Direcció General de Comunicació

Francesc Casares

Premi Justícia 2016 per a l'advocat laboralista Francesc Casares

El Govern distingeix 18 persones, col·lectius i entitats per la seva contribució a la millora de la justícia a Catalunya

query_builder   13 desembre 2016 00:40

event_note Nota de premsa

Premi Justícia 2016 per a l'advocat laboralista Francesc Casares

El Govern distingeix 18 persones, col·lectius i entitats per la seva contribució a la millora de la justícia a Catalunya

  • El Govern distingeix 18 persones, col·lectius i entitats per la seva contribució a la millora de la justícia a Catalunya
  • El president Puigdemont i el conseller Mundó lliuraran els reconeixements el 20 de desembre al Palau de la Generalitat
El Govern distingeix a títol pòstum l’advocat laboralista Francesc Casares i Potau amb el Premi Justícia 2016, la més alta distinció que atorga la Generalitat de Catalunya en matèria de justícia. El conseller de Justícia, Carles Mundó, justifica aquest reconeixement perquè Casares ha estat un “referent de la lluita pels valors democràtics i un exemple per a tots els seus companys de professió”. El Decret de la concessió del Premi, signat pel president Puigdemont i el conseller Mundó, destaca el compromís de Casares en defensa dels drets dels treballadors i dels perseguits durant la dictadura franquista. La distinció també respon al seu esforç per a l’impuls dels drets humans i dels ideals de les Nacions Unides. A principis de novembre, Casares va rebre una trucada del conseller de Justícia, Carles Mundó, que li va comunicar que rebria el reconeixement. Casares va morir el 16 de novembre, avui fa tot just 27 dies.
 
Una vida dedicada a la justícia
 
Francesc Casares i Potau (Tarragona, 1927 – Barcelona, 2016) es va llicenciar en dret el 1950 per la Universitat de Barcelona. Va exercir com a advocat des del 1951 i es va especialitzar en dret laboral. El seu despatx va destacar en la defensa dels treballadors perseguits en la lluita per les llibertats democràtiques davant del Tribunal d’Ordre Públic de la dictadura franquista. Ell també va ser una de les persones empresonades pel règim. En l’àmbit associatiu, ha liderat i participat activament en organitzacions dedicades a la defensa dels drets humans i de la llengua catalana, com l’Associació per a les Nacions Unides, la Federació Catalana d’ONG per als Drets Humans, l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia o l’Institut per a la Reinserció Social, entre d’altres. A les eleccions al Parlament de Catalunya de 1980 i 1984 va ser escollit diputat pel PSC. Casares també va obtenir la Creu Distingida de primera classe de l’Orde de Sant Raimon de Penyafort (1989), la Medalla d’Honor del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i la Creu de Sant Jordi (2004) i la Medalla al Treball President Macià (2008). 
 
Lliurament de premis a càrrec del president Puigdemont i el conseller Mundó
 
La cerimònia de lliurament del Premi Justícia tindrà lloc el dimarts 20 de desembre, a les 13.00 hores, al Palau de la Generalitat. L’acte, l’encapçalarà el president Carles Puigdemont, al costat del conseller de Justícia, Carles Mundó. A més de distingir l’advocat Francesc Casares, el Govern també entregarà set medalles i deu mencions d’honor a persones, entitats o col·lectius “relacionats amb la justícia que, en l’exercici de les seves funcions, destaquen marcadament pel seu esforç i dedicació en la realització d’actuacions d’especial rellevància” i “que han contribuït de manera significativa a la millora de la justícia a Catalunya”.  
 
Medalles d’honor per serveis excepcionals a la justícia
 
Josep Canício i Querol. Degà del Col·legi d’Advocats de Tortosa des del 2007. Ha estat president del Consell de l’Advocacia Catalana (2009-2010). Es distingeix per la seva contribució a la normalització de la llengua catalana en el món de la justícia des de la Comissió de Llengua Catalana del Consell de l’Advocacia.
 
Francesc Ruiz Castel. Procurador dels tribunals. President de la Comissió de Modernització del Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, designat per fomentar les comunicacions telemàtiques i el desplegament de l’expedient judicial digital. La seva trajectòria professional es distingeix per l’aposta i el foment de l’ús de les noves tecnologies entre els procuradors.
 
Josep Antoni Rodríguez Sáez. Magistrat de la Secció Sisena de l’Audiència Provincial de Barcelona. Coordinador de Jutges per la Democràcia. Ha estat professor a l’Escola de Policia de Catalunya i a l’Escola Judicial. Es distingeix per l’impuls de les mesures penals alternatives, així com per totes les iniciatives per a la millora dels principis d’individualització i proporcionalitat en la imposició de sancions penals.  
 
Anna Hospital Ribas. Metgessa forense de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya a Girona. Especialista en identificació de cadàvers en catàstrofes amb víctimes múltiples a través de les anàlisis odontològiques. Ha participat en els equips del Departament de Justícia que han intervingut  en la identificació dels cadàvers del Tsunami a Tailàndia (2004); dels atemptats terroristes a Madrid i Tel Aviv (2005); de l’accident ferroviari de Castelldefels (2010); del cas Germanwings als Alps francesos (2015), i de l’accident d’autocar de Freginals (2016).
 
Juan José Márquez Bonvehí. Va ser fiscal en cap de Menors de Barcelona. A títol pòstum, per una trajectòria que es distingeix per l’impuls de la justícia restaurativa en l’àmbit de justícia juvenil, potenciant la mediació entre víctima i infractor com a alternativa al procediment penal formal, i per ser un treballador incansable a favor dels drets dels infants i menors més vulnerables.
 
Secretaris coordinadors provincials. Ramon Arbós (Barcelona); Jaume Herraiz (Girona); Luis González (Lleida), i Enrique Domeque (Tarragona). La tasca dels secretaris coordinadors es distingeix pel desplegament de l’oficina judicial, la implementació de les tecnologies de la informació i la comunicació i l’impuls de plans de treball que han permès reduir l’excés de càrrega de treball d’alguns partits judicials.
 
Francisco Segundo García Sánchez. Llicenciat en dret. Ha estat el gerent territorial de Justícia a Barcelona durant els últims 24 anys. Entre els reptes que ha afrontat, hi destaca la posada en funcionament de la Ciutat de la Justícia de Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.
 
Les deu mencions honorífiques que entregarà el Govern són per al Col·legi d’Advocats de Figueres-Alt Empordà; el Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Manresa; la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra; el cap del Servei d’Assistència Jurídica Gratuïta del Departament de Justícia, David Lladó; el coordinador del Torn d’Ofici del Consell de l’Advocacia i president de la Comissió d’Assistència Jurídica Gratuïta de Barcelona, Miquel Puiggalí; la presidenta de l’Associació de Professionals de la Mediació de Conflictes de Catalunya, Núria Villanueva; la Fundació Surt; el periodista d’El Periódico, Jesús G. Albalat; el periodista de La Vanguardia, Javier Ricou, i la periodista d’El Punt Avui, Mayte Piulachs.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia