El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, s’ha felicitat per la destacada actuació de la trentena d’esportistes catalans presents als Jocs Paralímpics de Rio de Janeiro, que després de gairebé dues setmanes de competició han participat en 11 de les 31 medalles que ha guanyat la delegació estatal. El director del Consell Català de l’Esport, Toni Reig, va ser a Rio per donar suport durant uns dies als representants catalans en aquesta cita.
L’actuació dels esportistes catalans als Jocs Paralímpics de Rio ha estat molt destacada, ja que han fet possible l’obtenció d’un terç de les medalles de l’equip paralímpic estatal, que ha sumat un total de 31 metalls, onze menys que les 42 dels Jocs de Londres del 2012. “Amb el seu esforç i afany de superació, els nostres atletes paralímpics també han estat responsables i artífexs de projectar el potencial de Catalunya al món a través de l’esport”, subratlla Gerard Figueras.
Aquest balanç pràcticament iguala els registres assolits pels esportistes de casa nostra a la cita de Londres de fa quatre anys –van sumar 12 medalles, tot i que enguany han obtingut dos ors més que al 2012-, la qual cosa demostra, que el bon nivell dels clubs, les federacions i els esportistes de Catalunya es manté gràcies al treball, el talent i l’esforç de tots ells.
La Secretaria General de l’Esport es mostra molt satisfeta per les medalles d’or dels nedadors Núria Marquès (400 m. Lliures FS9), Oscar Salgueiro (100 m. Braça MSB8)), i els atletes Gerard Descarrega (400 m. MT11) i Elena Congost (Marató FT12), així com les plates dels nedadors Sarai Gascón (200 estils individual FSM9, 100 m. lliures FS9 i 100 m. papallona FS9), Miquel Luque (50 m. braça MSB3) i Nuria Marquès (100 m. esquena FS9), el ciclista Ignacio Avila (Ciclisme Ruta carretera MB) i els jugadors de bàsquet en cadira de rodes Jaume Llambí i Jordi Ruiz.
També han fet un bon paper, obtenint diplomes olímpics, Javier Porras (6è, en atletisme), el ciclista Ignacio Avila (4t en persecució i 7è en km), Nuria Marquès (5a en 200 est. indiv., 8a en 50 m lliures i 4a en 100 m lliure), Jordi Morales (4t en tennis taula), Miquel Luque (6è en natació), Sarai Gascon (5a en 50 m lliures), Juanjo Méndez (7è en ciclisme), Toni Ponce (dos 7ens llocs en natació), Jordi Morales (5è en equips de tennis taula), Melani Bergés (4a en 400m i 4a en equips d’atletisme), els 2 catalans de l’equip de futbol de 5 de cecs (6è lloc), Josefa Benitez (8a en ciclisme) i Jorge Madera (8è en atletisme).
Tal com va passar en els Jocs Olímpics, bona part dels atletes paralímpics que van competir al Brasil (18) tenen la seva base d’entrenament al CAR de Sant Cugat, el principal centre d’alt rendiment de Catalunya i un referent internacional, que ha estat novament responsable de les medalles i la quinzena de diplomes paralímpics dels esportistes de casa nostra. El centre català també ha estat l’escenari d’entrenaments per a altres esportistes d’arreu del món, com ara les seleccions sueques i espanyoles de tennis taula paralímpiques. El director del CAR, Ramon Terrassa, va acompanyar Toni Reig durant la seva estada a Rio.
Del total de l’equip paralímpic estatal, que estava format per 127 esportistes (111 amb discapacitat més 16 de suport), 32 eren catalans. Els esportistes catalans pertanyien a les federacions estatals de Cecs, Persones amb Discapacitat Física, Persones amb Paràlisi Cerebral, Ciclisme (Cecs), Tennis, Tennis Taula i Vela, i van participar en atletisme, bàsquet, boccia, ciclisme, natació, tennis en cadira de rodes, tennis taula, vela i futbol 5.