La consellera Bassa ha destacat que la sanció té un gran simbolisme, perquè posa de manifest la tolerància zero amb les conductes contra el col·lectiu LGTBI

El Departament rep 81 denúncies des que es va aprovar la llei contra la LGTBIfòbia ara fa 2 anys
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha anunciat que s’ha fet efectiu el pagament de la primera sanció per vulneració dels drets de les persones LGTBI, segons el procediment que regula la  Llei 11/2014, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Els fets sancionats són els insults homòfobs a un treballador d’un centre residencial per a gent gran que van tenir lloc el març passat. La consellera ha destacat que “la sanció s’ha pogut instrumentar gràcies a la valentia de la víctima, que ho va denunciar, i de les persones que en van ser testimoni”. La persona víctima va ser increpada i menystinguda per la seva orientació i per aquest motiu la persona infractora ha estat penada amb una sanció de 300€.
 
“Això significa un pas endavant en la lluita pels drets del col·lectiu LGTBI. És important que se sancioni ja que significa que a Catalunya no acceptem cap forma d’agressió o comportament contra les persones”, ha reblat la consellera, que ha encoratjat a denunciar qualsevol vulneració dels drets del col·lectiu. Bassa ha assegurat que “més enllà de l’import, la sanció té un gran simbolisme, perquè deixa clara la voluntat del Govern i de la nostra societat de la tolerància zero amb qualsevol vulneració, penal o administrativa, per motiu d’homofòbia, lesbofòbia, bifòbia o transfòbia”.
 
Dolors Bassa ha recordat que “la Llei 11/2014 és positiva, propositiva i vol garantir els drets de LGTBI, però també es va dotar, entre altres coses, d’un règim de sancions administratives per tal de perseguir aquelles conductes LGTBIfobes no contemplades al Codi Penal i que són formes de discriminació que es produeixen de forma quotidiana”.
 
Des que es va aprovar la llei l’octubre de 2014 fins el primer semestre de 2016, s’han denunciat 81 fets a l’Àrea per a la igualtat de tracte i no discriminació de persones LGTBI. 67 fan referència a insults (34 insults en persona, 16 a través de les xarxes i 17 en altres mitjans), 5 es tracta d’amenaces i 5 més per agressions. D’aquests fets denunciats, s’han obert 32 expedients administratius, la resta han estat derivats a la via penal o laboral o bé quedaven fora de l’àmbit competencial de la Generalitat. A més del règim sancionador, la Direcció General d’Igualtat també contempla mesures pedagògiques, de formació o de mediació per abordar aquests casos.
 
A banda de les denúncies, s’han atès 140 notificacions de vulneracions de drets recollits en la Llei durant aquests dos anys, i centenars de consultes al telèfon 012.
 
La llei estableix que pot denunciar qualsevol persona que pel fet de ser LGTBI pateixi situacions de violència verbal; expressions vexatòries; accions d’aïllament, rebuig o menyspreu públic, notori i explícit; exclusió; discriminació o assetjament en l’àmbit laboral o escolar, o limitació d’accés a espais públics o privats. La consellera també ha apel·lat a la responsabilitat del conjunt de la ciutadania a denunciar qualsevol acció de discriminació ja sigui simbologia LGTBIfoba, missatges intimidatoris a les xarxes socials, expressions discriminatòries en l’àmbit social, comunicatiu... o qualsevol tipus d’agressió, insult, amenaça, xantatge, incitació a la violència o la discriminació.
 
La consellera ha recordat també que per primer cop la Generalitat es presenta com a acusació popular contra el veí de Mataró acusat d'amenaçar el col·lectiu LGTBI.
 
Un acte de reconeixement a les entitats
Amb motiu dels 2 anys de l’aprovació de la Llei, la Direcció General d’Igualtat ha organitzat el proper divendres a les 19h al Palau Moja de Barcelona un acte de reconeixement de les persones i les entitats que han defensat històricament els drets de les persones LGTBI.
 
La consellera ha recordat que “aquesta llei va néixer del consens i gràcies a l’impuls dels moviments LGTBI” a qui ha volgut agrair “la complicitat a l’hora d’impulsar polítiques de respecte dels drets de les persones”. És per això que Bassa ha refermat el suport del Departament a l’ampli estol d’entitats que “representen totes les cares dels col·lectius, que són diverses i plurals: famílies, col·lectius de pares de menors trans, gent gran, bisexuals, transgèneres, lesbianes i gais”.
 
 
Desplegament de la Llei
Bassa ha explicat que “des del Govern treballem de valent en el desplegament d’aquesta llei, que ha situat Catalunya com a referent, no només al conjunt de l’Estat Espanyol, sinó també en àmbit europeu i mundial”.
 
La consellera ha destacat que en el marc del desplegament de la normativa, s’han teixit xarxes de treball amb tots els municipis i Consells Comarcals, per tal de garantir el seu desplegament a tot el territori. Així mateix, s’han establert protocols de coordinació interns, molt especialment al Departament d’Ensenyament –per actuar i preveure els casos de bulliyng escolar-, el d’Interior – en els casos dels delictes LGTBIfòbics- i el de Salut –de reproducció assistida a dones lesbianes o sense parella i per acompanyar les persones trans en els processos de canvi. En aquest sentit, també s’han establert convenis per  fer possible centenars de canvis de documents per a que les persones puguin viure amb el seu nom i identitat sentida.
 
Pel que fa a la difusió de la llei, a través de la Direcció General d’Igualtat s’imparteix formació especialitzada a cossos policials i al personal funcionari de les diferents administracions per tal que coneguin i estiguin en condicions d’exercir el deure d'intervenció dels treballadors públics per denunciar la LGTBIfòbia. Per aquests cursos de formació ja hi han passat més de 1.000 persones. També s’han promogut campanyes a mitjans de comunicació per donar a conèixer els drets i els deures que estableix la Llei, i donar visibilitat als diferents col·lectius.
 
Bassa ha recordat la signatura del conveni de col·laboració amb el Síndic de Greuges per unir forces en la lluita contra la discriminació, establint mecanismes de comunicació àgils i fluids que facilitin la investigació de casos i permeti al defensor del poble traslladar a la Generalitat les queixes que rebi i els casos de mala praxi que detecti.
 
Finalment, la consellera ha remarcat que s’està treballant en l’estudi sobre l’anàlisi i avaluació de la implementació de la llei 11/2014, que té com a tasca específica l’avaluació del pla LGTBI i l’elaboració d’un nou pla. També es preveu l’elaboració d’un protocol sobre l’assetjament contra persones LGTBI.
 
Bassa ha assegurat que “encara ens queda molta feina per fer i tenim molt marge de millora, en som ben conscients. Hem de celebrar els avenços fets, però també cal que ens marquem fites de millora.  Perquè aquest és un repte de país, un pilar de la República que volem construir, en què la igualtat de tracte i oportunitats és la clau de volta de la construcció social”.