
El Castell Monestir d’Escornalbou (Riudecanyes), gestionat pel Departament de Cultura a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC), acollirà la segona edició del Mercat de Territori de Santa Teca el cap de setmana del 16 i 17 de juliol, una iniciativa pionera a Catalunya que vincula el patrimoni històric amb el gastronòmic i cultural posant l’accent en l’emotivitat, l’ecologia i l’avantguarda. La proposta, impulsada per Santa Teca, l’ACPC i la Diputació de Tarragona, amb el suport dels ajuntaments de Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera i Vilanova d’Escornalbou, vol ser una cruïlla on hi conflueixen valors, aliments i professionals.
La fusió de coneixements és un dels pilars de la iniciativa, que té per objectiu fer visible el potencial cultural del territori i afavorir-ne el seu mestissatge i posar en valor el patrimoni cultural del país.
El Mercat de Santa Teca reunirà producte local de qualitat, gastronomia de fusió i petits tastos de cultura contemporània. Serà un aparador de la riquesa i de la diversitat de productors i elaboradors de les comarques de Tarragona combinant cuina experimental, productes saludables, tastos de vins ecològics i cerveses artesanes. En paral·lel a l’oferta gastronòmica, Santa Teca ha programat un any més activitats culturals diverses: concerts, exposicions, accions poètiques, presentacions i conferències, amb la voluntat de compartir i difondre coneixement al voltant del desenvolupament turístic, gastronòmic i sostenible del territori.
Un dels plats forts de la segona edició de Santa Teca és la conferència de Xevi Verdaguer, psiconeuroimmunòleg i fisioterapeuta, que parlarà sobre la medicina integrativa i l’alimentació conscient, i la presentació del nou te fermentat Kombutxa, de Mün Ferments, amb Jordi Dalmau, soci fundador, i l’enòleg Toni Sànchez Ortiz.
En el marc de Santa Teca també es presentaran els llibres Pàleo receptes (Ed. Cossetània), d’Eudald Carbonell i Cinta S. Bellmunt, amb l’acompanyament d’un aperitiu paleolític, i Retrats de Vi (Publicacions URV), de la periodista Ruth Troyano i el fotògraf Maoz Eliakim, amb tast de vi dels enòlegs Toni Sànchez, Anna Espelt i Francesc Ferré.
Sota el paraigües “Aprendre i gaudir”, s’han programat tastos de vi amb el Celler Barbarà Forès; de vermuts amb Olave, Cori i Vermuts Miró de Reus; un taller de pa amb Jordi Andreu de Forn Generació, recentment distingit com a mestre artesà alimentari per la Generalitat de Catalunya; un taller de pintura amb vi amb Marta Arañó “Tinta i vi”; una taula rodona amb PRIORITAT, l’entitat que promou la candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la Humanitat; la presentació de La Toneta amb show cooking, a càrrec d’Enric Seritjol; un espectacle innovador amb 2
tast de Vi&Glosa&Estrelles, i els concerts del flixanco Xarim Aresté i de jazz amb Joan Fort i Rita Payes, entre moltes altres activitats pictòriques, musicals i poètiques.
A la programació, se suma una de les principals activitats que ha organitzat el Departament de Cultura per commemorar els 75 anys de la mort d’Eduard Toda: la passejada literària pel monument amb lectures d'escriptors i de personatges de l'època que ens permetran aprofundir en el personatge i en les seves dimensions, de les més humanes a les més professionals.
DISSABTE 16_
11:00 Passejada literària per l’Escornalbou de Toda
12:00 Sessió musical amb el Club Vinil TGN
12:30 Taller infantil amb El Pescador de núvols
12:30 Tast guiat de vermut amb Vermuts Miró i Cori
13:00 Presentació del llibre Pàleo Receptes i show cooking amb aperitiu paleolític
14:00 Passejada per les intervencions artístiques :::
15:00 Taller de pa amb Jordi Andreu Forn Generació
16:00 Espectacle infantil El Carrer del Mar
17:00 Taula rodona PRIORITAT
18:30 Presentació del nou te fermentat Kombutxa
19:00 Presentació La Terra Alta amb Bàrbara Forés
19:30 Recital poètic Poemes per a (no) fotre el Camp
20:00 Concert de jazz amb Joan Fort i Rita Payes
23:30 Dj i Vj i Mapping amb ProjekVisual
DIUMENGE 17_
12:00 Sessió musical amb el Club Vinil TGN
12:30 Taller de pintura amb Tinta i vi
12:30 Tast guiat de vermut amb Vermouth Olave
13:00 Presentació de La Toneta amb el show cooking Enric Seritjol, ranxos a bordo 15:00 Taller infantil amb El Pescador de núvols
16:00 Concert infantil amb Bufasons
17:00 Xerrada de Xevi Verdaguer sobre la medicina integrativa i l’alimentació conscient
18:30 Tast de cerveses amb Albert Barrachina URV
19:00 Presentació i tast Retrats de vi de Ruth Troyano
20:00 Espectacle amb tast Vi&Glosa&Estrelles
22:15 Concert de Xarim Aresté
23:30 Dj i Vj i Mapping amb ProjekVisual
En paral·lel a les activitats programades, els assistents a Santa Teca Escornalbou podran gaudir també d’intervencions artístiques de diferents disciplines exposades al Castell: JJ White (pintura), Núria Rion (escultura), Minimapping Projekvisual (audiovisual) i Roger Caparó – Fotre el camp – (performance).
Gastronomia emocional, de qualitat i de proximitat
Elaboradors i productors es donaran cita dissabte i diumenge a Santa Teca per presentar aliments saludables amb denominació d’origen. La plaça del Castell Monestir d’Escornalbou acollirà, sota la denominació Mercateca, productors de sucs, most, olives i oli, patates, forn i pastisseria, formatges, embotits, mel i espècies, així com restauradors de primer nivell i productors de vi català i cervesa amb un denominador comú: l’ecologia.
Gastroteca
Amb la participació de tres restaurants referents en qualitat i innovació a les comarques de Tarragona: Restaurant Quinoa (Falset), Restaurant El Llagut (Tarragona) i Restaurant Portal 22 (Valls).
Vinoteca
Els participants de dissabte són: Bàrbara Forès (Gandesa), Mas Martinet (Gratallops), Venus La Universal (Falset), Vega Aixalà (Vilanova de Prades), Mas Foraster (Montblanc), Tuets (El Pont d’Armentera) i Mas del Botó (Alforja) i diumenge Nini (Rasquera), Los Comuns (El Molar), El Solà d’Ares (El Molar), Cooperativa l’Olivera (Vallbona de les Monges), Jordi Llorens (Barberà de la Conca) i Celler Carlania (Barberà de la Conca).
Cerveteca
Amb Les Clandestines (Montferri) i La Segarreta (Santa Coloma de Queralt).
L’espai i els horaris: El Castell Monestir d’Escornalbou
Les activitats de Santa Teca tindran lloc a la Plaça Exterior i el Claustre del Castell Monestir d’Escornalbou, a Riudecanyes (Baix Camp). En la primera edició, l’any passat, es va confirmar la idoneïtat de l’espai per aixoplugar activitats culturals i gastronòmiques amb el valor afegit del patrimoni i de l’entorn paisatgístic i natural.
El Mercat de Territori obrirà dissabte i diumenge des de les 12h del migdia i fins a la mitjanit. L’entrada té un cost de 8 euros i dóna dret a l’accés al recinte, una copa i dos tastos. Els menors de 12 anys tenen accés lliure. La moneda d’intercanvi és una teca que equival a 1,25 €.
Un espai amb història
El Castell Monestir d’Escornalbou endinsa el visitant en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l'antic monestir de Sant Miquel d'Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col·leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shangai com a vicecònsol i a Egipte com a cònsol.
Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l'antic conjunt, s'entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153. Escornalbou es relaciona amb el tipus de pedra, bàsicament sorrenca, que constitueix la muntanya, atès que és idònia per esmolar i escornar. Als pobles del voltant, però, circula la història que el nom prové de la forma de la muntanya, que seria similar a la de la banya d’un bou.
Les activitats de Santa Teca Escornalbou es poden seguir al web www.santateca.cat, però també a les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram
de Santa Teca les xarxes socials Facebook, Twitter i Instagram i Patrimoni.gencat. Els usuaris que vulguin seguir el fil de la conversa a les diferents xarxes o compartir experiències poden utilitzar les etiquetes #SantaTeca i els trets definitoris del certamen: #OrganicMarket #Ecològic #Orgànic #Artesanal #Cultura #Fusió.



