- És un fòrum de trobada i debat amb el conseller de Cultura sobre l’estat del sector en aquest territori
- És el cinquè Consell assessor territorial creat pel Departament de Cultura
El Departament de Cultura ha acordat avui crear el Consell assessor territorial de les Terres de l’Ebre com a fòrum de trobada i debat amb el conseller de Cultura sobre l’estat del sector en aquest territori. L’objectiu del Consell és establir un espai de trobada per tal que el conseller pugui conèixer de primera mà les opinions de professionals vinculats amb les diverses disciplines culturals i artístiques de les terres ebrenques.
El de Terres de l’Ebre és el cinquè Consell assessor territorial que posa en marxa el Departament de Cultura, després dels de Lleida i l'Alt Pirineu, de la Catalunya Central, de Tarragona i de Girona, constituït la setmana passada. Amb aquests Consells, el Departament, vol conèixer les necessitats i fortaleses en tots els àmbits de creació i acostar al màxim l’acció del Govern arreu del territori.
Els Consells, que es corresponen amb els àmbits geogràfics dels Serveis Territorials del Departament de Cultura, estan formats per un màxim de 15 persones, designades pel conseller de Cultura per a un període d’un any, que hi participen de forma voluntària. Els Consells es convoquen un màxim de dues vegades l’any i, a banda dels seus membres, hi poden participar puntualment altres persones que el conseller consideri convenients pels seus coneixements.
Els membres del Consell assessor territorial de Cultura de Girona, nomenats avui, són:
- Salvador Carbó. Tècnic especialista en Administració. Director de l’Ecomuseu dels Ports i president del Centre de Documentació. Ecomuseu dels Ports. Vicepresident del Centre Picasso d'Orta.
- Vicent Fibla. Director de Lo Pati. Centre d’Art de les Terres de l’Ebre; d’Eufònic, festival d’arts sonores, digitals i visuals de les Terres de l’Ebre, i de mónFILMAT, Festival Internacional de Cinema i Paisatge.
- M. Carme Jiménez. Llicenciada en Humanitats i màster en Història. Directora de l’Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana.
- Josep Moragrega. Enginyer agrònom i enginyer tècnic agrícola. Vicepresident de la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l’Ebre i secretari del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE). Ha estat president d'Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre.
- Pepa Nogués. Antropòloga social i cultural. Ha format part de la Comissió Assessora del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya i és membre fundadora de Clarió-Associació de Pares del Matarranya en Defensa del Català. Coordinadora del projecte etnològic “Lo museu parla” per al Museu Etnològic de Nonasp.
- Roberto Olivan. Coreògraf i ballarí. Director de la companyia de dansa Roberto Olivan Performing Arts. Fundador i director del Festival Deltebre Dansa. Premi Nacional de Cultura 2014.
- Enric Pedret. Integrant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Membre fundador de la Casa de la Jota, entitat impulsora de l’Aula de Músiques de la Terra. Premi Nacional de Cultura 2015.
- Biel Pubill. Professor a l’institut de Flix. Fundador i president de l’associació cultural Lo Llaüt d’Ascó. Ha estat president del Centre d’estudis de la Ribera d’Ebre i membre de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals i del Laboratori de Praxiologia d’INEFC Lleida.
- Mònica Sales. Doctora en Filologia Catalana i màster en Estudis Superiors de Llengua, Literatura i Cultura Catalanes. Treballa al Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili.
- Agustí Vericat. Llicenciat en Història. Director del Centre d'Interpretació d'Art Rupestre Abrics de l'Ermita i tècnic de Turisme i Patrimoni de l'Ajuntament d'Ulldecona.