Direcció General de Comunicació

protocol maltractament infantil

El Govern amplia el protocol d'actuació per situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu

El nou document és una revisió i ampliació del protocol de 2012 entre els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i d'Ensenyament

query_builder   14 juny 2016 15:03

event_note Nota de premsa

El Govern amplia el protocol d'actuació per situacions de maltractament infantil i adolescent en l'àmbit educatiu

El nou document és una revisió i ampliació del protocol de 2012 entre els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i d'Ensenyament

  • El nou document és una revisió i ampliació del protocol de 2012 entre els departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i d’Ensenyament per treballar coordinadament per prevenir, detectar i notificar aquests casos
El Govern ha aprovat el Protocol d’actuació de prevenció, detecció, notificació, derivació i coordinació de les situacions de maltractament infantil i adolescent en l’àmbit educatiu, text elaborat entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament d’Ensenyament.
 
El fet que la major part de la població infantil i adolescent entre els 0 i 16 anys estigui escolaritzada i que passi una part important del dia en els centres educatius, fa d’aquests un espai clau on realitzar una tasca preventiva i de detecció de les situacions de risc per als infants i adolescents i dels possibles maltractaments que es puguin produir.
 
Per tal d’assegurar la coordinació eficaç entre el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament d’Ensenyament, les dues conselleries estableixen uns mecanismes de derivació i de coordinació i uns circuits administratius i tècnics àgils i adients entre l’àmbit educatiu i el de protecció d’infants i adolescents, pel que fa referència a la detecció i notificació de situacions de maltractament infantil o d’abusos sexuals, així com establir els circuits de derivació que s’han d’activar per a la protecció efectiva dels infants i dels adolescents, tan pel que fa a la prevenció del maltractament, com a la detecció i intervenció quan ja es dóna una situació en què concorre el maltractament.
 
Per a aquesta coordinació es va signar el 4 de juny de 2012 entre el Departament de Benestar Social i Família i el Departament d’Ensenyament un protocol que, atès el temps transcorregut i la seva avaluació i vistos els darrers casos succeïts, aconsellen substituir-lo per un nou marc d’actuació que incorpori la vessant preventiva i que ampli i millori l’abast i l’eficiència de la intervenció davant qualsevol de les formes de maltractament o violència contra la infància o l’adolescència, detectada en l’àmbit educatiu.
 
El protocol inclou novetats que fan referència a la clarificació i ampliació de l’àmbit sobre el qual recau i a la introducció d’elements preventius per treballar amb infants i adolescents en l’àmbit escolar.
 
Pel que fa a la clarificació i ampliació de l’àmbit d’actuació, la revisió inclou la integració de la globalitat de la intervenció relativa als maltractaments a infants i adolescents i no només aquella que produeix una situació de desprotecció.
 
Aquest protocol recau en qualsevol de les formes de maltractament, físic, sexual, psíquic o emocional, incloent-hi tant el maltractament en l’àmbit familiar com fora d’aquest marc, sigui en l’àmbit institucional o no, i sigui produït per un adult o per un altre infant o adolescent.
 
Els objectius que persegueix aquest protocol són:
a)    Prevenir, des dels centres educatius, l’abús sexual o altres formes de maltractament a infants i adolescents.
b)    Detectar  les situacions d’abús sexual o altres formes de maltractament dels infants i adolescents.
c)    Assegurar l’exercici de les funcions d’atenció i de protecció dels infants i adolescents víctimes de qualsevol forma de violència.
d)    Garantir la comunicació i notificació dels supòsits de possibles maltractaments, ja siguin greus, moderats o lleus. 
e)    Possibilitar l’activació dels recursos per a l’atenció i protecció dels infants i els adolescents o, en el seu cas, la derivació als diferents serveis per a l’estudi i seguiment de la situació de l’infant o adolescent.
f)     Millorar la derivació i coordinació entre les diferents institucions que estan implicades en el circuit davant un procés de maltractament (centre educatiu, serveis educatius, serveis socials, serveis de salut, cossos de seguretat, equips tècnics, DGAIA, Fiscalia).
g)    Garantir l’efectivitat del dret dels infants i adolescents de rebre l’atenció o la protecció que requereixin en cada cas.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia