Uns 123.000 catalans tenen algun tipus de demència, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, 2015. D’aquests, aproximadament uns 86.000 pateixen Alzheimer, una malaltia neurodegenerativa progressiva que s'ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans.

L’objectiu del Dia Mundial de l’Alzheimer, promogut per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Alzheimer’s Disease Internacional (ADI), és donar a conèixer la malaltia i les seves conseqüències sociosanitàries, i demanar el suport i la solidaritat de la població, les institucions i els organismes oficials.

La malaltia d’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva, sent la forma més freqüent de demència en les persones grans. Com a conseqüència de l’envelliment de la població cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia. Segons dades d’estudis comunitaris, es calcula que un 9,6% de les persones de 70 anys i més poden tenir algun tipus de demència.

La malaltia d'Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l'aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per realitzar la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l'edat evolucionaran cap a la malaltia d'Alzheimer.

Aquest any, amb el lema “Amb C de Cuidador” la jornada vol reivindicar i visualitzar la figura del Cuidador Familiar. La malaltia d’Alzheimer produeix en la persona afectada una pèrdua progressiva de la capacitat per poder ser autònom en les activitats de la vida diària, i segons en la fase que es trobi l’evolució de la malaltia, el malalt d’Alzheimer haurà de dependre d’un cuidador la major part del dia.

S’ha de cuidar al cuidador reconeixent el seu rol i donant-li suport per prevenir situacions de sobrecàrrega.

Les associacions de familiars de Malalts d’Alzheimer tenen un gran paper en aquesta lluita per seguir avançant cap a una millor qualitat de vida del malalt i de la seva família cuidadora.

El Departament de Salut està treballant des de fa més de 30 anys per donar resposta a les necessitats de les persones amb demències, sobre la base d’una xarxa coordinada de recursos sociosanitaris. L’any 2012 es va procedir a realitzar la prova pilot de la TSI Cuida’m i es va anar implantant progressivament a tot Catalunya. Aquesta targeta identifica les persones vulnerables que necessiten una atenció especial.

El nou Pla de salut 2016-2020 prioritzarà la implementació del model d’atenció a les malalties neurodegenerativaes i al mateix temps també el Departament de Salut participa en l’elaboració de la “Estrategia Nacional de Enfermedades Neurodegenerativas”.
 
Més informació sobre la malaltia d'Alzheimer a Canal Salut.