- Les dades generades en els tres anys de conveni entre la Fundació Baleària i la Generalitat determinen que el cap d’olla gris i la balena amb bec de Cuvier tinguin el mateix grau de raresa que altres cetacis catalogats, com el rorqual o el dofí mular
- Aquest mes es compleix el tercer aniversari de la col·laboració entre Fundació Baleària i la Generalitat de Catalunya per a la conservació de la biodiversitat marina en el medi marí català
Arran d’un conveni de col·laboració entre la Generalitat i la Fundació Baleària, tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat han realitzat durant tres anys censos a bord dels vaixells de Baleària per cartografiar i detectar diferents vertebrats marins, principalment ocells i cetacis. De la informació obtinguda es comencen a desprendre resultats com ara l’aflorament de potencials patrons de distribució pelàgics a les gavines menudes (Hydrocoleus minutus) hivernants, o l’abundància de les diferents espècies de dofins i balenes en el mar català-balear.
Arrel de l’acord, s’ha dut a terme un treball de grau de la Universitat de Girona, un de màster de la Universitat de Barcelona i un de recerca de Batxillerat. Els resultats són prou interessants i evidencien l’evolució de les taxes de trobada dels cetacis del mar català i els seus patrons de distribució. Les observacions han permès, per primer cop, determinar com el grau d’amenaça d’extinció de dos cetacis -el cap d’olla gris (Grampus griseus) i la balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris)- és equiparable al dels ja catalogats com a amenaçats rorqual comú (Balaenoptera physalus) i dofí mular (Tursiops truncatus). Aquestes dades, conjuntament amb d’altres produïdes per altres investigadors que operen al mar català, permetran dur a organismes estatals aquestes conclusions, a banda d’establir-hi les bases per a una millor protecció d’aquestes espècies.
Protecció dels grans vertebrats marins
Aquest mes fa tres anys que es va signar el conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Fundació Baleària per a la conservació de la biodiversitat marina en el medi marí català. Els vaixells de Baleària connecten Barcelona amb les illes Balears amb rutes diàries que són plataformes idònies per a la sensibilització sobre la importància de la conservació de la biodiversitat marina. Als vaixells s’han col·locat pòsters divulgatius i d’identificació de la fauna marina en les cobertes exteriors i s’hi han realitzat actes de divulgació i sensibilització, com el que aquest cap de setmana membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina de la Generalitat han fet a tripulants i passatgers en la ruta entre Menorca i Barcelona.
La necessitat de protecció dels grans vertebrats marins és evident quan es parla de dofins, balenes o tortugues, però encara hi ha camí per recórrer en la posada en valor del paper que tenen en l’ecosistema d’altres espècies protegides i amenaçades, com ocells marins o taurons i rajades. Aquestes espècies són objecte d’especial atenció per a la Xarxa de Rescat de Fauna Marina que atén els casos d’encallaments al litoral català quan reben els avisos del sistema d’emergències comunicant qualsevol arribada a la costa d’animals marins protegits.
1