Servei Meteorològic de Catalunya

Gruix neu

L'abundant nevada dels últims dies al Pirineu dóna pas a una setmana de fred molt intens

query_builder   17 gener 2017 14:53

event_note Nota de premsa

L'abundant nevada dels últims dies al Pirineu dóna pas a una setmana de fred molt intens

 

  • Entre el divendres 13 i el dilluns 16 de gener de 2017 s’ha acumulat més d’un metre de neu nova a cotes altes del Pirineu occidental i fins a mig metre a algunes valls 
  • La matinada de dimarts la temperatura ha caigut en picat a les àrees de muntanya, amb valors pròxims als -20 ºC a 2.500 m d’altitud
  • Dimecres i dijous seran dos dies de fred rigorós, però assolellats en general
 
El vent del nord i nord-oest que els últims dies ha afectat Catalunya ha provocat una nevada molt important a tot el Pirineu, que puntualment va saltar al Prepirineu. Concretament, entre el divendres 13 i el dilluns 16 de gener s’ha acumulat més d’un metre de neu nova a les cotes altes del Pirineu occidental, especialment al seu vessant nord. Al fons d’algunes valls s’hi ha acumulat fins a més de mig metre, com ara en alguns sectors de la Val d’Aran i del nord del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.
 
 
Quatre dies de nevada
 
De divendres a dilluns, la nevada ha estat pràcticament ininterrompuda en alguns sectors elevats del Pirineu occidental. Es va iniciar la matinada de divendres i durant la jornada ja es van acumular gruixos superiors als 20 cm en alguns sectors de la Val d’Aran. Al llarg de dissabte la precipitació va ser més dèbil, tot i que a última hora es va començar a intensificar al vessant nord.
 
Diumenge la neu va seguir caient a tot el Pirineu, amb alguns gruixos superiors als 50 cm en 24 hores al vessant nord. Al matí també es va veure nevar al Prepirineu, deixant gruixos inferiors als 5 cm a punts del nord del Solsonès o l’Alt Berguedà.
 
La matinada de dilluns la nevada es va intensificar, caient fins a fons de vall a tot el vessant sud, des de l’Alta Ribagorça fins al Ripollès. En canvi, la cota de neu va pujar transitòriament a la Val d’Aran, convertint la neu en pluja a les cotes més baixes durant el matí. Al llarg de la jornada la nevada es va anar afeblint a bona part de la serralada, tot i que el fort vent transportava la neu i mantenia la mala visibilitat.
 
  
Gruixos de neu mesurats
 
La nevada ha afectat exclusivament la serralada pirinenca, així com alguns sectors del Prepirineu. El mapa següent, elaborat a partir de les dades facilitades pels col·laboradors de la Xarxa d’Observadors Meteorològiques (XOM) i registrades per les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA), mostra el gruix màxim de neu nova mesurat entre el divendres 13 i el dilluns 16 de gener:
Mapa Gruix Neu
 
La taula següent mostra els gruixos màxims de neu nova mesurats per les estacions de la XEMA i de la XOM situades per sobre dels 1.500 m d’altitud:
taula
 
D’altra banda, aquests han estat els gruixos de neu mesurats a les poblacions situades prop de fons de vall:
taula

Últims precedents d’una nevada tan abundant
 
Al conjunt de la serralada ha estat la nevada més important de la present temporada, amb l’excepció d’alguns sectors elevats del vessant sud i del Prepirineu, on a finals de novembre va nevar-hi tant o més.
 
Si bé al llarg de l’hivern 2015-2016 no es va registrar cap nevada tan extensa i abundant, fa dos hiverns se’n van produir almenys dues, una a cavall de gener i febrer i l’altra a finals de febrer de 2015. Concretament, entre el 29 de gener i el 2 de febrer de 2015, una nevada de nord també va acumular més d’1 metre de neu nova a cotes altes de la Val d’Aran i del nord del Pallars Sobirà, amb 61 cm a Vielha.
 
A la plana de la Cerdanya, on el gruix de neu ha superat els 20 cm, no hi nevava tant des del 8 de març de 2010, fa gairebé 7 anys.
 
 
Ratxes de vent superiors als 100 km/h
 
Al llarg de l’episodi el vent del nord i del nord-oest ha bufat amb força a les cotes altes del Pirineu, Prepirineu i prelitoral, així com als dos extrems del Principat. El mapa següent mostra la ratxa màxima de vent mesurada per les estacions de la XEMA entre el divendres 13 i el dimarts 17 de gener fins a les 12 del migdia. En molts casos la ratxa màxima de l’episodi s’ha registrat dimarts al matí, quan s’ha reforçat el vent de gregal coincidint amb l’arribada de la massa d’aire més fred:
Mapa Wx
 
La taula següent detalla les estacions de la XEMA que entre el divendres 13 i el dimarts 17 fins a les 12 del migdia han registrat ratxes de vent superiors als 90 km/h.
Taula ratxes vent

La temperatura més baixa dels últims 5 anys a l’alta muntanya
 
Al llarg de l’episodi la temperatura ha estat moderadament baixa, mantenint la cota de neu entre els 600 i els 1.000 metres. Un cop finalitzada la nevada, l’arribada d’una massa d’aire molt fred i més sec ha provocat un brusc descens tèrmic durant la nit de dilluns a dimarts. Les estacions d’alta muntanya de la XEMA situades a major altitud, al voltant dels 2.500 m, han registrat valors de temperatura mínima pròxims als -20 ºC. Concretament, l’estació de Boí (2.535 m), a l’Alta Ribagorça, ha mesurat una temperatura mínima de -19,7 ºC. Es tracta de la temperatura més baixa registrada per les estacions de la XEMA des del febrer de 2012, quan es van assolir fins a -23,2 ºC a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà.
 
 
Predicció pels pròxims dies
 
La predicció per dimarts indica que dominarà l’ambient assolellat i que la nevada del Pirineu anirà a menys fins a desaparèixer del tot. El vent encara bufarà fort fins al vespre, especialment al Pirineu i a l’Empordà, on l’onatge es mantindrà alterat.
 
Pel que fa a la temperatura, dimecres i dijous seran dos dies de fred rigorós, però assolellats en general. Els valors mínims de temperatura estaran entre -14 i -9 ºC al Pirineu, entre -10 i -5 ºC al Prepirineu i a la Depressió Central, entre -7 i -2 ºC al prelitoral i entre -4 i 1 ºC al litoral.
 
Per aquest motiu el Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos d’onada de fred, de vent i d’onatge.
 
A banda, entre dijous i divendres es preveu l’arribada d’alguns núvols pel litoral i prelitoral i seran possibles algunes precipitacions febles, sobretot a l’extrem sud i al nord-est, amb una cota de neu d’uns 600 metres, tot i que en l’inici de la precipitació podria ser d’uns 400.
 
 
17 de gener de 2017

5  

Imatges

Mapa Gruix Neu

Mapa Gruix Neu 266

TAula GN Muntanya

TAula GN Muntanya 32

Taula GN Vall

Taula GN Vall 41

Taula ratxes vent

Taula ratxes vent 36

Mapa Wx

Mapa Wx 623

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 479

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia