Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura aprova les estratègies de desenvolupament local de pesca dels Grups d'Acció Local Pesquers de les Terres de l'Ebre i la Costa Brava

query_builder   14 novembre 2016 17:30

event_note Nota de premsa

Agricultura aprova les estratègies de desenvolupament local de pesca dels Grups d'Acció Local Pesquers de les Terres de l'Ebre i la Costa Brava

Una fotografia de barques
Els GALP són els encarregats del disseny i el desenvolupament d’estratègies per a la gestió dels ajuts del nou Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) 2014-2020
 
En total s’hi destinaran 7,7 M€, dels quals la Generalitat en finança 1,15M€
 
 
La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha aprovat les Estratègies de desenvolupament local participatiu dels Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) Costa Brava i Terres de l’Ebre, desenvolupades en els municipis pesquers per agents que integren els sectors de la pesca, l’aqüicultura, el turisme, els afers marítims i altres actors econòmics, i també per entitats que representen el sector social i el sector públic local.
 
Els GALP són els encarregats del disseny i la realització de les estratègies de desenvolupament local participatives (EDLP), que es duran a terme en el període 2017-2023 i que dinamitzaran una contribució pública del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) de 7,7 milions d’euros, cofinançada un 85% per la Unió Europea i un 15% per la Generalitat de Catalunya (1,15M€). Agricultura ha aprovat una bestreta de 50.000 € per a cadascun dels GALP per iniciar les accions de dinamització del territori i execució de les EDLP.
 
 
La constitució d’aquests GALP en dos territoris de Catalunya i l’aprovació de les dues estratègies de desenvolupament local per dinamitzar la seva economia i promoure la cohesió social permetran:
•     Establir un punt de trobada dels actors locals
•     Reforçar el paper del sector pesquer en l’economia local
•     Descentralitzar la presa de decisions
•     Incrementar la difusió i visibilitat internacional del territori
•     Connectar les comunitats pesqueres europees
•     Facilitar l’accés al territori d’altres fonts de finançament.
 
 
  
GALP Costa Brava
 
El Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava està format per 31 entitats del territori: 11 confraries de pescadors, 10 entitats del sector públic, 2 entitats del sector social i 8 entitats del sector privat. La EDLP incideix en una superfície de 359,3 quilòmetres quadrats  i comprèn els municipis pesqueres de Blanes, Cadaqués, l’Escala, Llançà, Lloret de Mar, Palamós, el Port de la Selva, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar amb una població de 171.936 habitants. La població conjunta dels onze municipis representa el 39% del conjunt de la població de les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva en el seu conjunt, i el 23,2% del conjunt de la província de Girona.
 
El GALP Costa Brava té com a missió fomentar una activitat pesquera sostenible a partir de la protecció del medi ambient i els recursos naturals, i potenciar alhora la comercialització dels productes com a pilar bàsic de la viabilitat del sector, oferir suport als agents socials i impulsar iniciatives que afegeixin valor als municipis i al territori costaner. A més, l’EDLP incidirà a augmentar la visibilitat del sector, posar en valor la seva importància, integrar-lo en el principal motor econòmic del territori, el turisme, i donar suport a les iniciatives per al manteniment, la conservació i la promoció del patrimoni històric, cultural i natural. Finalment, les iniciatives desenvolupades mitjançant l’EDLP s’encaminaran a fomentar la cohesió social, promoure la igualtat entre homes i dones i facilitar la incorporació al sector de la gent jove i les dones.
 
GALP Terres del Ebre
 
El Grup d’Acció Local Terres del Ebre (GALP-TTEE) està format per 18 entitats del territori: 5 Confraries de pescadors, 4 entitats del sector aqüícola, 5 entitats del sector públic, 1 entitat del sector social i 3 entitats del sector privat. El GALP-TTEE es configura com una unitat geogràfica entorn a la costa mediterrània de les Terres de l’Ebre, un dels exemples més clars de l'economia simbiòtica entre la terra i el mar que es troba a Catalunya. Es compon de 7 municipis, l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar, que apleguen un total de 71.185 persones en una superfície de 509,8 quilòmetres quadrats. Aquesta zona té una forta dependència econòmica del sector primari amb molta importància municipis mariners i amb tradició de pesca, on el turisme juga un paper important vinculat en gran mesura al conjunt d’espais i recursos naturals que té una zona costanera única.
 
 
El GALP-TTEE té com a finalitat la qualitat, la competitivitat i la valorització del producte i la diversificació del sector pesquer i aqüícola de les Terres de l’Ebre. L’EDLP està fonamentada en la consolidació i la sostenibilitat de l’activitat del sector pesquer i aqüícola com un sector representatiu de la qualitat ambiental i de la qualitat de producte de les Terres de l’Ebre. Vol apostar decididament per l’economia blava i per la valorització de l’activitat del sector pesquer i aqüícola a partir del coneixement i la relació de la població amb l’activitat a través del turisme, la interpretació ambiental i la creació d’empreses d’activitats i serveis. L’objectiu és reforçar el caràcter diferencial de les Terres de l’Ebre centrant-se en la necessitat de promoure una imatge de marca, i destacar la singularitat de la zona en relació amb el paisatge i la qualitat del producte, els recursos propis i la indústria pesquera.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia