· En el marc de la missió de la Generalitat en el país centreamericà, s’ha acordat l’elaboració d’un conveni bilateral per facilitar, entre d’altres objectius, l’establiment d’una connexió aèria directa amb Barcelona.
· El ministre de turisme panameny, Gustavo Him, ha posat Catalunya com a model de bones pràctiques en matèria turística.
· El conseller Baiget també s’ha reunit amb el ministre de Desenvolupament Agropecuari, Enrique Carles, per conèixer les necessitats del país centreamericà en l’àmbit agroalimentari i obrir la porta a empreses catalanes d’aquest sector.
En el marc de la missió de la Generalitat a Panamà i Cuba, organitzada per ACCIÓ i el Port de Barcelona i que compta amb la participació de 49 empreses catalanes, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, han mantingut diverses reunions institucionals per reforçar les relacions amb Catalunya.
En concret, Baiget i Rull han mantingut una trobada amb el president de l’autoritat de Turisme de Panamà, Gustavo Him, acompanyats del director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent, i del president del Port de Barcelona, Sixte Cambra.
Fruit d’aquesta reunió s’ha arribat a l’acord que Catalunya i Panamà treballaran conjuntament en l’elaboració d’un conveni bilateral de col·laboració en matèria de turisme, previst per a principis de l’any vinent. El conveni tindrà els objectius següents:
· Facilitar l’establiment d’una connexió aèria directa entre Panamà i Barcelona, com a estratègia de connexió de dos hubs: el hub centreamericà de l’aeroport Tocumen de Panamà City amb el hub de connectivitat europea que és l’aeroport del Prat a Barcelona.
· Definir estratègies compartides de promoció creuada que permetin assegurar fluxos turístics en tots dos sentits que garanteixin la sostenibilitat del vol.
· Treballar en àmbits com la formació i capacitació al sector turístic panameny, a partir de l’oferta formativa que hi ha a Catalunya.
· Compartir bones pràctiques en els models de governança per garantir el desenvolupament d’un model de turisme sostenible i competitiu.
Durant la reunió, el ministre de Panamà s’ha mostrat molt interessat en conèixer més a fons el model de governança de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), que es basa en un partenariat publicoprivat. Es dóna el cas que Panamà vol aplicar un model semblant per alinear les estratègies de promoció del govern amb les dels agents privats.
A més, Him ha posat Catalunya com a model de bones pràctiques pel que fa a la captació de turisme de reunions i turisme de creuers, de promoció del turisme actiu i de natura, així com en tot allò referent a la definició de l’estratègia de connexions aèries internacionals. En aquest sentit, Torrent ha fet una presentació de la destinació turística catalana i de l’aposta de l’ACT per promocionar Catalunya com a destinació de turisme de reunions.
Cooperació també en l’àmbit agroalimentari
Igualment, el conseller Baiget s’ha reunit amb el ministre de Desenvolupament Agropecuari, Enrique Carles, amb l’objectiu de conèixer les necessitats del país centreamericà en l’àmbit agroalimentari i obrir la porta a empreses catalanes d’aquest sector.
Així, durant la trobada -que també ha comptat amb la presència de la directora general d’Indústria, Núria Betriu- s’ha posat de manifest que Catalunya pot aportar el seu coneixement en àmbits punters com el de la tecnologia porcina, en el sector del packaging, el processat d’aliments o en la provisió d’equipament per tot el sector agrari panameny en general, així com en les tecnologies per a l’ús eficient de l’aigua, sistemes de reg i tecnologia per a mantenir la cadena de fred.
El conseller ha destacat que “a Catalunya hi ha forts centres tecnològics catalans i clústers especialitzats en l’àmbit agrícola”, mentre que des del ministeri s’ha apuntat el potencial de creixement de Panamà i les oportunitats que se’n desprenen a nivell de cooperació entre ambdós països.
-----