Sala de premsa

event_note Nota de premsa

Salut Pública confirma la presència de toxina botulínica en la conserva de mongeta blanca cuita

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha informat aquesta tarda de la detecció de toxina botulínica en un dels pots de mongeta blanca cuita utilitzats en l’elaboració del menjar que va causar el recent brot de botulisme. Actualment, dos pacients continuen ingressats en estat greu però estable a la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta.

En concret, i segons ha confirmat avui el Centro Nacional de Alimentación de Majadahonda (CNA) -on es van enviar les mostres de restes d’aquests envasos- la toxina ha estat detectada a un pot de mongeta blanca cuita, un envàs de vidre de 400 grams de la marca Bonpreu, amb codi L-146-16 envasat per Hnos. Cuevas, SA per a Bonpreu SAU i amb data de consum preferent 31/12/2021.

Fins que no es tingui la confirmació dels lots que puguin estar involucrats en l’incident que ha permès l’aparició de la toxina, es recomana a la població no consumir mongeta cuita dels següents vuit lots: L-146-16, L-155-16, L-166-16, L-160-16, L-127-16, L-120-16, L-082-16, L-116-16.

A Catalunya, aquests productes poden haver estat distribuïts per Bon Preu (marca Bonpreu i IFA Eliges), Condis (marca Condis) i Aldi (marca El cultivador). L’Agència de Salut Pública de Catalunya aconsella a les persones que tinguin a casa seva algun envàs d’aquests lots que s’abstinguin de consumir-los preventivament fins que s’acabi la investigació del cas o que els retornin als supermercats, així com, en cas de qualsevol dubte, posar-se en contacte amb el telèfon 061 CatSalut Respon.

En aquest sentit, i donat que l’envasament d’aquests lots ha tingut lloc a La Rioja, seran les seves autoritats sanitàries les que hauran de determinar finalment les causes d’aquest cas. Amb tot, segons ha explicat en roda premsa el secretari de Salut Pública, Joan Guix, el Departament de Salut ha obert una diligència informativa al respecte, així com també ha reforçat els mecanismes de vigilància epidemiològica a Catalunya.

D’altra banda, i pel que fa al bacallà al qual es feia referència en el comunicat del passat 30 de juny per una possible relació amb el brot -bacallà esqueixat dessalat de 250 gr. marques Bon Preu i Royal, envasats per Copesco &Sefrisa SA-, finalment queda fora de sospita i, per tant, es pot consumir.

Cal destacar que les autoritats competents de les Comunitats Autònomes implicades i de l’Administració General de l’Estat mantenen activats tots els mecanismes necessaris per a garantir la seguretat dels productes a disposició dels ciutadans. De fet, segons Guix, aquest cas ha estat un “exemple de bon funcionament” dels actors implicats des del diagnòstic del cas fins a la retirada dels productes, especialment gràcies a l’actuació “responsable, ràpida i professional dels distribuïdors”.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia