Direcció General de Comunicació

modificació urgent dels tributs

El Govern inicia la modificació urgent dels tributs que estaven inclosos en la Llei de pressupostos de 2016

Perfecciona el compliment de les competències de les diputacions i els consells comarcals per detectar incompliments tributaris i impulsar la lluita contra el frau

query_builder   26 juliol 2016 15:04

event_note Nota de premsa

El Govern inicia la modificació urgent dels tributs que estaven inclosos en la Llei de pressupostos de 2016

Perfecciona el compliment de les competències de les diputacions i els consells comarcals per detectar incompliments tributaris i impulsar la lluita contra el frau

  •  L’Executiu aprova la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de modificacions urgents en matèria tributària, que implicarà canvis en quatre impostos: l’impost sobre les emissions de l’aviació comercial; l’impost sobre successions i donacions; l’impost sobre el patrimoni i l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats
  •  L’objectiu és eliminar elements susceptibles de ser considerats  ajuts d’Estat, adequar la normativa al dret civil català, ajornar pagaments i descongestionar els jutjats de família
El Govern ha acordat tirar endavant la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei de modificacions urgents en matèria tributària, que inclou l’actualització d’alguns aspectes de fins a quatre impostos. Aquesta normativa preveu adaptar les millores que ja estaven incorporades dins el Projecte de llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, també coneguda com a “Llei d’acompanyament”, que no va prosperar el maig passat, conjuntament amb la Llei de pressupostos per a l’exercici 2016. A causa precisament de la pròrroga pressupostària, el Govern ha de canalitzar les variacions tributàries a través d’un projecte de llei. D’aquesta forma, cal que aquestes modificacions de tributs entrin en vigor al més aviat possible.
 
Així, en primer lloc, l’impost propi sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial incorpora tres canvis rellevants, que poden ser susceptibles de ser considerats ajuts d’Estat, no admesos per la normativa europea. L’objecte d’aquest tribut és gravar l’emissió d’òxids de nitrogen de les aeronaus en vols comercials de passatgers en els aeròdroms durant la fase d’enlairament. El primer canvi inclou una ampliació de subjecte de l’impost als vols de mercaderies, que fins ara en quedaven exempts. En segon terme, se suprimeix de la base imposable el límit de 20.000 vols anuals realitzats. La tercera modificació fa referència al tipus de gravamen, que passa a un únic tipus impositiu de 2,5 euros per quilogram d’òxids de nitrogen emès, sense diferenciar segons el recorregut dels vols (si s’efectuen dins o fora de l’espai de la UE, si són de llarg recorregut). D’aquesta manera, s’eliminen així determinats elements susceptibles de ser considerats ajuts d’Estat, no admesos per la normativa europea.
 
Tot i que aquestes propostes entrarien en vigor amb efectes d’1 de gener de 2017, cal informar  la Comissió Europea (CE) que el Govern ja n’està tramitant les modificacions. I pel que fa a l’impacte pressupostari, l’eliminació del límit màxim de 20.000 vols i l’establiment d’un tipus únic podria tenir un impacte de 395.000 euros anuals a partir de 2018, exercici en què la recaptació podria totalitzar els 4,3 milions d’euros.  
 
En segon lloc, s’introdueixen modificacions en tres tributs cedits. La primera d’elles fa referència a l’impost sobre successions i donacions i a l’impost sobre el patrimoni, que permet que els beneficis fiscals previstos per als patrimonis protegits d’acord amb la normativa estatal resultin també d’aplicació als constituïts amb el dret civil català. El segon canvi regula l’ampliació del termini a dos anys de l’ajornament del pagament de l’impost de successions i donacions en aquells casos en què l’herència és il·líquida i als subjectes passius els és difícil obtenir la quantitat per pagar. Ara es vol ampliar aquest ajornament als contribuents amb fets imposables que es produeixin fins al 31 de desembre de 2017, tenint en compte que la data límit va finalitzar just dos anys abans.
 
Finalment, l’Avantprojecte busca descongestionar els jutjats de família potenciant la via notarial. En concret, en l’àmbit de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, es preveu l’aprovació de la bonificació sobre les escriptures públiques de separació o divorci, o extinció de la parella de fet, quan s’oficialitza davant de notari. Fins al moment, la gran majoria dels actes jurídics es presenten a través dels jutjats, on no es tributa per aquest concepte. 
 
L’Avantprojecte també preveu tasques de control tributari i lluita contra el frau amb la comunicació de dades amb transcendència tributària obtingudes per les diputacions i els consells comarcals a l’Agència Tributària de Catalunya.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia