Empresa i Treball

TURISME

El director general de Turisme i el secretari general de l'OMT signen un acord per impulsar el turisme sostenible

query_builder   16 desembre 2016 12:23

event_note Nota de premsa

TURISME

El director general de Turisme i el secretari general de l'OMT signen un acord per impulsar el turisme sostenible

 

  • Aquest acord s’emmarca dins de la declaració del 2017 com a Any del Turisme Sostenible per al Desenvolupament i té com a objectiu que l’Organització Mundial del Turisme (OMT) i NECSTouR, de qui Catalunya ostenta la presidència, col·laborin conjuntament per impulsar el turisme sostenible des de les vessants econòmica, sòcio-cultural i mediambiental.
 
 
El director general de Turisme, Octavi Bono, en qualitat de president NECSTouR (Network of European Regions for Competitive and Sustainable Tourism), i Taleb Rifai, secretari general de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), han signat un acord per fomentar i impulsar el turisme sostenible.
 
La signatura va tenir lloc el passat 7 de desembre a la Delegació del Govern de Catalunya a Brussel·les, i hi van ser presents el Representant Permanent de Catalunya davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, el vicepresident de NECSTouR i representant de Flandes, Jan Korthoudt, i la membre del Comitè Executiu de NECSTouR i Secretària de Turisme de la Junta de Andalucía, Susana Ibáñez.
 
En finalitzar la signatura, Bono va declarar que “aquest 2017 serà important perquè volem fer visible tota la feina que estem fent des de Catalunya en matèria de turisme sostenible, i per aconseguir-ho és clau comptar amb el màxim nombre de complicitats possibles, com la de l’Organització Mundial del Turisme”.
 
Per la seva banda, Rifai va afirmar que “sense la participació de les regions, no podríem crear rutes turístiques integrades, millorar les condicions de viatge, treballar per la flexibilització dels visats, o impulsar una transició efectiva cap a una economia verda, per anomenar només algunes polítiques. L’OMT té el compromís de col·laborar amb les regions turístiques europees, i aquesta és la raó per la qual l’Organització Mundial del Turisme i NECSTouR estan orgullosos de convertir-se en socis en el camí per impulsar el turisme europeu”.
 
Aquest acord s’emmarca dins de la declaració del 2017 com a Any del Turisme Sostenible per al Desenvolupament per part de l’OMT. Amb aquest acord, el Govern de Catalunya, que ostenta la presidència de NECSTouR, i l’Organització Mundial del Turisme, reconeixen el valor i la necessitat de col·laborar conjuntament per impulsar el turisme sostenible en les seves tres vessants - econòmica, sòcio-cultural i mediambiental- amb els objectius següents:
 
  • Millorar la cooperació i els esforços en el camp de les polítiques turístiques per impulsar el creixement socio-econòmic de les regions i destinacions europees.
  • Promoure i fomentar una estreta col·laboració en el camp del turisme sostenible i construir un marc estratègic de cooperació a nivell general entre les dues entitats.
  • Identificar interessos comuns i donar a conèixer les labors de les dues entitats a nivell regional, nacional i internacional.
  • Incloure la xarxa NECSTouR en les activitats i iniciatives dutes a terme per l’Organització Mundial del Turisme.
  • Promoure la transferència de coneixement amb l’objectiu de fomentar la coordinació i les sinèrgies entre les dues entitats, i donar suport a l’intercanvi de bones pràctiques.
  • Construir de forma conjunta, tenint en compte el treball i el know-how d’ambdues organitzacions, un espai comú en l'àmbit del turisme sostenible a nivell regional.
 
Per tal d’aconseguir aquests objectius, NECSTouR i l’OMT compartiran coneixements, experiències i bones pràctiques en tot allò referent al turisme sostenible; organitzaran conjuntament workshops, jornades de formació i esdeveniments; treballaran conjuntament en el camp de la investigació, publicacions i esdeveniments relacionats amb temes d’accessibilitat, turisme cultural, i sostenibilitat; col·laboraran en els camps de la reducció d’emissions de carboni i d’eficiència energètica; fomentaran la cooperació entre la Xarxa Internacional d’Observatoris de Turisme Sostenible i el Sistema d’Indicadors Europeus de Turisme; i col·laboraran estretament amb els coordinadors de turisme i cultura de diferents regions europees per desenvolupar i promoure el turisme sostenible i rutes temàtiques.
 
A més, NECSTouR i l’OMT realitzaran accions conjuntes en el marc de la declaració del 2017 com a Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament i treballaran per integrar el turisme dins de l’agenda del 2018 com a Any Europeu del Patrimoni Cultural.
 
Un acord per obrir camins
 
Aquest és el primer acord que l’Organització Mundial del Turisme signa amb NECSTouR, i suposa el reconeixement a nivell mundial de la labor d’aquesta xarxa, ja que permet que les actuacions que NECSTouR ha preparat per al 2017 en matèria de turisme sostenible formin part del programa de l’OMT emmarcat en la declaració del 2017 com a Any del Turisme Sostenible per al Desenvolupament.
 
En aquest context, Catalunya reforça el seu rol, a partir de la presidència de la xarxa, com a destinació compromesa amb el model de turisme sostenible i competitiu que impulsa NECSTouR. Un compromís que va més enllà del 2017, i engloba el 2018, Any del Turisme Cultural, perquè l’acord es fonamenta en la concepció que té l’OMT de la sostenibilitat, en la seva triple vessant: mediambiental, sòcio-cultural i econòmica.
 
El director general de Turisme ha recordat que “en el marc de NECSTouR, diferents regions amb competències en turisme compartim informació, coneixement i bones pràctiques, amb l’objectiu d’obrir nous camins i acostar les institucions europees i internacionals, com l’Organització Mundial del Turisme, a les necessitats reals de la indústria turística des d’una perspectiva local”.
 
Catalunya ostenta la presidència de NECSTouR des de l’any 2016. Aquesta xarxa, va ser fundada l’any 2009 per Catalunya, la Toscana i Provença-Alps-Costa Blava. Actualment en formen part una trentena de regions europees i 35 membres associats entre empreses, institucions, universitats i associacions del sector turístic europeu. NECSTouR té com a objectiu potenciar la cooperació entre regions europees en la consolidació del turisme sostenible i influir directament en la política turística europea. Per aconseguir-ho es treballa de manera coordinada a través de diferents grups de treball, on es tracten aspectes com ara l’accessibilitat, el canvi climàtic, indicadors de turisme sostenible i el turisme marítim i del litoral, entre d’altres.
 
------------------------
 
 
 

2  

Imatges

El director general de Turisme, Octavi Bono, en qualitat de president NECSTouR i Taleb Rifai, secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), en l'acte de signatura

El director general de Turisme, Octavi Bono, en qualitat de president NECSTouR i Taleb Rifai, secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), en l'acte de signatura 5537

El director general de Turisme, Octavi Bono, en qualitat de president NECSTouR i Taleb Rifai, secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), durant l'acte de signatura.

El director general de Turisme, Octavi Bono, en qualitat de president NECSTouR i Taleb Rifai, secretari general de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), durant l'acte de signatura. 179

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia