Consellera Munté

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat aquest matí al ple del Parlament que “malgrat tots els pals a les rodes que ens podem trobar”  amb les diferents impugnacions del Govern de l’Estat contra lleis catalanes, “en qualsevol matèria, però especialment amb una tan sensible i que genera un consens molt important polític i social” com és el cas de la llei d’igualtat efectiva de dones i homes, “seguirem treballant per donar resposta a una autèntica problemàtica social i mantindrem, per tant, els efectes d’aquesta llei”.
 
En resposta a una pregunta parlamentària, Munté ha recordat que l’esmentada llei “va ser molt treballada pels grups parlamentaris, que van buscar el consens i el Govern se la va fer seva” perquè era un instrument “excel•lent” per lluitar contra les “moltes desigualats que encara  afecten les dones en el conjunt de la nostra societat”.  Unes desigualtats que “són encara més evidents i més cruentes és el món del treball”, com així ho demostren les diferències en els salaris, les dades de la taxa d’ocupació, les dificultats de promoció i de carrera professional, la precarietat amb la contractació i “la desigual distribució en els diferents sectors d’activitat”.

La consellera ha emfatitzat que “ja des del Tractat de Roma del 57, la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea estableixen l’obligació d’assegurar la igualtat entre dones i homes en tots els àmbits, de manera especial en el camp de l’ocupació”. Per tant, “el més greu” de la impugnació és que aquests articles suspesos pel TC, a instàncies del Govern del PP, “permetien un abordatge coherent i integral per fer efectius aquests principis”.

En aquest sentit, Munté ha fet referència a la perspectiva de gènere, que “es recomana com a estratègia de treball a nivell europeu i internacional” i que la llei estableix que "s’ha d’observar a la negociació col•lectiva, a l’hora de contemplar els expedients de regulació d’ocupació i en matèria de prevenció de riscos laborals”. Per tant, la suspensió “afecta a la capacitat del Govern, i també en l’àmbit dels agents socials i econòmics, per lluitar contra les desigualtats”.
 
La consellera de la Presidència ha reiterat la voluntat del Govern de treballar perquè “la llei es mantingui” i perquè “la suspensió decretada no anul•li en absolut la capacitat que continuem tenint en base les nostres competències i també en el camp de negociació col•lectiva entre les parts per impedir aquestes desigualtats”. Per tant, ha conclòs, “mantenim el pols per lluitar contra la desigualtat en el món del treball independentment d’aquesta suspensió”.
 
De fet, el Govern va acordar ahir dimarts presentar-se en els recursos d’inconstitucionalitat que el president del Govern espanyol ha plantejat contra aquesta llei a més de la llei de simplificació de l’activitat administrativa i la de l’impost sobre habitatges buits. L’Executiu presentarà al•legacions en defensa de la constitucionalitat de les mesures i exigirà que s’aixequi de forma immediata la suspensió cautelar d’aquestes lleis decretada pel Tribunal Constitucional.
 
El Parlament de Catalunya va aprovar el mes de juliol de l’any passat, a finals de la legislatura passada, la Llei 17/2015, d’igualtat efectiva de dones i homes, per unanimitat en la majoria dels articles, amb l’objectiu que el dret fonamental de la igualtat entre homes i dones s’exerceixi de manera efectiva en els àmbits polític, econòmic, social i cultura, amb una regulació pròpia i singular i d’acord amb el marc competencial.

1  

Imatges

Foto de la consellera al ple del Parlament

Foto de la consellera al ple del Parlament 1122