sobre pobresa energètica i exclusió residencial per donar a conèixer els drets de les persones i les famílies en situació de vulnerabilitat econòmica, instant a les companyies subministradores a que facilitin la informació conjuntament amb les factures de subministrament. En aquest sentit, també s’estudiarà el model de tarificació social existent a d’altres països i la seva possible implementació a Catalunya.
 
El Govern també intensificarà la seva labor per crear el mecanisme d’atenció solidària de subministres bàsics a partir de les aportacions de les administracions públiques i de les companyies subministradores per finançar els ajuts i les polítiques de lluites contra la pobresa energètica.
 
Aquest any es convocarà  una nova línia d’ajuts a llars i famílies per fer front a l’impagament dels subministraments bàsics. De la mateixa manera, s’acordarà amb els ens locals la implementació de línies de suport a les llars i famílies en situació de pobresa energètica, vulnerabilitat i risc d’exclusió.
 
Finalment, el Govern donarà suport a aquelles persones individuals, entitats o altres organitzacions que iniciïn els tràmits per denunciar al Govern de l’Estat Espanyol davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per la indefensió dels consumidors vulnerables davant la pobresa energètica i la manca de transposició de les directives 2009/72/CE i 2009/73/CE, que regulen la garantia de protecció dels consumidors vulnerables dels talls en els subministraments bàsics i que no ha en estat transposades a l’Estat espanyol.
 
 
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia