El president Puigdemont ha escrit un missatge al Mur de les Reflexions, després d'inaugurar el I Congrés Internacional de Defensors Locals
El president deixant un missatge al Mur de les reflexions. Autor: Jordi Bedmar
 
  • El cap de l’Executiu denuncia que “el drets humans estan en risc, amenaçats, perseguits, discutits i violentats en moltes parts del món”
  • Carles Puigdemont ha inaugurat aquest matí el I Congrés Internacional de Defensors Locals , que se celebrarà fins el divendres a Girona
 
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat avui que “quan es fa servir la llei per trepitjar drets fonamentals o quan en nom de la llei s’empara la impunitat d’interessos espuris, estem obligats junts a operar canvis profunds, a mobilitzar-nos”, per defensar “ la nostra noció de democràcia, que és la correcte”.
 
En el decurs de l’acte inaugural del I Congrés Internacional de Defensors Locals que organitza el Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD), que reuneix ombudsman de tot el món, el cap de l’Executiu ha denunciat que “els drets humans estan en risc, amenaçats, perseguits, discutits i violentats en moltes parts del món”.
 
Carles Puigdemont ha anat més enllà a l’advertir que això no només succeeix “a la perifèria de les nostres fronteres”, sinó també a “dins de casa” i s’ha mostrat convençut que els drets humans, començant per la Unió Europea, “segurament estan amenaçats per les pròpies febleses de les pròpies institucions”.
 
Així, pel president, “Europa com a bressol de la civilització sobre la qual es basa la democràcia i allò que inspira les idees de pau, de respecte, de convivència és avui un espai on aquests drets no estan segurs”. I ha assegurat que es troba “molt lluny de ser aquella institució que aquells fundadors de la UE van somiar que algun dia podia ser la unió política, social i econòmica d’Europa”.
 
En  el decurs de la seva intervenció, el president ha denunciat també la greu crisi humanitària dels refugiats que pateix la Mediterrània, on ha recordat que “s’ha endut persones i, per tant drets”. I ha assegurat que “existeix un pòsit interessat i emmetzinat que facilita la feina d’aquelles posicions polítiques que de manera conscient i deliberada s’allunyen dels principis fonamentals de la democràcia, també en el món occidental”.
 
El Congrés, que se celebrarà fins al proper divendres sota el lema “Pensem globalment, defensem localment”, té per objectiu consolidar el compromís dels municipis en la defensa i promoció dels drets humans, tal i com estableix la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat, que es va aprovar l’any 2000 a França. A més, també pretén promocionar les defensories locals i potenciar el treball  en xarxa entre aquestes institucions, concebudes com una garantia per a la ciutadania a l’hora de relacionar-se amb les administracions locals.
 
El cap de l’Executiu ha aprofitat també la seva intervenció per agrair el paper dels defensors locals i, els ha dit que formen part d’un “sindicat de bondat”. A ells els ha encomiat a treballar en la defensa dels drets humans i així ho ha plasmat en el missatge que ha deixat plasmat al Mur de les reflexions que s’hi ha instal·lat en motiu de la celebració d’aquest Congrés: “A Girona neix una esperança, que va de baix a dalt amb el ferm propòsit de fer una Catalunya lliure fidel defensora dels Drets Humans”, els ha dit.
 
Finalment, el president ha volgut posar en relleu la condició de Girona com a ciutat compromesa des de fa temps amb la filosofia que inspira la creació dels oubusman, i els ha recordat que “Catalunya és una país de pacte de treva, de diàleg i obert al món, acostumat a conviure amb la diversitat , amb la multiculturalitat, amb el multilingüisme”.  
 
El Congrés, que reunirà uns 200 participants, entre els quals més de 60 síndics de diferents ciutats internacionals, va dirigit, a més de síndics i defensors locals d’Europa i Llatinoamèrica i els seus equips, a experts que treballen en l’àmbit dels Drets Humans a les ciutats i, molt especialment, als responsables polítics i tècnics de les administracions municipals.
 
El Congrés aprovarà al final de les sessions de treball un document que recollirà les conclusions i s’anomenarà  Declaració de Girona.
 
A més del president, han intervingut en aquest acte, que s’ha celebrat al Palau de Congressos de Girona,  el director de la representació de la Comissió Europa a Barcelona, Ferran Tarradellas; el president de la Diputació de Girona, Pere Vila; el president del Fòrum SD i defensor de la ciutadania de Girona, Ramon Llorente; l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, i el president de la Generalitat, que tancarà l’acte amb el seu parlament.  Per part del Govern, també hi ha estat present el delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.
 

1  

Imatges

El president deixant un nissatge al Mur de les reflexions

El president deixant un nissatge al Mur de les reflexions 1337