Cultura

Monestir de Riudaperes

El Departament de Cultura inicia la rehabilitació del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Osona

query_builder   25 novembre 2016 12:03

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura inicia la rehabilitació del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Osona

  • El projecte forma part de l’acord de col·laboració amb Cedinsa Eix Transversal, per a la recuperació de béns d’interès arqueològic de la Catalunya Central
  • L’actuació al monestir de Sant Tomàs se centra en la consolidació estructural del claustre renaixentista i en la rehabilitació de les cobertes amb l’objectiu de retornar al conjunt  el seu aspecte original
  • Durant la intervenció, es retiraran els segells amb la cara de Franco de l’altar del claustre
Monestir de Riudaperes
El Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes (Osona), inicia la seva recuperació arquitectònica amb diverses actuacions de restauració i reconstrucció del claustre i l’església del conjunt monacal. L’objectiu de les l’actuacions, coordinades pel Departament de Cultura, és retornar l’aspecte original de les estructures arquitectòniques, actualment molt deteriorades, i la seva posada en valor en el conjunt del patrimoni cultural català.
 
Les obres del monestir de Sant Tomàs de Riudeperes tenen un finançament de 680.064 euros i tindran una durada aproximada de 12 mesos. Les actuacions se centren en la consolidació estructural del claustre renaixentista del monestir i en la rehabilitació de diverses cobertes de l’església.
 
El claustre, de dos pisos i d’estil renaixentista i gòtic tardà, és un dels pocs que es conserven a Catalunya. L’antic monestir canonical, fundat per la família Riudeperes a finals del segle XI, ha patit nombroses modificacions al llarg dels segles. Després d’uns anys de decadència i abandonament, l’any 1560 els edificis del convent varen ser restaurats i el claustre va ser reconstruït completament i va substituir l’anterior, d’estil romànic.
 
La rehabilitació del claustre renaixentista se centra en la reconstrucció de les voltes d’aresta, esfondrades el 2013; la col·locació d’un nou paviment de fusta, i la rehabilitació de totes les cobertes del claustre. També es restauraran tots els elements petris que configuren el claustre; se sanejarà el pou del pati, i es retiraran els segells amb la representació de la cara de Franco que es troben en un altar del claustre.
 
Pel que fa a l’església, es rehabilitaran les cobertes de fusta del vessant nord, es reconstruirà la coberta de l’absis i s’eliminarà la coberta de fibrociment, amb l’objectiu de recuperar la seva imatge original de terrassa, al nord-est. També s’eliminaran aquells elements afegits a les cobertes de les naus principal i secundària, per tal de restablir la volumetria original de l’església.
 
Aquestes actuacions s’emmarquen en el conveni de col·laboració existent entre la Generalitat de Catalunya, Cedinsa Eix Transversal, diversos ajuntaments i les associacions propietàries de set monuments de la Catalunya Central per a la seva rehabilitació. L’acord, que compta amb un finançament de 2,4 milions d’euros procedent de l’1% cultural, té per objectiu restaurar, conservar, recuperar i millorar els béns d’interès històric, artístic i arqueològic ubicats en els entorns de la C-25, a les comarques del Bages, el Berguedà, Osona i el Moianès.
 
Els altres monuments de la Catalunya Central on s’actuarà són l’Església de Sant Vicenç de Cardona (Bages), el Jaciment de Puig Ciutat d’Oristà (Osona), el Monestir de Santa Maria de Serrateix (Viver i Serrateix, Berguedà), l’Església de Santa Maria de l’Estany (Moianès), el Museu Arqueològic de l’Esquerda - Antiga caserna guàrdia civil de Roda de Ter (Osona) i la Seu dels antics jutjats de Manresa (Bages).
 
 
 

3  

Imatges

Fotografia: Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes (1)

Fotografia: Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes (1) 2156

Fotografia: Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes (2)

Fotografia: Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes (2) 2644

Fotografia: Restauració del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes (1)

Fotografia: Restauració del Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes (1) 3298

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia