El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha destacat avui la voluntat del Govern per avançar en el sistema de tarifació social dels preus universitaris que, actualment, permet que el 40% dels estudiants matriculats a les universitat públiques rebin alguna beca o ajut. Baiget ho ha assegurat aquesta tarda durant el ple de Parlament i ha reiterat que sense l’aprovació d’un nou pressupost és difícil incrementar els recursos per al sistema universitari.
 
Concretament, Baiget ha recordat que “la pròrroga pressupostària no ha permès aprovar un increment de 38,5 M€ en el finançament a les universitats públiques previst al pressupost per al 2016 que el Govern va portar al Parlament”. Així mateix, i en referència a la moció que instava a rebaixar els preus universitaris un 30%, el conseller ha subratllat que el Govern no ha desobeït cap mandat ja que sense un nou pressupost “ens hem limitat a congelar els preus, ni tan sols hi hagut actualització de l’IPC”, però ha insistit que “no disposem dels recursos per poder avançar i millorar el sistema de tarifació social, segons el qual els estudiants paguen en funció de la renda”.
 
En aquest punt, el conseller ha explicat que amb el sistema de tarifació social, implementat a partir del curs 2012-2013, els estudiants assumeixen entre el 0% i el 25% del cost total dels preus del grau. Per tant, amb aquest sistema hi ha famílies, les que tenen rendes més vulnerables, que paguen menys que en els cursos previs a la posada en marxa de la tarifació social. Baiget ha explicat el cas concret “d’una família de 4 membres amb un renda neta disponible de 38.000€ no paga res”.
 
Baiget també ha tornat a recordar que es manté el paper de la universitat com a ascensor social ja que “actualment el 57% dels estudiants matriculats són fills de progenitors sense estudis superior”. A més, aquest curs 2015-2016 ha estat el curs amb la taxa neta de matriculació més alta de la història, concretament d’un 40%, ja que la població universitària és manté molt constant, mentre baixa la població jove d’entre 18 i 24 anys.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 90