La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies i el conseller de Cultura han participat en la presentació dels 10 anys del programa Apropa Cultura
 
El Govern dóna suport a aquesta iniciativa que ofereix una plataforma per facilitar la sinergia entre equipaments culturals i entitats socials que treballen amb persones amb discapacitat o risc d’exclusió, per promoure la inclusió i la transformació social a partir de la cultura
Presentació dels 10 anys del programa Apropa Cultura
La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el conseller de Cultura, Santi Vila, han participat aquest migdia en la roda de premsa de celebració dels 10 anys del programa Apropa Cultura. El Govern col·labora amb aquesta iniciativa de L’Auditori, que facilita l’accés a la cultura a persones vulnerables oferint entrades a preus reduïts a col·lectius en risc d’exclusió.
 
Apropa Cultura va néixer la temporada 2006/2007 per donar resposta a l’interès de diverses entitats per assistir a concerts programats a L’Auditori. En temporades posteriors, el projecte va anar sumant nous equipaments culturals i entitats fins a comptar avui amb més de 60 centres arreu del país, entre teatres, auditoris, festivals i museus. Des de 2006, s’han fet possible 132.500 experiències culturals per a persones vulnerables i s’han registrat 1.573 entitats socials.
 
Aquesta iniciativa s’adreça a entitats socials que treballen amb persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social, tant en àmbits preventius com d’intervenció directa. Apropa Cultura els connecta amb els teatres, auditoris, museus i festivals d’arreu de Catalunya per convertir la cultura en un fet habitual i rellevant també per a les persones més vulnerables. Els equipaments culturals reserven per a ells el 2% del seu aforament de temporada a un preu de 3€ i ofereixen visites i activitats adaptades. A més, Apropa Cultura ofereix formació i assessorament en accessibilitat als equipaments culturals per atendre millor les necessitats d’aquestes persones.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat a aquest programa més de 350.000 euros, entre 2007 i 2015.
 
Durant al seva intervenció, la consellera Bassa ha assenyalat que “l’èxit del programa rau en la implicació de les entitats i de les persones usuàries, en el compromís de cadascun dels centres i equipaments que s’hi ha sumat durant aquests 10 anys. En resum, en un conjunt de persones que creuen en el teatre, la música, la dansa... com a instruments de millora social”.
 
“La cultura és de tothom i per a tothom”, ha explicat la consellera, que també ha posat en valor l’accés universal a la cultura com element necessari per a la inclusió. En aquest sentit, ha destacat que “les polítiques socials no poden obviar la cultura com a garant de la igualtat d’oportunitats, com a eina indispensable per a la dignitat i el lliure desenvolupament de la personalitat”.
 
Bassa ha recordat que “les administracions hem d’actuar com a garants del dret a la cultura. I ho fem de moltes maneres, ja sigui participant en projectes com aquest; treballant al costat de les entitats socials; creant, com hem fet, la Direcció General d’Igualtat, o impulsant la futura llei d’igualtat de tracte i no-discriminació”.
 
Durant la roda de premsa, que ha tingut lloc al TNC, la directora d’Apropa Cultura, Sònia Gainza, ha fet balanç d’aquests 10 anys i ha exposat els reptes que afronta el programa.
 
La 2a Setmana Apropa Cultura
La festa de celebració dels 10 anys s'ha celebrat aquesta tarda a l’auditori i ha suposat també el tret de sortida a la 2a Setmana Apropa Cultura, que té per objectiu conscienciar la societat sobre la importància de fer accessible la cultura a tothom. A l'acte hi ha assistit la consellera de la Presidència, Neus  Munté. Fins el diumenge 30 d’octubre se celebraran més de 200 activitats als 63 equipaments culturals d’arreu de Catalunya que en formen part.
 
La Setmana Apropa Cultura vol aconseguir també la implicació de tota la ciutadania i per això es durà a terme una campanya a les xarxes socials. Tothom qui vulgui donar suport a aquesta iniciativa ho podrà fer compartint fotografies amb missatges a favor de fer accessible la cultura a tothom i l’etiqueta #ApropaCultura.

2  

Imatges

Presentació dels 10 anys del programa Apropa Cultura

Presentació dels 10 anys del programa Apropa Cultura 4021

Foto de grup

Foto de grup 3104