Consell Gent Gran
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha presidit, aquest matí, el plenari del Consell de la Gent Gran. Aquesta ha estat la primera reunió després de la nova regulació del Consell que vol millorar-ne el funcionament i enfortir la participació de les persones grans i les entitats que les representen arreu del territori.
 
Durant el Ple, la consellera Bassa ha anunciat que “estem impulsant el Pla Integral de Prevenció i Acompanyament a la Gent Gran que té per objectiu definir les polítiques de mentoratge i acompanyament, potenciar la formació integral per a la gent gran i l’entorn familiar i impulsar les polítiques actives contra el maltractament”. “Ja hem començat a caminar en aquest sentit i la reforma del Consell de la Gent Gran que vam aprovar el passat més de març, n’és un exemple”, ha afegit Bassa.
 
En aquest sentit, la titular de Treball, Afers Socials i Famílies ha destacat el valor de les persones grans en la societat, “cada any tenim una població més envellida en un moment en què aquesta etapa de la vida és menys valorada que mai. La gent gran aporta coneixements, vivències que enriqueixen la nostra societat, hem d’aprofitar aquest valor com a comunitat, els volem partícips de les decisions i actius, els volem apoderats. Amb ells hem de millorar el present per construir un futur millor”.
 
Formació, acompanyament i prevenció contra el maltractament
 
El Pla Integral de Prevenció i Acompanyament de a la Gent Gran es desenvoluparà al voltant de cinc grans eixos, que inclouen la reforma del Consell de la Gent Gran, ja iniciada, potenciant les comissions territorials, promovent les comissions nacionals i consolidant el Consell perquè esdevingui un òrgan executiu de les polítiques destinades a les persones grans.
 
El pla vol impulsar també una acció de govern integral de totes les mesures formatives que desenvolupen els departaments de la Generalitat en l’àmbit de la gent gran per apoderar-los a ells i a les persones de la comunitat amb qui tenen relació. Un altre dels eixos a desenvolupar és el foment a les polítiques interdepartamentals de mentoratge i acompanyament específic de gent gran activa, que potenciïn el mentoratge intergeneracional a les universitats amb la promoció de crèdits socials.
 
Finalment, un dels puntals del Pla Integral de Prevenció i Acompanyament de la Gent Gran és la promoció de polítiques actives contra el maltractament. Per això, des de la direcció general de Famílies s’impulsaran diverses accions com el desplegament del protocol marc contra els maltractaments arreu del territori, la creació d’un mapa de recursos nacionals i un circuit d’intervenció, l’elaboració d’un estudi normatiu sobre les polítiques de Gent Gran, l’impuls d’una comissió interdepartamental per realitzar polítiques contra el maltractament i la celebració d’una jornada sobre la protecció a les persones grans, entre d’altres.
 
El reconeixent a les persones centenàries també forma part del Pla i renova el seu format d’homenatge a la vellesa.
 
 
El Ple del Consell de la Gent Gran
 
El Consell de la Gent Gran de Catalunya és un òrgan col·legiat de participació i consulta de les persones grans. El ple del consell té 68 membres, entre els que hi ha representants d’entitats de gent gran d’àmplia implantació territorial, representants de les entitats municipalistes, representants d’ organitzacions sindicals i organitzacions empresarials, persones expertes i de prestigi reconegut en la matèria i els expresidents dels congressos nacionals de la gent gran de Catalunya.
 
La primera quinzena de novembre se celebrarà el Ple ordinari que marca el tret de sortida de les accions del consell renovat que ha de ser el referent en les polítiques sobre gent gran del país.

2  

Imatges

Plenari del Consell de la Gent Gran

Plenari del Consell de la Gent Gran 192

Foto de grup

Foto de grup 1149